Obchod a marketing - studium a uplatnění

Anonymní
20.2.24 21:37

Obchod a marketing - studium a uplatnění

Ahoj maminky, přemýšlím ze bych si dálkově udělala vysokou školu, ať mám lepší práci a celkově mě můj obor nebaví, plat je mizerný… Našla jsem dálkově bakalářský obor Obchod a marketing, zaujalo me to, ale nikde jsem nenašla úplně podrobné info o tom, co přesně člověk s touto školou pak muže dělat. Prý klidně založit firmu, dělat manažera v nějaké firmě někde atd… ale předpokládám ze na manažerku bych musela mít praxi, takže kde pak po škole začít? Celkem často vídám, ze se u nás hledají různí obchodní zástupci různých firem, tak něco takového můžu hned po škole dělat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36402
20.2.24 22:00
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, přemýšlím ze bych si dálkově udělala vysokou školu, ať mám lepší práci a celkově mě můj obor nebaví, plat je mizerný… Našla jsem dálkově bakalářský obor Obchod a marketing, zaujalo me to, ale nikde jsem nenašla úplně podrobné info o tom, co přesně člověk s touto školou pak muže dělat. Prý klidně založit firmu, dělat manažera v nějaké firmě někde atd… ale předpokládám ze na manažerku bych musela mít praxi, takže kde pak po škole začít? Celkem často vídám, ze se u nás hledají různí obchodní zástupci různých firem, tak něco takového můžu hned po škole dělat?

Na obchodaka nemusíš mít vysokou. To záleží jak umíš jednat s lidmi, nabízet produkty, vyjednávat ceny apod.
Po vystudování z tebe určitě hned manager nebude. Na to musíš získat praxi a zkušenosti, vypracovat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
20.2.24 22:16

Prijde mi to jako typicky obor pro maturanta, ktery jeste uplne nechce/nemusi do prace, ale nevi, co by chtel delat. Bala bych se, ze marketing bude zastaraly - a ze obchod neni na nic, protoze tam jsou mnohem dulezitejsi soft skills nez seda teorie. Jako pokud tam pisou, ze si pak zalozis firmu.. to by me trochu odrazovalo od obchodu s destem :mrgreen:

Po stredni proc ne, studovat dalkove a k tomu vzit nejakou staz v korporatu, postupne se rozkoukat, co by ti sedlo. Pokud te vylozene laka obchodak, obepisuj inzeraty a urcite dostanes sanci, pokud jim sednes povahou a vystupovanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
21.2.24 07:27

Zrovna na obchoďáka žádnou školu nepotřebuješ a tento obor je obecně jeden z těch „zbytečných“. Žádný manažer z tebe fakt nebude. A firmu si můžeš založit i bez VŠ, nevím k čemu konkrétně by ti v tomto případě ta škola byla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
21.2.24 07:34
@Alice.Palice9 píše:
Jako nejlepší volba je v dnešní době IT a obecně ajťácký věci. Třeba tvorba webu, nějaké kódování apodobně. Existuje neziskovka Czechitas, a ti se zabývají přímo výukou IT žen, takže se necítíš blbě, že tě poučuje nějakej muž. Navíc tím, že je to neziskovka, tak je tam poloviční peníz, který za celou výuku zaplatíš, dostaneš se k odborníkům z praxe a po absolvování můžeš hned pracovat. Tady jsem o tom našla rozhovor: https://blog.givt.cz/…z-czechitas/Myslím, že stojí za to, to v Czechitas zkusit :) já nad tím dlouho uvažovala, ale nakonec jsem to neudělala. Celkem toho lituju, ale příští rok se asi do semestru přihlásím.

Tak pokud nemá paní jisté předpoklady pro práci v IT, tak jí toto bude úplně k ničemu, z našeho kurzu u toho zůstalo 5 lidí ze 30 a z těch pěti už většina předtím pracovala v blízkém oboru nebo přímo v IT. Zbytek se vrátil k původní práci a ty nabyté vědomosti použijou maximálně okrajově. To fakt není tak, že kurz vyplivne hotové ajťáky o které se zaměstnavatelé poperou :mrgreen: a to teď mám na mysli ty dlouhodobé, semestrální kurzy. O těch jednodenních se ani nezmiňuju, ty jsou maximálně tak k tomu, aby se člověk seznámil s danou problematikou, nic víc. Ale chápu že někdo kdo o tom zatím jenom četl, může nabýt toho dojmu, že to zvládne každý, a že následně najde job v IT, oni se umí prezentovat moc pěkně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
21.2.24 15:18

Ahoj, rozhodně jdi do toho! Vzdělání ti otevře nové příležitosti a poskytne cenné znalosti. Po dokončení studia můžeš začít jako obchodní zástupce a postupně získávat zkušenosti a praxi potřebné pro manažerské pozice. Každý krok vzdělávání je krokem vpřed k lepší kariéře i k osobnímu růstu. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze