Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat někoho, kdo dělá třeba na čoi nebo zná zákony vztahující se na internetové obchody. Manžel si objednal 3 věci na internetu- hned zaplatil- celkem asi 1000 i s poštovnym. po týdnu mu přišla jediná věc v hodnotě 200 kč. když se díval do mailu, zjistil, že dva dny po platbě kartou mu obchod poslal informaci, že 2 ze 3 věcí nemají na skladě. V jejich podmínkách je uvedeno, že i v takové situaci posílají zásilku. vůbec se nezeptali- bylo jejich jednání zákonné? je mi jasné, že jsou neseriózní, protože sice mají tel. číslo, ale to nepoužívají a komunikují pouze přes email. díky za odpovědi.
Bohužel, pokud nečtete podmínky předem je těžké se dohadovat. Každopádně pokud to není 14 dní od převzetí zboží, vraťte zpět a oni Vám musí zaplatit celou částku+ oboje poštovné. Pozor - mohou si nárokovat tzv. skutečné vynaložené náklady Dle § 53, odst. 10 Občanského zákoníku
Já to vím, já čtu a komunikuju radši vždycky ještě než objednám- ale manžel to objednal a tim to pro něj bylo uzavřený. Mě na tom nejvíc štve, že kdyby člověku zavolali, tak se nějak domluvíme, objednáme něco jiného, počkáme až bude zboží skladem… a příště u nich zase rádi nakoupíme- ale koukala jsem, že takových lidí jako my je u tohoto obchodu docela dost.
Já osobně když nemám nějaký zboží z objednávky, tak sama píšu volám jak trotl, jestli mají zájem i o neúplnou objednávku..ale je to různé.. ![]()
Měli to v podmínkách prodeje. Nejen z tohoto důvodu je vhodné číst podmínky prodeje a také je dobré si číst e-maily. Je to spíše otázka dobrých mravů. Zakázaná formulace to v česku asi není.
Dříve se tohle běžně dělalo. V provočátku kdy e-shopy začínaly mi poslali na 2× jednu objednávku. V té druhé byla knížečka za 16Kč, ale naúčtovali mi i podruhé poštovné a doběrečná, takže mi to vyšlo na 100Kč.
My osobně se ptáme předem, zda-li chce zákazník změnit objednávku jinak.
Evka