Období vzdoru batole - sebetrestání

Anonymní
10.6.23 22:10

Období vzdoru batole - sebetrestání

Zdravím,

jak se u vašich prcků projevovalo období vzdoru, kdy začalo? Je možné že už to na nás přišlo teď v necelých dvou letech?

Hlavním problémem nejsou až tak občasné „záchvaty“ jakože nechci ze hřiště a křik nebo něco chci, ty mi to nedáš a křik apod. to bych asi viděla jako „normální“.

Co nás ale trápí více je…jak to říct…sebetrestání? Mrňous poslední dobou docela často reaguje tím, že se sám „za trest“ bouchá rukou do hlavy jakože jsem hlupák udělal jsem něco špatně a plus nyní přidal nový akt - bouchne se hlavou o něco (ne příliš moc, ale přesto) a je jedno o co - dveře, stůl nebo klidně chodník a to i klidně několikrát za sebou. Nevím, co to má být a jak si s tím poradit? U nás nefunguje nějaké bití apod., Jasně párkrát plácnutí přes ruku či zadek (zlehka) proběhlo.

Co s tím? Je to vůbec normální? Trestat je asi nesmysl, vůbec neřešit taky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
10.6.23 22:57

Dcera to taky občas při hysteráku dělala, bušila hlavou o gauč, postýlku nebo o podlahu. Zda je to normální, netuším, ale přešlo s koncem období vzdoru a žádné následky to na ní nezanechalo.
A co s tím? Nechávala jsem jí vyvztekat a když začala hlavou bušit, chytla jsem jí, aby si neublížila, což jí ale samozřejmě ještě víc rozzuřilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
10.6.23 23:09

Naše děti začali ve dvou letech. Když je to chytne, tak je posadim doprostřed místnosti na zem a dám jim polštář, ať si klidně hlavou bouchají. Ví že nesmí do země, ale musí do polštáře a mám klid. Jestli je to normální netuším.
Taky máme dny, kdy předtím dojdou do postele a bouchají hlavou rovnou do peřiny nebo polštáře v posteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.23 23:10

Jo, oba synové to dělali. Starší se ještě fackoval, když se neuměl popasovat se situací. Třeba mu cizí kluk sebral hračku a on se začal bít.
Mladší se zase mlátil o kovová futra. Měl až boule a modřiny. Přešlo to oba. Jednoho asi za dva měsíce a druhého za dva roky.
V okolí to dělalo víc dětí. Někde jsem četla, že oni cítí frustraci a neumí s tím poradit, takže psychickou bolest změní ve fyzickou, která je pro ně lépe uchopitelná, ale co je na tom pravdy, netuším.

Já se jim v tom snažila bránit.

• Citovat
  • Upravit
4477
10.6.23 23:11

Dcera (21m), když něco nechce dělat- vzít mě za ruku, nechce uklízet hráčky nebo jít tam, kam chci já, tak spadne na zadek/lehne si, křičí, brečí, plive na zem a nejde s ní nic dělat. Když to udělá na chodníku, když se chystáme přejít, tak ji prostě čapnu a na druhé straně se snažím uklidnit.
Bavila jsem se nedávno s chlapíkem, co má právě dítě, které mlátí hlavou do zdi. Říkal, že zkoušeli snad úplně všechno. Říkal, že na doporučovánou studenou sprchu nemá srdce a nedivím se mu. Pomáhá prý jen to, že dá svou ruku dítěti na čelo, aby si neublížilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30889
10.6.23 23:24

Dcera si sebeublizovala pri hysteracich cca 17-19m, nastesti teda docela kratce. Jenom jsem se nejak snazila zabranit, aby si neublizila. Ona si lehla na zem na bricho a mlatila celem do podlahy :zed:. Doma bylo lino na betonu nebo venku na chodniku, to pak lidi dost civeli :zed:. Pak to preslo v absenci pudu sebezachovy, ktera trva do urcite miry do ted.

(Pesti do hlavy se obcas mlati stale nebo kdyz cvici na piano a zkazi to, zacne se bit druhou rukou do te, ktera udelala chybu :nevim:. Uplne standardni to asi neni, ale jinak je to sikovna holka, dostala se jedina ze tridy na 8G, je celkem samostatna a k tomu ponekud neuroticka, nespava a energeticky upir. Jakz takz s ni po tech letech umime pracovat a snad nam to celkem funguje, po diagnoze jsem nikdy nepatrala, mozna ma hranicne nejake PAS nebo ADHD, ktere pufruje vysokym intelektem.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14592
11.6.23 12:25

@Paní.Norrisová tak studena sprcha to už je snad druh mučení, ne? Navíc dite muže upadnout do šoku a i zemřít, nedávno to proběhlo ve zprávách, ze batole takhle zemrelo. Nechapu, jak toto muže někdo doporučit :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
11.6.23 12:31

Základ je děti fyzicky netrestat. Ty ho mlátíš a divíš se, že se on sám mlátí? to ti není ani trochu divné?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.23 13:22

@Tosidelassrandu a kdo koho mlátí prosím???

• Citovat
  • Upravit
4477
11.6.23 14:31

@Semtex
Taky to nechápu. Svýmu dítěti bych to neudělala, ale nikdy jsem v dané situaci nebyla, takže to je na teoretické úrovni.
Jestli má člověk alespoň malou naději, že to pomůže, že se k tomu uchýlí… nechci soudit, i když s tím nesouhlasím.

Ale znám bohužel pár lidí (dokonce i moje tchyně), kteří to jsou schopni doporučit a ještě to vychvalovat. To je za mě na pěst. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
11.6.23 16:05
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu a kdo koho mlátí prosím???

Vždyť to píšeš v příspěvku. Tak se nediv, že se takhle dítě chová.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.23 21:33

@Tosidelassrandu takže znovu: „U nás NEFUNGUJE nějaké bití apod., Jasně párkrát plácnutí přes ruku či zadek (zlehka) proběhlo.“

A TEĎ PROSÍM, KDE JE ŘEČ O NĚJAKÉM MLÁCENÍ DÍTĚTE? Překrucujete trochu co je psáno…

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
11.6.23 21:41
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu takže znovu: „U nás NEFUNGUJE nějaké bití apod., Jasně párkrát plácnutí přes ruku či zadek (zlehka) proběhlo.“A TEĎ PROSÍM, KDE JE ŘEČ O NĚJAKÉM MLÁCENÍ DÍTĚTE? Překrucujete trochu co je psáno…

Ty jsi troll? Tohle nemůžeš myslet vážně, že ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.23 21:46

@Tosidelassrandu myslet to vážně můžu, píšete tady kraviny jako by tady šlo o nějaké týrání dítěte. Hotová Matka Tereza, boha jeho - rada k věci nulová, ale chytrá jak…!
Očividně jsme se zde sešli banda tyranů a jedna svatá!
Zkušenost k tomu žádnou nemáte, absolutně nevíte o čem mluvíte, ale hlavně že mluvíte…

• Citovat
  • Upravit
949
11.6.23 21:49

Dcera to taky dělala, asi 3 měsíce, a to my jsme ji nikdy ani přes tu ruku neplacli, takže to neměla kde vidět nebo od koho napodobit.
Prestala sama. Nevim, jestli to bylo tím, ze jsem na to po case prestala reagovat (dělala to ještě víc, když jsem ji ruku chytla), nebo se naucila vztek trochu lip zpracovávat. Naštěstí se nikdy nebouchala o chodník nebo o zeď, proste “jen” rukou do hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí