Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych po této zkušennosti promluvila s manželem a tchýni vše před dalším půjčením dítěte vysvětlila- jak má dítě obléknout, kdy ho má nakrmit, jak je zvyklý, aby ho někdo uspával, kdy a na jak dlouho s ním ven, kam ano a kam nechceš, aby chodili, žádné natřásání, kdy mají přijít atd atd..ty jsi máma a bude to pochopitelné, že jí ve všem poučíš, je to tvoje dítě a ty ho znáš nejlíp ![]()
asi to s tím oblečením nemyslela špatně, ale řekla bych jí, že byl minule prochladlý a plačtivý a že nechceš, aby se to opakovalo- nechceš, aby zbytečně onemocněl, že malá miminka mají slabší imunitu a potřebují obléknout víc, aby neprochladla.
Ad natřásání-tak na to jsem u malých mimin alergická, nikdo mi kluka při utěšování nesměl jakkoli natřásat a moc silně s ním pohupovat ![]()
ježiškote a to jako že jí nechceš nic říct necháš trápit takovýho bobečka zimou a nepříjemnýma procházkama? se ti divím, je fajn že máte asi hezký vztah ale pro mě je dítě na prvním místě vždy! a nezapomeň že ty seš jeho máma
fressa píše:
To je ale maminka,nechá tě zmrznout-to je teda síla !! Brrr ,držim palce
Jo, tohle poslouchám každou návštěvu
„Maminka tě trápí hlady, viď“ apod. Nedávno přidala ještě jednu - říkám jí, že už jsem zoufalá, malej má alergii a já nemůžu zjistit, na co.Ona ho měla v náručí a prej :" No tak to seš asi alergickej na maminku, že??" A malej se napřáhl a dal jí facku před obličej a ještě zatnul nehty
Chápavé miminko moje ![]()
Věruško podle mého by si měla nějak zakročit.Jelikož podle toho co píšeš tak jsi z toho pěkně zničená.a to nechci.Je mi Tě líto. Stavím se za tebou a pokecáme ju? Aspon konečně uvidím bratránka.Koupila jsem mu i neco tak doufám, že mu to bude. Těším se a přeji pevné nervy ![]()
Vsak si to ted vycitam a ani spat nemuzu.. je to dobre cist a dekuju za nastartovani zpet od krmeni a uspavani a hlidani do reaility ![]()
Moc sikovne detatko,dobre udelalo..ta je vazne strasna . Tak se drz
a pevny nervy preju,ach ty tchyne ![]()
Ahoj tak se vzpamatuj jsi máma a tvé dítě je snad na prvním místě ne?Já to mám za sebou jak je tchýně nejchytřejší a věř mi byla jsem slušná a stejně to dopadlo blbě.Buď dobrá máma a to znamená starej se o svý dítě jak nejlépe to umíš a ostatní ať ti políbí p*del obzvlášť tchýně.Nedej se a stůj za svým,je to jen a jen tvůj život a ona ti nemá právo do toho kecat.Držím palečky pa
fressa píše:
Ahoj,má tchýně má opravdu dobré srdce a je to strašně hodná ženská. Bydlí přes silnici a je u nás každou chvilku. Vychovala 2 děti a každýmu se chlubí jak hlídá děti dceři a i ostatním z rodiny ,mluví tak,že bez ní to nejde a je tsále na telefonu ikdyby byli 3 ráno.Mám 2 měsíčního chlapečka a ona ho miluje tak,že mi ho ani ze začátku nechtěla dávat,její rady a 10× návštěva za den mě v 6 nědělí ničili a teď nastal další problém. Malýho stále chce,ale zaonačí to tím stylem,když budu já potřebovat a abych si odpočinula.Je to jejich vnouče a nemůžu jim ho odpírat a rozhodit zde všechny vtahy. Pokaždý když přijde z procházky malý pláče-natřásá s ním v ruce nervozním stylem,že už musí zabrat,že mu něco je,že hází šavle..vždy má ledový šedivý ručičky a tvrdí mi,že to u dětí nevadí. Mě na procházkách vždy spinká,je přikrytý a teploučký a rozhodně nezvraci ani jednou. Dnes ,i miminko vrátila promodralý,nesla ho v té zimě jen v dupačkach hodinu v ruce,že furt pláče a opět hází šavle i pindíka měl úplně zcvrklýho a tak plakal.. Ještě teď mi je za něj strašne. Měla by se ze mě stát důsledná mámá apořádně zakročit ,můj problém je,že to neumím k hodným lidem (ikdyž se zdá,že tak hodná není,ale vážně je) Nejspíš jí to nedochází,nebo už vážně nevím,když jí napomenu,řekne jen,že to dětem nevadí a že má zkušennosti a tím mě zničí,jelikož je to mé první mimi . Jak jí taktně naznačit,že takle ne.. zřejmě nezbývá nebýt měká a zakročit,mimi je důležitější vím,ale ty rodiné vtahy..ach jo.
chuděrko
radit neumím, sama mám jednu takovou.. všichni říkaj jak je božská, hodná, jak by se rozdala a já vidím jen ty rady a tu pomoc o kterou nidko nežádá… naštěstí nejsem měkkouš a už několikrát sem ji sjela a vztahy se uklidnují, já naopak ted pracuju na tom abych na ni přestala být zbytečně alergická, páč toho dělá míň, než já si dedkuji ![]()
ale opravdu buď drsnější i za cenu nějakých pár měsíců nervů, že bude uražená nebo, že bude dusno.. ono se to pak uklidní… než celý život, nebo dejme tomu 20 let (neomezenou trvanlivost babči určo nemají)
skřípat zubama a vše ji trpět.. musíš jí sdělit, že už je tu novej šerif, že ona si svůj život prožila ať teda laskavě tebe taky nechá ten svůj si prožít ![]()
a to, že nevadí, že je dítě modré..
za to by holak asi ode mě chytla lepana.. ![]()
Naše babička taky vypouští informace jedním uchem tam a druhým ven a udělá přesnej opak, toho co jí říkám.
Nejvíc mně vytočila, když jsem jí žádala, aby Lucku netahal k miminu, protože Lucka měla rýmu jak trám a já nechtěla, aby to Ela chytila, bylo jí šest neděl, ani ne. No co si myslíte, že dělala
, manžel jí to vysvětlil, já jí to vysvětlila a stejně to bylo naprd. Teprve když jsem jí řekla, že už se takhle nevyspím, tak jestli k ní pak bude v noci vstávat a odsávat jí nudle místo mně, tak dala pokoj a stejně měla pak Ela rýmu
. A podotýkám, že je to už druhý dítě, takže snad už mám proboha dost zkušeností.
když jsem měla Lucku, tak mi neustále nosila nějaký knihy a infor, co si kde přečetla, co bych měla a neměla dělat a jak jí vychovávat. Nedávno mně do běla vytočila jedná dáma, když jsem ve zdravý výživě na zkoušku koupila kukuřičný křupky, jestli by si Ela nevzala a ta dáma mně seřvala, že jí to nemám dávat, že se to má až ve dvou letech, že viděla někde v televizi, či co. Koukala jsem na ní jak blázen. Za prvé je Ela stejně nechce, takže je snědla Lucka a za druhý tý paní do toho nic není
.
ja mela neco podobnyho, ale tim stylem ze tchyne mi malyho hned vyrvala z ruky a se mnou se ani nebavila, jako bych tam ani nebyla. Pripada jsem si jak idiot. Tak kdyz prijeli k nam a ona se zase chystala ze mi ho ve dverich vyrve (3 mesice ji nevidel), tak jsem rekla, at ho necha rozkoukat a ona mavla rukou jako ze to neni potreba, vytahla mu dudlik a chtela mi ho vyrvat, tak jsem si ho pritahla a rekla jsem ji uz razneji at ho OPRAVDU necha rozkoukat, ze bude brecet. Tak se urazila a uz ho nechtela, ze by brecel … od brezna jsme se nevidely a ja mam klid a ani mi nechybi. Az se zacne chovat normalne, tak ho muze videt, jinak ne. Omluvu neocekavam, to je pod jeji uroven, ona vi vsechno nejlip
Ale byla jsem na sebe tak pysna, ze jsem to dokazala
prvni krok je nejtezsi, ja vim, ale jak ho prekonas, tak zvladnes vsechno ![]()
btw o Vanocich v -13 ho privezla uplne zmrzlyho, dovolila jsem ji max hodinu a prijela po vic jak dvou … to me nasrala brutalne. Bohuzel muj chlap mlci a mlci, necha me v tom vykoupat. Tak jsem si to zaridila po svym a u nich me uz nikdo neuvidi, max ze jim pak pujdu na pohreb
Je to tvoje dítě, takže ho rozhodně ven pučovat nikomu nemusíš. Já být tebou, bych ho teda tchýni už ven nedala, ať se příde jednou denně podívat a to snad pro dobrý vztahy stačí, ne?
Nevim moc to celý nechápu, ale já by sem teda chapečka povinejma vycházkama s babičkou netýrala. Vyspat se můžeš přece když spí malej.
Přeju pevné nervy.
Pokud si to s ní nechceš úplně rozházet, tak jak píšeš, že chce pomoci a chodí jen aby ti pomohla - co takhle říct, že nepotřebuješ..že chceš jít sama..nevím jak bys jí vysvětlila, že sice potřebuješ hlídat, ale od ní ne..
bud budeš mít " koule" na to jí říct, kde je problém a co se tí nelíbí - nemyslím zle, ale upřímně..a nebo si nenecháš od ní dítě hlídat..
Jiná varianta není..Přece nebudeš trpět a čekat až dítě dostane zápal plic z jejího hrkání.. ![]()
Neboj se, pokud není úplná semetrika což asi není, tak pochopí tvé obavy..
mám stejný názor jako ostatní holky. Sice ještě drobečka nemáme ani v bříšku…ale myslím si, že je jedno jestli je to tvoje první nebo desátý dítě. Vždyť jsi ho sakriš nosila těch 9 měsíců ty, porodila sis ho a rozhodně ne proto, aby ho tchyně vystavovala rizikům i když v dobré víře. U dětí, které mají období vzdoru se radí „laskavá důslednost“, zkrátka bez emocí trvat na pravidlech. Zkus to i s tchyní. Není třeba to hnát do emočních hádek. S klidným výrazem ji vysvětli, co si přeješ a nepřeješ a tečka. Třeba budeš mile překvapená reakcí a dočkáš se respektu. Držím palce. ![]()