Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Katchulina píše:
Tak my taky sladíme čaj ve velké většině medem, ale taky přiznávám, že ne vždy. Taky dělám vodu s citronem, pomerančem. Ale najdeš u nás i minerálky, šťávu atd. Teď máme zase období, kdy frčí sodastream, to ale tak nárazově. Obyč vodu by mi děti nevypily, tak proto mě to překvapilo. Je ale pravda, že všichni se cpou snad od rána do večera a jediný kdo kyne je maminka, přitom ta se jediná hlídá. Takže to asi nedokážu posoudit, protože já bych brala, kdyby trošku přibraly.
Jo, tal sodastream mam taky rada no ![]()
@terien píše:
To, co mu dáváš, mu musí lézt krkem. Jestli mu dáš na svačinu jablko a bílý jogurt, tak vem jed na to, že to s někým vyšmelí. Jako zelenina a zdravá strava dobrý, ale všeho moc škodí, zvlášť u dítěte.
taky myslím má hlad, tak pak sní cokoliv ![]()
Zajdi na dětskou obezitologii a především nech udělat důkladný rozbor krve, jestli tam přeci jen není nějaký schovaný hormonální probém. Je potřeba to vyloučit - vždycky jako první.
Pokud zhubl na táboře, tedy mimo běžný režim a běžné lidi okolo sebe, tak to spíš bude tím, že někde něco může zajídat - pak by se více než hodila psychoterapie, protože to bude řešení nějaké duševní nepohody.
No ta strava - to je samá zelenina horem dolem, chybí tam třeba chleba s pomazánkou, sýrem, šunkou na svačinu
kluk má asi vlčí hlad, buď si nezdravé věci koupí, nebo jak už tu psaly, vymění si svačinu, možná i dojídá po ostatních obědy
od rána dostávat jen zeleninu a bílý jogurt ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer, prosím anonymně, neboť se to netýká mně, ale mého devítiletého syna. Děkuju.Jak je patrné z popisu, syn je obézní. Je mu devět let, má cca 140cm a váží 47kg, před začátkem léta, byl lehce oplacany, pak odjel na dva týdny na tábor a tam mu to vyloženě prospělo. Lehké oplacani bylo pryč. No a teď po pěti měsících je to fakt děs. Má „prsa“, zakulacený obličej a samozřejmě břicho. A je linej, chodí s námi všude, ale kdyby mohl, tak prostě nepůjde.
Chodíme na procházky, jezdíme na kolo, chodíme do bazénu, neděláme tedy žádný sport aktivně, ale na gauči se taky nevalíme. Jeho sourozenci s váhou problém nemají. Ani já. Doma jíme stejná jídla, takže si úplně nemyslím, že by to bylo zapříčiněno stravou, kterou má doma ( záměrně píšu doma, protože nevím co sní kde okolo).
Jíme ovoce, ale převažuje u nás zelenina (základ je okurka, rajče, kapie a mrkev), tu mají každý den, jak k snídani, svačině i večeři. Snídaně jsou různé, někdy máme míchané vejce, sázené, nekdy dostanou kukuřičné lupínky s mlékem, už nic nepřidáváme, ovesnou kaši, slazenou medem, smoothie, někdy buchtu, co jsem v noci upekla. K svačině do školy je vždy základ ovoce a zelenina, pak k tomu dostává neslazený jogurt, někdy pečivo se šunkou a sýrem. Oběd mají ve školní jídelně. K svačině mají převážně talíř se zeleninou, někdy puding, někdy banánový koktejl, cottage s Toustem. Večeře jsou převážně teplé. Omáčka třeba jednou dvakrát do týdne, občas tortilly s masem, Cesar salát, špenátová tagliatelle s kuřecím sýrem, losos s brambory, treska.. Doma pijeme vodu a neslazený čaj, do školy dostávají taky vodu. Sladkosti dostávají, ale jen v určité míře. Hodně peču, ale všechno je s menším množstvím cukru, než je v receptu.Ale on prostě kyne, takže někde chybu dělám. A já přemýšlím, jak tedy změnit jak stravu, tak náš aktivní pohyb, hlavně teď přes zimu.
Děkuju
Napadlo me, že prostě třikrát do týdne půjdeme na hřiště, koupím švyhladla a budeme tam prostě hodinu poklusavat a tak různě. Ale zase narazím u něj na odpor, si myslim. Protože na to není a slibovat mu něco, za to že když zhubne, mi taky přijde hloupý. Jsem z toho fakt nešťastná, a třeba by mi někdo mohl poradit co s tím. Jistě, ještě je možnost dietologa, ale to bych chtěla mít jako úplně krajné řešení.
Ted v zime muzete jeste lyzovat, bruslit na ledě, bezkovat…
Co vam rekla doktorka na 9-tilete prohlídce?
Neverim tomu, ze by vam nic nerekla..
Ma 16-tileta dcera vazi o 7 kg mene nez tvuj devítiletý syn
…
Tvuj syn vazi skoro jak ja…
Edit-At nema hlad, muzes mu dat ke svacine treba i celozrne pečivo s pomazankou..
Příspěvek upraven 15.12.19 v 22:17
@Eemii píše:
Proboha, kolik si myslis, ze ma devitilety dite kapesny, aby se mohl z nej vyzrat?A co pijete doma vy? Stavy, limci a slazeny minerálky? Mne prijde uplne normalni, mit doma k piti neslazeny cas a vodu
Tak teoreticky, kdyby měl např. 30,–Kč týdně (což jistě není přehnané kapesné), tak si za něj koupí 6ks nejlevnějších oplatek 50g s hnusným rostlinným tukem. Za 4 týdny jich je 24ks, tzn. 1,2kg s kalorickou hodnotou cca 25-30tis.kJ (což je energie odpovídající cca 1kg tuku u dospělého). Každopádně zdravý kluk s dostatečnou pohybovou aktivitou by měl i tu sušenku denně v pohodě spálit.
Ale vím, že kamarádka učitelka loni řešila případ obézního kluka, jehož rodiče taky byly těžce obézní a rozhodli se ze dne na den žít zdravě, takže i jemu brutálně změnili jídelníček a množství. Ten kluk prodával (měnil) ve škole sběratelské kartičky a autíčka za sladkosti a coca-colu. Řešila to tam i školní psycholožka a nevím, jak to dopadlo, ale kluk si i bez kapesného dokázal obstarat neskutečné množství kalorií (a taky mu je dávala tajně babička, a to v obřím množství - což je taky podnět - jestli zakladatelce neboří její režim prarodiče?).
Je pravda, ze bily jogurt a kus mrkve bych nesnedla taky.Da to sice vic prace, nez ta prvni varianta, ale udelat zdravy sendvic hezky i na oko, by urcite snedl a rad.Deti musi mit zeravou stravu rady, musi jim chutnat, to je zaklad do zivota.
No a místo skákání přes švihadlo
bych kluka přihlásila do nějakého zajímavého sportovního kroužku, celá rodina může chodit bruslit
@wildcherry píše:
No, nam vubec bublinky nechutnaji, takze maji holky smolika,ale u babicek samozrejme vali mineralky, moje mamka je aspon redi a kupuje podebradky, tchyne…no radeji mlcim
.
.Ale jsem opravdu, opravdu rada, ze mam holky vodovy po mne, ja defakto nic jineho nepiju a prislo jim to prirozeny od malinka.Hele at to nezareknes, starsi byla jak vyzle, nejedlik a ted ma prd.el a prsa vetsi jak ja
(neni tlusta, ale tak nejak uz je to divka no,12,5 let).
Promin, ale to tve vyjadřování o tve dceri me vzdy pobavi ![]()
@_.Emilyyy píše:
Promin, ale to tve vyjadřování o tve dceri me vzdy pobavi
Rikam jen pravdu
,skoro kazdy den se mi rochni ve skrini, protoze me fakt dorostla. Predevcirem po mne hodila leginy, jestli je nechci, ze ji jsou maly
…
@wildcherry píše:
Rikam jen pravdu,skoro kazdy den se mi rochni ve skrini, protoze me fakt dorostla. Predevcirem po mne hodila leginy, jestli je nechci, ze ji jsou maly
…
Jo, tak to ma 16-tileta dcerka je o par cm mensi nez ja ![]()
A ma od narození drobnější postavu a vzdy bude nejspis droboucka -holt geny
.
Si rikam, ze u vas je vzdy veselo, co? ![]()
Tak ja bych naopak sla k tomu dietologovi. My se tu asi nedpocitame, co maly sni. Cim driv tim lip…
@_.Emilyyy píše:
Jo, tak to ma 16-tileta dcerka je o par cm mensi nez ja
A ma od narození drobnější postavu a vzdy bude nejspis droboucka -holt geny.Si rikam, ze u vas je vzdy veselo, co?
Je…ja mam srandu hodne rada i kdyz jsem vazny clovek, co se tyka problemu. A holky v tom duchu vychovavame taky, ze sranda ano, ALE…
@wildcherry
Ja bych taky chtela mit takovy nadhled jako mas ty ![]()
@_.Emilyyy píše:
@wildcherry
Ja bych taky chtela mit takovy nadhled jako mas ty
Taky ho nemam vzdy.Ale vidim sklenici z pulky plnou, ne prazdnou. A za zivotni komplikace ve finale rikam,,dekuji,,,protoze cloveka posunuji dal a neresi tolik malichernosti.