Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, hlavně synovi nedávej najevo že se ti nelíbí a že ho chceš mít takového jako ostatní děti
Klonila bych se k přikrmování babičkama a k tomu, že ty večeře nejsou zrovna dle představ dietologů.
Problém ale je, že v 9 letech ještě nejsou schopni domýšlet důsledky té nadváhy a bude třeba problém s pochopením tvého postoje.
Děkuju všem za odpovědi. Nebudu odepisovat každému zvlášť, bych se upsala, snad to nebude vadit.
Jak jsem to po sobě četla, nedošlo mi, že jsem nenapsala, že máme děti ve střídavé péči, já týden a otec tyden. Ale otce znám dobře, nevaří omáčky, nesmazi na oleji, ji tedy víc pečiva než u me, sladkosti jsou u něho ve stejné míře, jako u mě.
Vodu a neslazené čaje, pijou už od mala, vždycky to tak bylo. Kapesné dostává, ale to si šetří do kasičky na notebook, samozřejmě že když mi jde do obchody zeptá se, jestli si za zbytek může něco koupit a vybere si nějakou hloupost, nejsem despota, abych mu zakazovala. Zakazuji fantu, Sprite, colu a takové věci, resp. to vůbec nekupuji, ale že si to dá někde na oslavě mi zase nevadí, není to každý den. S kamarady chodí ven, ale jsou to takoví pecivalove jako je on. Nejraději by zakempili u PlayStation a nazdar. Já mám s dětmi dohodu, že jedna hodina na tv, PlayStation, YouTube atd je vykompenzována tím, že „musí“ být dvě hodiny venku. Povětšinou chodíme všichni společně. Jak v týdnu, tak o víkendu. Chodí na pohybový kroužek, je jednou týdně na hodinu, chodí tam rád, loni jsme zkoušeli basket, ale on prostě na to běhání moc není, trápil se tam, tak jsme ho z kroužku stáhli.
Zdravotně je zcela v pořádku, prohlídku u doktora měl v podstatě po táboře.
Jak někdo psal, že by mu dal toast atd, taky dělám. Klasický zapečené se šunkou a sýrem, nebo jako sendvič s lososem, kuřecím nebo krutim masem. Pečiva kupují pomálu, ale když nějaký kupují, jsou to většinou celozrnné, Já se jich většinou ptám, co budou chtít k svačině, bílý jogurt je u nás klasika, jsou na něj prostě zvyklí, ale neznamená to, že jim nekupuji i jiné. Ale buď se jí klasicky bílý a nebo se do toho přidá nějaké ovoce.
To množství zeleniny je z důvodu toho, že do všech tří to jidlo padá, jak Němci do krytu. Byli takoví už od mala. Ale fakt si nemyslím, že by trpěli hlady, když mají hlad, tak si řeknou a já jim jidlo připravím.
Samozřejmě tu nechci strhnout nějakou debatu o zdravé výživě, to ne. Jen mě prostě trápí, to, že se tímhle tempem za pár let bude trápit syn, takže tomu chci předejít. Dietologa nezatracuju, jen bych chtěla dát třeba tři měsíce šanci tomu, aby to nemusel podstupovat a zkusit nejdříve nějakou „šetrnou“ formu, protože představa že malého kluka povedou k pánovi, co mu taktně naznačí, že je tlustej, se mi chce asi brečet.
Podle mě se vytáhne jak přijde puberta. Jestli nejste tlustí rodiče nebo nemáte nějaké tlusté předky tak myslím, že to bude Ok. Možná ještě nějaký pohybový kroužek bych tedy přidala.
@Anonymní píše:
Děkuju všem za odpovědi. Nebudu odepisovat každému zvlášť, bych se upsala, snad to nebude vadit.
Jak jsem to po sobě četla, nedošlo mi, že jsem nenapsala, že máme děti ve střídavé péči, já týden a otec tyden. Ale otce znám dobře, nevaří omáčky, nesmazi na oleji, ji tedy víc pečiva než u me, sladkosti jsou u něho ve stejné míře, jako u mě.Vodu a neslazené čaje, pijou už od mala, vždycky to tak bylo. Kapesné dostává, ale to si šetří do kasičky na notebook, samozřejmě že když mi jde do obchody zeptá se, jestli si za zbytek může něco koupit a vybere si nějakou hloupost, nejsem despota, abych mu zakazovala. Zakazuji fantu, Sprite, colu a takové věci, resp. to vůbec nekupuji, ale že si to dá někde na oslavě mi zase nevadí, není to každý den. S kamarady chodí ven, ale jsou to takoví pecivalove jako je on. Nejraději by zakempili u PlayStation a nazdar. Já mám s dětmi dohodu, že jedna hodina na tv, PlayStation, YouTube atd je vykompenzována tím, že „musí“ být dvě hodiny venku. Povětšinou chodíme všichni společně. Jak v týdnu, tak o víkendu. Chodí na pohybový kroužek, je jednou týdně na hodinu, chodí tam rád, loni jsme zkoušeli basket, ale on prostě na to běhání moc není, trápil se tam, tak jsme ho z kroužku stáhli.
Jak někdo psal, že by mu dal toast atd, taky dělám. Klasický zapečené se šunkou a sýrem, nebo jako sendvič s lososem, kuřecím nebo krutim masem. Pečiva kupují pomálu, ale když nějaký kupují, jsou to většinou celozrnné, Já se jich většinou ptám, co budou chtít k svačině, bílý jogurt je u nás klasika, jsou na něj prostě zvyklí, ale neznamená to, že jim nekupuji i jiné. Ale buď se jí klasicky bílý a nebo se do toho přidá nějaké ovoce.
To množství zeleniny je z důvodu toho, že do všech tří to jidlo padá, jak Němci do krytu. Byli takoví už od mala. Ale fakt si nemyslím, že by trpěli hlady, když mají hlad, tak si řeknou a já jim jidlo připravím.
Samozřejmě tu nechci strhnout nějakou debatu o zdravé výživě, to ne. Jen mě prostě trápí, to, že se tímhle tempem za pár let bude trápit syn, takže tomu chci předejít. Dietologa nezatracuju, jen bych chtěla dát třeba tři měsíce šanci tomu, aby to nemusel podstupovat a zkusit nejdříve nějakou „šetrnou“ formu, protože představa že malého kluka povedou k pánovi, co mu taktně naznačí, že je tlustej, se mi chce asi brečet.
Neuraz se, ale vy máte režim jak na vojenském táboře. Prakticky nemá být z čeho tlustý, takže to dožírá někde jinde, buď z psychických důvodů nebo je nedožraný.
@Katchulina píše:
Přesně to si myslím já, dohání to podle mě tajně za kapesné hodně nezdravýma věcma. Vy máte opravdu doma jen vodu a neslazený čaj?
Co je na tom k podivu? Taky doma bezne pijeme jen vodu nebo neslazeny caj… anebo mleko, detem chutna.
@Anonymní píše:
Jak jsem to po sobě četla, nedošlo mi, že jsem nenapsala, že máme děti ve střídavé péči, já týden a otec tyden. Ale otce znám dobře, nevaří omáčky, nesmazi na oleji, ji tedy víc pečiva než u me, sladkosti jsou u něho ve stejné míře, jako u mě.Vodu a neslazené čaje, pijou už od mala, vždycky to tak bylo. Kapesné dostává, ale to si šetří do kasičky na notebook, samozřejmě že když mi jde do obchody zeptá se, jestli si za zbytek může něco koupit a vybere si nějakou hloupost, nejsem despota, abych mu zakazovala. Zakazuji fantu, Sprite, colu a takové věci, resp. to vůbec nekupuji, ale že si to dá někde na oslavě mi zase nevadí, není to každý den. S kamarady chodí ven, ale jsou to takoví pecivalove jako je on. Nejraději by zakempili u PlayStation a nazdar. Já mám s dětmi dohodu, že jedna hodina na tv, PlayStation, YouTube atd je vykompenzována tím, že „musí“ být dvě hodiny venku. Povětšinou chodíme všichni společně. Jak v týdnu, tak o víkendu. Chodí na pohybový kroužek, je jednou týdně na hodinu, chodí tam rád, loni jsme zkoušeli basket, ale on prostě na to běhání moc není, trápil se tam, tak jsme ho z kroužku stáhli.
Z me zkusenosti, kdyz dite nabralo, bylo to ze sladkosti natajnacku. Takze vysvetlovat a vysvetlovat.
A ja bych pridala sport…
Ty jo, jste aktivní, jíte zdravé…byla jsi s ním u Dr? Určitě bych nechala nabrat kompletní laboratoř, ať se vyloučí zdravotní problém.
@terien Jen že zvedavosti, co ti na tom přijde vojenského? Třeba si z toho něco vezmu.
@Anonymní píše:
@terien Jen že zvedavosti, co ti na tom přijde vojenského? Třeba si z toho něco vezmu.
Třeba každou hodinu vyvážit dvěma hodinama pohybu… Jako jo, je to správný, ale musí to být šílený opruz
@terien vopruz to je, ale já nechci aby mi děti seděly u toho celý den, být po mém, žádnou z těch věcí by doma ani neměly
jasně, že je v dešti nevyženu ven, aby pak mohli být u toho. Ale takto si za a) hlídají čas strávený na přístrojích a za b) si rozmyslí ubceho vlastně chtějí být. A ono to funguje. V sobotu jsme byli pět hodin pryč, koukali jsme na pohádku necelé dvě hodiny, v neděli 8, pařili playsta hodinu a půl.
@wildcherry píše:
V deviti?…Tak snad rodice maji prehled.Tak maly asi nema takovy kapesny, ani volnost, aby si nakupoval vsechno mozny bez dohledu
tak ono to snad neni jen o tom, co si koupi. me deti do skoly penize nenosi, nemaji moznost si na mlsani kde koupit a kolikrat najdu v tasce papirky od cokolady ci bonbonu. opravdu nevim, co vse si deti ve skole ci na treninku mezi sebou daji
ty zdrave svaciny si klucina muze menit… nebo si ve skolni jidelne jit x-krat pridat… ale klobouk dolu, pokud mas prehled, co a kolik toho tve ditko sni. ![]()
A doktorka na tu jeho váhu nic neřekla? To se mi nezdá. Promiň, ale vzdyť to už je mimo tabulky. Jestli jsi přesvědčená, že tajně nejí, hned bych šla k dětské dr.
@Anonymní píše:
@terien vopruz to je, ale já nechci aby mi děti seděly u toho celý den, být po mém, žádnou z těch věcí by doma ani nemělyjasně, že je v dešti nevyženu ven, aby pak mohli být u toho. Ale takto si za a) hlídají čas strávený na přístrojích a za b) si rozmyslí ubceho vlastně chtějí být. A ono to funguje. V sobotu jsme byli pět hodin pryč, koukali jsme na pohádku necelé dvě hodiny, v neděli 8, pařili playsta hodinu a půl.
No a jak vidíš, stejně to k ničemu není
@terien píše:
No a jak vidíš, stejně to k ničemu není
Je to k tomu, ze u toho nesedi cele hodiny ![]()
Nebo vy to doma neomezujete?