Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý večer, prosím anonymně, neboť se to netýká mně, ale mého devítiletého syna. Děkuju.Jak je patrné z popisu, syn je obézní. Je mu devět let, má cca 140cm a váží 47kg, před začátkem léta, byl lehce oplacany, pak odjel na dva týdny na tábor a tam mu to vyloženě prospělo. Lehké oplacani bylo pryč. No a teď po pěti měsících je to fakt děs. Má „prsa“, zakulacený obličej a samozřejmě břicho. A je linej, chodí s námi všude, ale kdyby mohl, tak prostě nepůjde.
Chodíme na procházky, jezdíme na kolo, chodíme do bazénu, neděláme tedy žádný sport aktivně, ale na gauči se taky nevalíme. Jeho sourozenci s váhou problém nemají. Ani já. Doma jíme stejná jídla, takže si úplně nemyslím, že by to bylo zapříčiněno stravou, kterou má doma ( záměrně píšu doma, protože nevím co sní kde okolo).
Jíme ovoce, ale převažuje u nás zelenina (základ je okurka, rajče, kapie a mrkev), tu mají každý den, jak k snídani, svačině i večeři. Snídaně jsou různé, někdy máme míchané vejce, sázené, nekdy dostanou kukuřičné lupínky s mlékem, už nic nepřidáváme, ovesnou kaši, slazenou medem, smoothie, někdy buchtu, co jsem v noci upekla. K svačině do školy je vždy základ ovoce a zelenina, pak k tomu dostává neslazený jogurt, někdy pečivo se šunkou a sýrem. Oběd mají ve školní jídelně. K svačině mají převážně talíř se zeleninou, někdy puding, někdy banánový koktejl, cottage s Toustem. Večeře jsou převážně teplé. Omáčka třeba jednou dvakrát do týdne, občas tortilly s masem, Cesar salát, špenátová tagliatelle s kuřecím sýrem, losos s brambory, treska.. Doma pijeme vodu a neslazený čaj, do školy dostávají taky vodu. Sladkosti dostávají, ale jen v určité míře. Hodně peču, ale všechno je s menším množstvím cukru, než je v receptu.Ale on prostě kyne, takže někde chybu dělám. A já přemýšlím, jak tedy změnit jak stravu, tak náš aktivní pohyb, hlavně teď přes zimu.
Děkuju
Napadlo me, že prostě třikrát do týdne půjdeme na hřiště, koupím švyhladla a budeme tam prostě hodinu poklusavat a tak různě. Ale zase narazím u něj na odpor, si myslim. Protože na to není a slibovat mu něco, za to že když zhubne, mi taky přijde hloupý. Jsem z toho fakt nešťastná, a třeba by mi někdo mohl poradit co s tím. Jistě, ještě je možnost dietologa, ale to bych chtěla mít jako úplně krajné řešení.
Tak zalezi kolik toho take sni. Muzu jist stravu ktera se zda ok, kdyz tam poslu pul kila brambor a pul kila lososa, tak hubnout nebudu. To peceni ruznych babovicek se nezda, ale to je vykrmna docela podstatna. Proc peces jindy nez k nejake svatecni prilezitosti?
@Katchulina píše:
Já nevím já jsem asi jiná, ale až tady jsem zjistila, co všechno dětem rodiče zakazují, hlídají atd. Podle mě je toho moc, nevím možná to dělám špatně já, ale já dětem nepočítám hodiny na telefonu nebo u televize, neodměřuji kokina atd. Děti nejsou tlusté a to si kdykoliv můžou kokino vzít, jí to velmi střídmě. Nejraději jsou stejně venku, u mobilu jsou oproti tomu co slyším jinde úplně minimálně a když jdeme na rodinný výlet nebo i třeba na obyčejnou procházku se psem děti se sami od sebe připojí. A to zcela dobrovolně. Nikdo je nemusí nutit. Mě přijde, že hodně rodičů všechno lajnuje a pak se dítko akorát sprajcne.
Méně je někdy více. Zdravé, průměrně se hybajici dítě by absolutně nemělo mít problém spálit chleba nebo buchtu k svačině, sem tam nějaký bonbón nebo čokoládu. Takže jestli ho matka takhle škrtí a kluk pribirá, tak buď není zdravý nebo se někde brutálně cpe. Proč asi.
Někdo se tady diví, kde na to vezme atd.. Nevím, kde bydlíte, u nás běžně děti chodí od 9 sami ven. Mám před sebou hřiště a běžně vidím, jak se tam ládují brambůrky a nebo kupují colu.. Když vím, že kluk peníze nemá, a zeptám se ho, tak mi odpoví, že třeba kamarád měl třeba 20 kč, koupili si pytlík brambůrků a bylo..
Je jasné, pokud někde rodiče vozí děti do školy pomalu až na druhý stupeň, kapesné nemají, na co, že se diví, ale třeba já bydlím, v menším měste, kde je běžné, že děti chodí sami, ven, a nebo si sami i zajdou na zmrzlinu, a kapesné mají, třeba 50 kč, ale mají…a když nemají, tak se prostě složí a nakoupí si..
U nás tak kluk nechodí, ale běžně vidím, děti co čekají na autobus a dojíždí, že prostě mají ty sladkosti
@Janasas Já znám dítě, které kapesné nemělo, a tak vymenovalo jídlo v jídelně za peníze a šlo místo obědu do fastfoodu. Spoluzak, který dojizdel vlakem, si zase zvyšoval dost kapesné tím, že jezdil načerno. Když chce dítě mlsat, tak si prostě poradí. O některých možnostech za hranicí zákona ani nemluvě. Navíc většinou platí, že čím větší svinstvo, tím je to levnější.
Já bych taky hlasovala pro to dojidani se sladkostmi jinde + málo pohybu.
My třeba domu taky žádné sladkosti nekupujeme a do školy si naše mladší (13 let) peníze nenosí, přesto každou chvíli najdu v její tašce nebo stole papírky od čokolád, bonbónů, sušenek…ostatní děti to tahají do školy a rady se dělí
.
Jinak naše mladá sežere na co přijde, není pro ni problém sníst hodinu po obědě k svacine 5 rohlíku s něčím, ve škole si přidává, jídla sní větší porci než chlap, ale protože výkonnostně sportuje, je štíhlá.
Má 57 kg a výšku 172 cm a je sama ruka, sama noha, nevypadá na to. Ale trénink má skoro každý den. Hodina pohybového kroužku týdne ní přijde žalostně málo.
A mimochodem - tu střídačku mají i zbylí stihli sourozenci?
Jinak s babičkou (moji mámou ) jsme bojovali taky hodně, ta ji byla schopna vyzrat tak, tě přibrala během soustředění, kdy u ní přespávala, o 3 kg za 4 dní, a to měla celý den pohyb. Už kvůli tomu bylo mnoho rozporů a prostě k máme jde jen na návštěvu, na dýl tam nejezdí, máma se proste v tomhle udržet nedá, chce být za hodnou babičku a tak uplácí sladkostmi a ještě vede dceru k tomu, aby nám to tajila, aby za to od nás nedostala vynadano. Nyni tam tedy čas netráví, jen nárazově.
Já nevím já jsem asi jiná, ale až tady jsem zjistila, co všechno dětem rodiče zakazují, hlídají atd. Podle mě je toho moc, nevím možná to dělám špatně já, ale já dětem nepočítám hodiny na telefonu nebo u televize, neodměřuji kokina atd. Děti nejsou tlusté a to si kdykoliv můžou kokino vzít, jí to velmi střídmě. Nejraději jsou stejně venku, u mobilu jsou oproti tomu co slyším jinde úplně minimálně a když jdeme na rodinný výlet nebo i třeba na obyčejnou procházku se psem děti se sami od sebe připojí. A to zcela dobrovolně. Nikdo je nemusí nutit. Mě přijde, že hodně rodičů všechno lajnuje a pak se dítko akorát sprajcne.