Objevení // září 2011, přidejte se :-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1935
4.11.11 14:29

Ahoj, holky.
Ráda bych se taky připojila. Je mi 33, čekám své třetí dítě (druhá holčička mi před rokem umřela v den porodu/uškrtila se pupeční sňůrou,takže jsem ji musela porodit už mrtvou) a jsem dneska 11+0 tt. Cesta za dalším dítětem nebyla snadná, takže jsem teď taky pořád ve stresu, jestli to tentokrát bude konečně tak, jak to mělo být už před rokem. TP mám 25.5.2012 a ve středu mi brali krev na prvotrim.screening a 16.11.jdu na detailní UZ. Doufám, že výsledky budou zase OK jako už dvakrát, ale jsem z toho teď víc vyklepaná..
Někdo tu psal o štítné žláze.. mám hypothyreózu a ani jeden porod to neovlivnilo, takže toho se bát nemusíš. Jde jen o to, aby bylo miminko v pořádku a to bude, pokud máš funkci št.žlázy dobře kompenzovanou léčbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 14:31
pajaja20 píše:
werunqa píše:
pajaja20 píše:
Tak mě na to vypsal žádanku doktor-ani se mě neptal jestli chci nebo ne.Tebe možná pošlou až na ten triple-test, ale screening je lepší.Ale jelikož to je nadstandartní péče, tak se většinou platí.Mě řekli, jak je mimi velké, pouštěli nám srdíčko a natáčeli si srdeční ozvy, pak se dívali na ty tepny a žíly.Nosní kůstka je v pořádku, ručičky a nožičky jsou taky všechny..
No uvidíme, co tam z nich vyleze. Třeba mě na to ani posílat nebudou. :nevim:
No pokud tě neposlali na screening tak tě určitě pošlou n ten triple test-ale ten je horší-odebírá se tam plodová voda.. :-? Tak to nevím, páč sestřenice k ní chodila taky a o ničem takovým nemluvila.

No uvidíš-ale ten screening je nadstandart-takže tam chodí jen někdo-ale triple test je standartní součástí těhotenské péče.No uvidíš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
4.11.11 14:34
werunqa píše:
pajaja20 píše:
werunqa píše:
pajaja20 píše:
Tak mě na to vypsal žádanku doktor-ani se mě neptal jestli chci nebo ne.Tebe možná pošlou až na ten triple-test, ale screening je lepší.Ale jelikož to je nadstandartní péče, tak se většinou platí.Mě řekli, jak je mimi velké, pouštěli nám srdíčko a natáčeli si srdeční ozvy, pak se dívali na ty tepny a žíly.Nosní kůstka je v pořádku, ručičky a nožičky jsou taky všechny..
No uvidíme, co tam z nich vyleze. Třeba mě na to ani posílat nebudou. :nevim:
No pokud tě neposlali na screening tak tě určitě pošlou n ten triple test-ale ten je horší-odebírá se tam plodová voda.. :-?
Tak to nevím, páč sestřenice k ní chodila taky a o ničem takovým nemluvila. No uvidíš-ale ten screening je nadstandart-takže tam chodí jen někdo-ale triple test je standartní součástí těhotenské péče.No uvidíš..

No uvidíme, nechám se překvapit, co tam na mě všechno chystají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 14:34
tentadora píše:
Ahoj, holky.
Ráda bych se taky připojila. Je mi 33, čekám své třetí dítě (druhá holčička mi před rokem umřela v den porodu/uškrtila se pupeční sňůrou,takže jsem ji musela porodit už mrtvou) a jsem dneska 11+0 tt. Cesta za dalším dítětem nebyla snadná, takže jsem teď taky pořád ve stresu, jestli to tentokrát bude konečně tak, jak to mělo být už před rokem. TP mám 25.5.2012 a ve středu mi brali krev na prvotrim.screening a 16.11.jdu na detailní UZ. Doufám, že výsledky budou zase OK jako už dvakrát, ale jsem z toho teď víc vyklepaná..
Někdo tu psal o štítné žláze.. mám hypothyreózu a ani jeden porod to neovlivnilo, takže toho se bát nemusíš. Jde jen o to, aby bylo miminko v pořádku a to bude, pokud máš funkci št.žlázy dobře kompenzovanou léčbou.

Ahoj, s tím miminkem mě to mrzí :cry: .Já mám hypothyreozu…zatím mi hladina různě kolísá a chodím každý měsíc na krev:jen nevím jak s vitamínama-gynekolog mi řekl, že nemám brát vitamíny s jodem-když beru Euthyrox a endokrinoložka zase říkala, že ho určitě mám brát.Jenže naposledy mi zvedla dávku Euthyroxu-a já mám strach do sebe ještě tlačit jod-aby toho pak nebylo už moc zase.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
4.11.11 14:38

Holky teď trošku plašíte :)
Screening se dělá mezi 11. a 13. týdnem, je dobrovolný, tedy u nás, jinde v Evropě je tento test samozřejmý, nahradil triple testy.
Ty totiž mají celkem nízkou pravdivost výsledků, kolem 60%, je to onen biiochemický screening, dělá se pouze z krve kolem 16. týdne, měří se tam v krvi tři látky a ppřepočítává se to na věk, pak vychází riziko. Bohužel ale spoustě ženám vyjde falešně pozitivní, jsou poté ve stresu a často jdou na vyšetření plodové vody, kvůli upřesnění diagnózy, z ní je to jasné, jen je to náročné vyšetření, hrozí i potrat asi z jednoho procenta, proto ot mnoho maminek nechce podstoupit.

Za to screening v prvním trimestru je spojení odběru krve a NT ultrazvuku, kde se zjištuje, jestli je u miminka přítomna nosní kůstka a podobně, co by mohlo ukazovat na Downův nebo jiný syndrom, ale má pravděpodobnost výsledků přes 90%, proto ho volí většina maminek, když jim vyjde dobře a triple testy špatně, nemusí pak na amniocentézu a nejsou tak stresované.

Triple testy platí pojišťovna, prvotrimestrální screening si ve většině středisek musíte platit vy, pohybuje se to nad tisícem korun až do patnácti set.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
4.11.11 14:41

Weru, já beru těhu Femibion, ale kvůli tomu jódu ho beru obden. Léčím se už od tak od 20, takže mám žlázu stabilizovanou. Při každém těhu mi lékařka taky nepatrně zvedla dávku. Na poslední kontrole jsem byla v úterý a mám prý výsledky báječné. Tak aspoň tak.

Jinak triple test je taky jen z krve.. ale výsledky jsou často falešně pozitivní. Proto si platím ten prvotrim.screening, jehož výsledky jsou jasné. Odběr plodové vody, amniocentéza, se dělá až při špatném výsledku těch krevních testů. To jen tak pro upřesnění ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 14:41
tyynka píše:
Screening se dělá mezi 11. a 13. týdnem, je dobrovolný, tedy u nás, jinde v Evropě je tento test samozřejmý, nahradil triple testy.
Ty totiž mají celkem nízkou pravdivost výsledků, kolem 60%, je to onen biiochemický screening, dělá se pouze z krve kolem 16. týdne, měří se tam v krvi tři látky a ppřepočítává se to na věk, pak vychází riziko. Bohužel ale spoustě ženám vyjde falešně pozitivní, jsou poté ve stresu a často jdou na vyšetření plodové vody, kvůli upřesnění diagnózy, z ní je to jasné, jen je to náročné vyšetření, hrozí i potrat asi z jednoho procenta, proto ot mnoho maminek nechce podstoupit.Za to screening v prvním trimestru je spojení odběru krve a NT ultrazvuku, kde se zjištuje, jestli je u miminka přítomna nosní kůstka a podobně, co by mohlo ukazovat na Downův nebo jiný syndrom, ale má pravděpodobnost výsledků přes 90%, proto ho volí většina maminek, když jim vyjde dobře a triple testy špatně, nemusí pak na amniocentézu a nejsou tak stresované.

Však to přesně myslím-proto říkám, že je lepší ten screening než triple test.Akorát u nás je screening brán jako nadstandartní péče narozdíl od triple testu, proto na něho nechodí tolik maminek.Já jsem ráda, že jsem na něm byla a přemýšlím, že triple test úplně odmítnu-nechci se pak zbytečně stresovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
4.11.11 14:42
tyynka píše:
Ty totiž mají celkem nízkou pravdivost výsledků, kolem 60%, je to onen biiochemický screening, dělá se pouze z krve kolem 16. týdne, měří se tam v krvi tři látky a ppřepočítává se to na věk, pak vychází riziko. Bohužel ale spoustě ženám vyjde falešně pozitivní, jsou poté ve stresu a často jdou na vyšetření plodové vody, kvůli upřesnění diagnózy, z ní je to jasné, jen je to náročné vyšetření, hrozí i potrat asi z jednoho procenta, proto ot mnoho maminek nechce podstoupit.

Za to screening v prvním trimestru je spojení odběru krve a NT ultrazvuku, kde se zjištuje, jestli je u miminka přítomna nosní kůstka a podobně, co by mohlo ukazovat na Downův nebo jiný syndrom, ale má pravděpodobnost výsledků přes 90%, proto ho volí většina maminek, když jim vyjde dobře a triple testy špatně, nemusí pak na amniocentézu a nejsou tak stresované.

Triple testy platí pojišťovna, prvotrimestrální screening si ve většině středisek musíte platit vy, pohybuje se to nad tisícem korun až do patnácti set.

:potlesk: přesně tak.. nechtělo se mi to tak rozepisovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 14:45
tentadora píše:
Weru, já beru těhu Femibion, ale kvůli tomu jódu ho beru obden. Léčím se už od tak od 20, takže mám žlázu stabilizovanou. Při každém těhu mi lékařka taky nepatrně zvedla dávku. Na poslední kontrole jsem byla v úterý a mám prý výsledky báječné. Tak aspoň tak.Jinak triple test je taky jen z krve.. ale výsledky jsou často falešně pozitivní. Proto si platím ten prvotrim.screening, jehož výsledky jsou jasné. Odběr plodové vody, amniocentéza, se dělá až při špatném výsledku těch krevních testů. To jen tak pro upřesnění ;-)

Já se léčím přes 2 roky a pořád je to jako na houpačce..Já právě dostala Femibion k narozkám a gynekolog mi řekl, že ho nemám brát.Když jsem byla na krev v září tak byla vzorová, ale v říjnu říkala endokrinoložka, že se to trochu zhoršilo a že mám brát jeden den půlku prášku a druhý den celý.Ale mám strach ještě navíc k tomu brát něco s jodem-navíc v tom Femibionu je prý hodně velká dávka jodu.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
4.11.11 15:05

Holky a ten screening je automatický nebo ho doktor doporučuje a nebo si o něj říkáte samy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 15:11
rene001 píše:
Holky a ten screening je automatický nebo ho doktor doporučuje a nebo si o něj říkáte samy? :think:

No automatický to asi není-nevím. Mě teda doktor napsal sám od sebe žádanku-já ani nevěděla, že nějakej screening existuje nebo, že se vůbec v těhu chodí na nějaký genetický testy..Ale jsem ráda, že mám takovýho doktora, že mě tam sám poslal..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
4.11.11 15:12
werunqa píše:
rene001 píše:
Holky a ten screening je automatický nebo ho doktor doporučuje a nebo si o něj říkáte samy? :think:
No automatický to asi není-nevím. Mě teda doktor napsal sám od sebe žádanku-já ani nevěděla, že nějakej screening existuje nebo, že se vůbec v těhu chodí na nějaký genetický testy..Ale jsem ráda, že mám takovýho doktora, že mě tam sám poslal..

Díky, v tom případě si myslím, že mě tam doktorka taky pošle, ja také taková starostlivá, alespoň myslím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
4.11.11 15:15
rene001 píše:
werunqa píše:
rene001 píše:
Díky, v tom případě si myslím, že mě tam doktorka taky pošle, ja také taková starostlivá, alespoň myslím :wink:

Pokud chceš, tak se jí raději zeptej..ať máš jistotu.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
4.11.11 15:18

Mně to minulý rok doktor nabídl.. to se s tím začínalo.. a teď mi to automaticky oznámil, že když jsme ho dělali vloni, tak letos taky :-) Tak jsem to jen odsouhlasila. Jinak tedy platím 1000,– Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
4.11.11 15:21
tyynka píše:
S tím ultrazvukem to je individuální, já někde dokonce četla, že moc ho škodí.. Standartně se má dělat třikrát, v 12., 24. a 36. týdnů, plus většinou ještě při první návštěvě k potvrzení těhotenství :) Častěji pokud bývají problémy nebo podobně.

Jink já jsem na tom teď špatně, od úterý mě bolelo břicho a záda, myslela jse si, že záda mám přeležená a břicho mě bolí z rostoucí dělohy, ale včera už to nešlo vydržet, okamžitě k lékaři a mám akutní zánět ledvin, nemůžu se skoro ano hnout, celou noc jsem nespala a horečky mám až 39.. Alespoň že si mě v nemocnici nenechali :( Jen se obávám, aby zánět nějak negativně neovlivnil krev na prvotrimestrální screening, kterou mi braly ve středu? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jinak mám předepsaná antibiotika, snad jediná, co se na konci prvního trimestru mohou a stejně mám strach a prcka.

Jinak Maddison, já špinila v šestém týdnu, zrovna před první kontrolou, jen trošku a asi dvě hodiny, ale přesto jsme byla vyděšená. DRuhý den hned na gyndu, lékař říkal, že srdíčko bije, tak by to snad mělo být v pořádku, předepsal mi duphaston, což sou především hormony (progesteron) atd. na udržení mimča.. A od té doby nic. V kolikítém jsi týdnu? Pokud špinění nedoprovázejí silné bolesti břicha, potrat to není, i když může hrozit. Divné, že ti nenapsali aspon nějaké léky. Vím jak ti je, také jsem měla hrozný strach. Držím pěsti, ať je vše v pořádku.

Ja jsem taky tak nejak, 6-7 no.. jeste mne nedelali ultrazvuk, tak to nevim presne. Uklidnuju se tim, ze toho nebylo moc a zatim to snad vypada, ze to bylo jednorazovy, pokud se to nejak nerozjede teda jeste.. a nechci to zakriknout :roll: Dekuju, takovy zpravy me dost uklidnujou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí