Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych se dopídit k tomu, co se mi asi posledních 14 dní dělá na kůži. Upozorňuji, že ne pravidelně. Je to flek- obřích rozměrů, jakoby podlitý vodou. V průměru to vždycky naroste tak do deseti centimetrů. Svědí.Ztrácí se asi 24h.Žádnou hnisavou tečku, nebo hnis tam není. Nemáte nějaký tip, co by to mohlo být??? Děkuji.
Dle mne se může jednat o kopřivku, zvláště pokud tě to svědí. Ale samozřejmě nejsem dermatolog a jedině ten může určit diagnostiku. /Kopřivka může souviset s tím, co jíš, mojí mamce se to začalo dělat v padesáti po arašídách, ořechách a pod., takové vystouplé červené fleky různých velikostí po celém těle, rukou, stehnech… v tomto případě pomůže Zyrtec./
Každopádně si ale zajdi na kožní
Ty jo, tak to docela koukám, je divný, že píšeš, že se ti dělá častěji. Mě totiž takto podobně začínal pásový opar na stehně,ale to bylo jen jednou a rozjel se mi. Taky mne napadá nějaká plíseň. No, rozhodně bych navštívila Mudra.
Aby nedošlo k omylu- není to seskupenství vyrážek ale prostě jeden obří bimbolec. Jednou se mi to udělalo v chorvatsku- před třemi lety. A teď během 14 dnů asi 4×. Jak kdyby obrovské komáří štípnutí- kopřivka vím jak vypadá a pásový opar měl syn.
Jo a kopřivka je vystouplá málo. Zkusím pohledat fotku a vrazit jí sem. Mám to vyfoceno z toho chorvatska, protože to jsem v životě neviděla.
Malá mívala vloni taky takovéhle obří štípance - bylo to od komára (jestli byli nějací infikovaní, nebo šlo jen o nějakou momentální reakci, to fakt nevím), už mě to i lákalo zeptat se dr., ale vím, že by to neřešila, tak jsem to raději nechala být. Jinak i komáři můžou přenášet boreliózu… Nevím, jestli je možné, že by už teď komáři byli, my ještě doma nemáme (naštěstí!!). Ty fleky vypadaly takhle - červené, průměr pět až deset cm, jakoby podlité vodou. Jednou měla štípanec u pupíčku a flek skoro přes celý hrudník. Několikrát jsem si to i fotila, kdyby to chtěla vidět dr. Vzhledem k tomu, že to po několika dnech samo zmizelo, jsem to neřešila - rozhodně to u nás bylo od štípance.
No vzhledem k tomu, že se ti to vyskytuje opakovaně, to vypadá na alergickou reakci, kopřivka může mít mnoho původů a alergická reakce je jednou z příčin. Má proto i vícero podob. Svědí to? Po jak dlouhé době zmizí? Je to místo teplejší?
Zkus najít tu fotku a popřemýšlet, co by mohlo být nastartovat tuto reakci…
Právě, že si s tím lámu hlavu docela dlouho, nemůžu přijí zaboha na to co to je… Alergická reakce- dobrá ale z čeho, jím, spím, žiju tak stejně jako před tím… Je fakt, že se mi to dělá na takových těch ,,tučnějších,,
místech.
Týjo, tak to máš hodně napuchlé! Maá to měla spíš je jako flek - obří, ale opravdu flek kolem štípance… S tímhle bych si raději zašla, myslím, že nic nevymudrujem… Může to být alergie, nebo třeba projev nějakého onemocnění - třeba nějakého koka nebo tak něco. Kopřivka to teda není určitě. Na alergii se mi to vzhledem k tomu, že jde o jeden flek, taky nezdá… ![]()
Bez MUDra nic nevymudrujeme, dej pak vědět, co ti řekl. ![]()
/Ona alergie může vzniknout postupem času, takže na věc, která ti před rokem nevadila, si tvé tělo může vytvořit alergickou reakci. Když se ti to vyskytne, zapřemýšlej, co jsi den - dva předtím jedla, používala za kosmetiku, hladila zvířata apod…/
Teď mě tak napadlo, že jsem měla v chorvatsku angínu a flek. Teď jsem měla taky angínu a flek. Ale to jsou bomby, to by člověk nevěřil- tohle je fotka- mám to na kyčli jakoby- teď se mi to udělalo na zadku a měla jsem ho jednou tak velký…
a že ho mám velký ![]()
A dávám to sem proto, že tady je čekací doba na kožní asi tak dva měsíce.
Dva měsíce, ale to je snad pro akné a tak, ne pro „akutní“ případy, ne? O to víc, pokud tě to svědí, bolí apod. /?/.
V každém případě, můžeš zajít i za obyč mudr, ta by o tom také měla vědět své.
Tak to jak u nás! Taky než se dočkáš, tak už to není aktuální
Zašla bych za obvoďákem, on Tě tam odešle s papírem a budeš to mít bez čekání. Jestli to spojuješ s angínou, je možné, že by to mohl být streptokok. Mamina mívala takové boule, ale většinou v místě uzlin - jeden doktor jí to vždy vyřízl, než u jiného zjistila, že to jde přeléčit antibiotiky…