Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@eva valoi píše:
Právě že co vím, tak jak jednou člověk toto HPV má, tak uz navždy. Je to něco jako opar, který spi a při oslabení organismu se probudí. Ta imunita ho jen drží na uzdě…
Je to tak se všemi víry?
@Jaaanča no co si budeme namlouvat. Myslím, že dnešní děti (ne všechny samozřejmě) to prubnou i dřív než před 15 narozeninami.
A pak už je očkováni pasé
Když to nedej bože partner má
A ta pravděpodobnost je velká, protože HPV má až 60% populace (za život)
@eva valoi píše:
Zdravim, bylo mi doporučeno pro dceru očkování - výběr je ze dvou vakcín. Jedná je dražší, ale samozřejmě efektivnější.
O cenu mi nejde, nejakejch 5000 sem, 5000 tam.
Ale spis jsem o tom kdysi četla, že tyto vakcíny způsobují potíže při početí? Upřímně už někdy nevím, čemu mám věřit. Ockuje se to do 14 let, takže na rozhodnutí mám cca necelý rok. Pak se dá, ale už to prý není úplně ono.
Dcery jsem očkovat nechala, zvolili jsme základní vakcínu. Sice účinkuje na méně kmenů, ale prý vzniká silnější imunita - info od lékaře.
V Anglii se očkuje (chlapci i dívky) mezi 12-13 rokem života..
Pro jistotu asi
Já očkovaná proti HPV jsem (nevím teda už, jakou vakcínou) a otěhotněla jsem přirozeně a bez komplikací. Asi to nic nedokazuje, ale aspoň jeden příklad ze života.
Dceru taky naočkovat nechám, až bude ve vhodném věku.
Myslím, že spousta víru v nás tzv. spí. Ať už jsme nemoc pocítili, nebo proběhla bezpříznakově. Očkování je pomáhá držet na uzdě, nebo jak je to?
Tak já jsem asi z těch šťastných, kterým se tato lahůdka vyhla. I proto jsem to považovala za zbytečné, myslela jsem, te to není taková hrůza co se týče rozšířenosti.
Nejsem očkovaná, dosud jsem žádné problémy neměla, kontroly OK, ani bradavice jsem nikdy neměla (ale fakt bych nespala s nikým, kdo by je měl)
. Kamarádka očkovaná je (očkovala se asi v 16, ale jako panna), a konizaci už má za sebou. Druhá kamarádka je taky očkovaná, a všechno bez problémů. Třetí očkovaná není, a měla jednu dobu nějaké prekancerózy, ale prý zmizely samy (byla sledovaná).
Takže sama nevím, jestli bych od toho dceru zrazovala nebo bych jí to doporučila - asi bych to nechala na ní.
O vlivu na plodnost nic nevím, dítě mám jen já, ale holky jsou dost úspěšné, takže to dítě plánují až po třicítce.
@Takco Imunita podle mě. A očkováním se může úplně předejít tomu, že ten vir se v organismu usadí.
Znám hodně lidí, co maji při sebemenší infekcí, středu, zátěži opar.
Kdybych měla dceru, vůbec bych neváhala a nechala ji naočkovat.
Kamarádce byl zjištěn ca děložního čípku okolo třicítky, chytlo se to relativně včas, ale nemůže mít děti.
Mozna zbytečně, ale přemýšlím o rozdílu mezi imunitou a očkováním.
Očkovaná jsem a žádné problémy jsem nikdy neměla. Otěhotněla jsem v podstatě hned, takže s početím problém nemám, a stěry na gyndě taky vždy ok.
@eva valoi píše:
Ve 13 letech se těžko může sama zodpovědně rozhodnout.
Tak já jsem to s rodiči probírala taky v tomhle věku, a rozhodla jsem se, jak jsem se rozhodla, i přes názor rodičů. A jsem fakt ráda, že si o mně nemysleli, že jsem pako, co se není schopné ve třinácti samo odpovědně rozhodnout. ![]()
@eva valoi píše:
Tak já jsem asi z těch šťastných, kterým se tato lahůdka vyhla. I proto jsem to považovala za zbytečné, myslela jsem, te to není taková hrůza co se týče rozšířenosti.
ja to chytla hned po prvnim sexu… partner byl proste starsi a mel za sebou proste vic partnerek… takze ono s tim jak jsou promiskuitni dnesni pubertaci bych to ockovani fakt zvazovala. A ano taky vypalovani bradavic tam dole a stejne jsem se nasledny castecny konizaci nevyhla…
od ty doby jsem vic sledovana a jsem za to rada, ale radeji bych byla kdybych byla ockovana a snad to nechytla.