Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
prosím o radu - resp. jestli máte některá z vás zkušenost s očkováním těsně před otěhotněním, či v. trimestru. Praktička mi řekla, že mám propadlé očkování a že mě oočkuje, řekla jsem jí, že se snažíme (bylo to dva dny před ovu a já jsem otěhotněla)… ona mi řekla, že to nevadí, přitom v prvním trimestru se údajně pro sichr neočkuje… jsem v 8 tt a mám z toho obavy, zda to nemůže mít nějaký dopad na fazolku… díky za rady.. T
Ahoj, myslím, že těsně před početím nebo v prvních dnech to nemá žádný vliv…
@Teresk Nenechala bych se ockovat v tehotenstvi. Pockala bych po porodu.
@Teresk přijde mi tvůj dotaz zmatený. Očkovaná jsi byla před otěhotněním, nebo tě chce drka teprve očkovat?
@Teresk píše:
Ahoj holky,
prosím o radu - resp. jestli máte některá z vás zkušenost s očkováním těsně před otěhotněním, či v. trimestru. Praktička mi řekla, že mám propadlé očkování a že mě oočkuje, řekla jsem jí, že se snažíme (bylo to dva dny před ovu a já jsem otěhotněla)… ona mi řekla, že to nevadí, přitom v prvním trimestru se údajně pro sichr neočkuje… jsem v 8 tt a mám z toho obavy, zda to nemůže mít nějaký dopad na fazolku… díky za rady.. T
Neboj, mrtvý tetanus a ještě před početím ti nic neudělá.
A v prvním trimestru se pro sichr nedoporučuje nic, ani kapky do nosu, to je prostě jenom pro jistotu ![]()
@berry4 byla jsem očkovaná cca 2 dny před početím…
díky holky za názory, nějak teď asi blbnu a mám pořád strach co všechno by mohlo fazolku ovlivnit, i když to už sama nezměním, asi se mnou mlátěj hormony ![]()
@Teresk aha. Ne, dopad to žádný mít nemůže. Najdi si prosím na internetu vývoj plodu, tam máš všechno vysvětlené.
Chce to hledat, ne žít v doměnkách a pak se z nevědomosti strachovat ![]()
@berry4 neboj na internetu jsem hledala… teda v cz zdrojích… zajímaly mě zkušenosti ostatních, doktor mi řekl, že by to vliv mít nemělo… ale sám nevěděl…
Vlastně vím o jedné věci, při autoimunitním zánětu štítné žlázy při očkování (jakémkoli) dochází k aktivaci imunitního systému, a tím i pádem i k vyšší agresivitě vůči vlastní štítné žláze… což může mít sekundárně při (vysokém) výkyvu k negativnímu vývoji na plod… což už taky neovlivním… to je spíše vedlejší vliv přes imunitní systém… takže už bych teď na očkování před těhu min. měsíc před nešla…
třeba to pomůže ostatním… snad to nebude mít jiný efekty
@Teresk no nevím, jak jsi hledala, mě na to stačily 4 sekundy : http://www.ockovanideti.cz/lekar/tbc.htm Máš tam i o očkování těhotných.
Jinak tím jsem ti chtěla dát najevo, že embryo se spojuje s matkou až někdy za 6 týdnů po oplodnění. Tzn. je s ní spojeno krevní cestou.
Ty jsi byla očkovaná před.
6 týdnů je dost dlouhá doba na to, aby odezněly reakce a všechno.
Já byla kdysi očkovaná ve 3-4 týdnu na zarděnky ( toto očko v těhotenství způsobuje vv),tenkrát ještě ani neexistovaly těhotenské testy, nikdo na to nehrál, bez potvrzení se se mnou nikdo nebavil, dceru mám úplně zdravou ![]()
@berry4 našla jsem příběh paní, která byla takhle očkovaná (čekala dvojčata) a o jedno dítě přišla, druhé se narodilo postižené a brzy po porodu zemřelo… taky jsem ale našla že v rozvojových zemích se očkuje v těhu… ale kdo v rozvojových zemích sleduje dopad na plod? asi žádný statistiky neexistují… jen jsem chtěla slyšet zkušenosti ostatních, nějak jsem nečekala že mě někdo bude školit jak hledat na netu
(možná hledám až moc a je to na škodu, v dnešní době je občas lepší nevědět, než pak stresovat
) přesto díky za info ![]()
Byla jsem očkovaná tak nějak ve stejné době a mám zdravou, krásnou dvouletou holčičku