Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
včera jsem se ptala na očkování spalničky a ještě se chci připtat na očkování pětiletého tetan, řerný kašel, záškrt. Bývají nějaké reakce, může zítra do školky? Už měsíc trochu pokašlává a má slaboučkou rýmu.
Nenechala bych očkovat nachlazené dítě. Reakce bývají. Jako, že chceš dát najednou obě očkování?
Toto očkování nemusí být v pěti letech, ale tušim že lze odsunout do šestého. Takže v klidu počkej až bude dítko zdravé ![]()
Dcera neměla reakci žádnou, neteři opuchla a zčervenala celá ruka ![]()
Nechci očkovat nachlazené dítě. Jsem v tom až moc opatrná. Všechny očkování máme vždy později, jelikož to vždy oddaluju a čekám až budou úplně zdravé. Ale dětská vždy spěchá a tak se ptám a chci slyšet i názory jiných mamínek.
Ať už je můj názor jakýkoliv, tak ale pokud se už očkuje, tak by se mělo očkovat NAPROSTO ZDRAVÉ dítě!!! Tomu, kdo naočkuje nemocné dítě bych sebrala diplom…
@Andrejka1, dětská nemá kam spěchat, má čas. Naše taky spěchala, pak teda řekla, že by měla problém s pojišťovnou
Což teda mě nezajímalo, přišla jsem kdy jsem uznala za vhodné ![]()
Ahojky, nejstarší dcera očko v 5letech asi měla a na žádnou negativní reakci si nepamatuju. Čerstvá 6letá přeočkování podstoupí„až“v 11letech. Přála jsem si to takto a s Dr se „domluvila“.
@Andrejka1 píše:
Nechci očkovat nachlazené dítě. Jsem v tom až moc opatrná. Všechny očkování máme vždy později, jelikož to vždy oddaluju a čekám až budou úplně zdravé. Ale dětská vždy spěchá a tak se ptám a chci slyšet i názory jiných mamínek.
Ahoj, tak určitě počkat, očkuje se mezi 5-tým a 6-tým rokem, až bude dítě zdravé (cca 1. měsíc, takže to bude stejně, až přes prázdniny
- obecně bych očkovala kolem září
). A určitě si pozjišťuj něco o očkovacích látkách (běžně se očkuje Infanrixem, ale pro takto staré děti, 5-6 let, je lepší Boostrix nebo Adacel, je lépe snášen)
Holky, díky.
Říkala jsem doktorce, že jsme všichni po chřipce asi už dva týdny a něco a že prý to nevadí. No já se ještě necítím dobře, manžela ještě doteď trápí kašel. Děti jsou na tom teď podstatně líp než my, ale chci počkat.
Ona by očkovala i týden po chřipce, kdyby byly zdravé, ale přece imunita ještě musí být oslabená ne.
Holčička mojí kamarádky po přeočkování v pěti letech zkolabovala. Tuším, že měla febrilní křeče z horečky a něco jako epileptický záchvat. Odvezla ji rychlá na JIPku. Tam připustili, že je to z očkování, ale prý to byla chyba maminky, že ji pustila s horečkou do školy. Jenže ráno byla holčička zdravá, pouze ji bolela ruka po vpichu. Naštěstí by neměla mít žádné následky do budoucna
Takže bych možná nechala druhý den po očkování vždycky doma ![]()
@trancess Některé otázky jsou divné. Navíc tam není možnost u dotazu na očkování pneumokok/meningokok vybrat jen jeden z nich
@Nadji píše:
Holčička mojí kamarádky po přeočkování v pěti letech zkolabovala. Tuším, že měla febrilní křeče z horečky a něco jako epileptický záchvat. Odvezla ji rychlá na JIPku. Tam připustili, že je to z očkování, ale prý to byla chyba maminky, že ji pustila s horečkou do školy. Jenže ráno byla holčička zdravá, pouze ji bolela ruka po vpichu. Naštěstí by neměla mít žádné následky do budoucnaTakže bych možná nechala druhý den po očkování vždycky doma
Ono to nebylo tim, ze ji pustila do skoly. To se proste nekdy stava, ze deti maji spatnou reakci na ockovani. A nekdy dokonce trvale nasledky. Vzdy jsem nasi malou nechala ockovaf. Az v 5 letech jsem to ukoncila. Takze tetanuss, zaskrt a kasel nema. Neco si o techto nemocech prectete. Kdyz se dite nakazi, daji se lecit. A to ze se nakazi je velmi mala pravdepodobnost. A u malyho si taky vybiram co dam naockovat. Hlavne ty vakciny je potreba volit dle sveho a nenechat do ditete pichnout cokoliv. Vakciny jsou jeden obrovkskej biznys. A lekari od farm firem dostavaji tucne odmeny, kdyz ockuji jejich latku.
Takze tak. To je muj nazor. Kazdeho vec jak naklada se svym ditetem.