Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smurfka píše:
@Redík ale tady se nejedná o hexu…ta se ve dvou letech fakt neočkuje..pokud nejste ještě vubec očkovaní, asi vás nahání s očkování hexou..ta se očkuje jen do určitého věku zadarmo..potom už to nehradí pojištovna ale musí si to zaplatit rodič
ahaaaa
škoda
já myslela, že se dá prodloužit ![]()
@Redík hexa se musí naočkovat do určitého věku..myslím že hranice je první dávka v 6m…aby se všechny stihli - poslední musí být v 18m mám dojem..nevím přesně..zrovna tohle jsme očkovali v normálních termínech, takže uplně nevím..
jen vím že tohle se nedá odkládat do dvou let nebo tak..tam je hranice že musí být všechny tři dávky naočkovány do 18m
@marty5555 tak to jsem zvědavá, kdo co poradí. Dcera má atop a po hexe se jí to neskutečně rozlezlo. Tak jsem zagooglila a našla jsem, že děcka s atopem by se očkovat neměly. MMR jsem pro jistotu odložila a nechám ji dát až před školkou.
@Tableta píše:
@marty5555 tak to jsem zvědavá, kdo co poradí. Dcera má atop a po hexe se jí to neskutečně rozlezlo. Tak jsem zagooglila a našla jsem, že děcka s atopem by se očkovat neměly. MMR jsem pro jistotu odložila a nechám ji dát až před školkou.
záleží to na doktorce..pokud uzná že se atop rozjel očkováním, tak opravdu očkovat nemusíte a dostanete od dr potvrzení že neočkujete kvuli závažným problémum zdravotním a i takto nenaočkovaní vás pak vezmou do školky v pohodě..ale to opravdu záleží jak se k tomu postaví váš dr a jestli vám to potvrzení dá
My máme taky atopika. reakce na očkování u nás nebyly žádné, u žádného.
Prosím vás, proč je takový rozdíl při prohlášení, že nechci očkovat nebo žádám o odložení? Jako chápu, že to jsou dvě různé věci, ale co z toho plyne pro mě? Děkuji ![]()
@Evca.St píše:
Prosím vás, proč je takový rozdíl při prohlášení, že nechci očkovat nebo žádám o odložení? Jako chápu, že to jsou dvě různé věci, ale co z toho plyne pro mě? Děkuji
pokud nechceš očkovat musí to lékař nahlásit na sociálku…Případně když mu přijde inspekce a najde toto prohlášení, tak si vás najde a začne kolotoč toho že nechcete očkovat povinné očkování a na to jsou pokuty..
když pouze odložíte, nic vám nehrozí, protože vy očkovat chcete ale prostě později..ale očkování jako takové neodmítáte..takže se nikde nic nehlásí ani neřeší..
Podle § 46 odst. 4 zákona o ochraně veř. zdraví odpovídáte vy jako rodiče za splnění očkovací povinnosti u dětí do 15 let. V případě nesplnění této povinnosti budete s velkou pravděpodobností obviněni ze spáchání přestupku krajskou hygienickou stanicí, s čímž jsou obvykle spojeny finanční sankce. Je také možné, že se o vás začne zajímat orgán sociálně-právní ochrany dětí, jehož návštěva bývá spíše formální neboť návštěva sociální pracovnice se koná jen z důvodu zjištění, zda neočkování dítěte není z důvodu zanedbání rodičovských povinností v péči o zdraví dítěte.
Pravděpodobně můžete mít i neshody se svým pediatrem. Praxe uplatňování uvedených represivních opatření je velmi pestrá – od striktních postihů přes žádosti rodičů o posunutí termínu očkování a formu tiché dohody mezi lékařem a rodiči až po tolerující či dokonce vyhýbavé reakce hygieniků.
Zákonnou výjimku lze využít § 46 odst. 2 zákona o ochraně veřejného zdraví podle něj se totiž povinné očkování neprovede při zjištění imunity vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (trvalá kontraindikace)
Trvalou kontraindikaci posuzuje příslušný odborný lékař (neurolog, alergolog, imunolog, neonatolog, infektolog), který o tom vydá doklad. Musíte najít takového lékaře, který bude v souladu se svým přesvědčením ochoten vám takový doklad vydat. Je to rozhodně efektivní cesta k řešení problému, protože se zároveň vyhnete diskriminaci dítěte při přijetí do mateřské školy a při školních aktivitách na základní škole a také nejste nuceni oficiálně odmítat očkování a absolvovat všechny níže popsané procedury.
@marty5555 píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi… Očkování nám bude dávat doktorka zítra. Synovi je 18 měsíců a je atopik a alegik… Máte nějaké zkušenosti? Popravdě mě docela vyděsily reakce o kterých jsem se dočetla…
Ahoj, odložila bych na neurčito. Není kam spěchat. Aplikace MMR vakcíny nemá stanovenou horní hranici, čili není třeba nic podepisovat.
@marty5555 píše:
@smurfka
Aha, tak já na to asi kašlu a nenechám mu to zatím očkovat… My neměli reakci na nic žádnou.,, Jen" při prvním očkování hexou se malému rozjel šílený atopický ekzém…
Nevylučují se ty dvě poslední věty navzájem?
![]()
@Redík píše:
Ahoj holky, teď to zrovna taky řeším. Je nám něco málo přes 5 měs. očko zatím nejsme, pediatra s tím pořád otravuje, kdy chceme očko, podepsala jsem revers, lidi mě straší, že bychom už měli, protože se pak přeočkovává znova a aby jsme to stihli![]()
a blabla Jsem z toho už docela unavená. A hlavně se toho strašně bojím. A jak tady koukám u příspěvků, že se může poprvé očko klidně i ve dvou letech?
Doktorka mi k tomu radši nic neříká, do kdy max to mohu nechat odložit.
Znám případ, kdy ženská nechala totálně proočkovat dceru, která je stará jako můj syn a už mají různé problémy, ekzémy, alergie..
Ahoj, pokud chceš skutečně očkovat, stačí dát hexu 2+1, např. v 10, 12 a 18m. Hexu lze očkovat do tří let věku dítěte. V pěti měsících rozhodně není třeba podepisovat žádný revers. Na strašení nedej, dej na svůj mateřský cit a intuici
A taky neuškodí o problematice něco načíst ![]()
@vjerunqa z vyhlášky vyplívá, že hexa ( tedy poslední dávka ) musí být naočkovaná do konce 18m…takže určitě ně do tří let věku dítěte..
@vjerunqa píše:
Ahoj, pokud chceš skutečně očkovat, stačí dát hexu 2+1, např. v 10, 12 a 18m. Hexu lze očkovat do tří let věku dítěte. V pěti měsících rozhodně není třeba podepisovat žádný revers. Na strašení nedej, dej na svůj mateřský cit a intuiciA taky neuškodí o problematice něco načíst
díky
no já to podepisovala asi ve 3 měs
že to chci oddálit. Pořád mě s tím otravují, hlavně sestra
Ještě to s přítelem pořádně probereme, on chce počkat co nejdýl. Já jsem takovej ten strašpytel a hlavně mám kolem sebe lidi, co jsou totálně proočkovaný až teda na jednu kamarádku, která nemá naočkovaný ani jedno dítko. Půjdu tou zlatou střední cestou a chceme dát jen základ, ale nejradši bych ještě chvíli počkala ![]()
@smurfka Dobrý večer, jen bych ráda pouravila některé vaše informace. Infanrix Hexa má být dle vyhlášky naočkován do 18 měsíce, takže stačí dle schématu 2+1(ministerstvem schválené schéma) naočkovat v 10-12-18 měsících, jak píše @vjerunqa . A ano, může se dle výrobce očkovat do 3 let věku, takže pokud rodič chce očkovat později, tak může začít klidně ve dvou letech, jen podčmrkne doktorce papír o odkladu, aby byla krytá. Jen tím nesplní vyhlášku.
V případe neočkování doktor NEMUSÍ NIC HLÁSIT NA SOCIÁLKU! To musí jen v případě zanedbání péče (ale ano některé, to za to rády považují, od takové rychle pryč). V otázce očkování doktor komunikuje tak max s hygienou, od které pak může rodič dostat tak max pokutu.
Pokud tam mám taky nějaké nesrovnalosti, tak mě prosím opravte, ale tohle bilo přímo do očí. Tak aby některé maminky nebyly zbytečne vyplašené.
Já nechápu, jak může některá Dr. říci, že na MMR nebývají reakce
haha no já v 15m nedám určitě, leda tak kolem těch dvou let..ale to bych měla být těhotná (chceme), tak asi až před zápisem do školky ![]()