Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
syn má jít na očkování v 5 letech (tetanus, záškrt, černý kašel). Po předchozím očkování měl špatné reakce na Infanrix hexa a navíc špatně mluví, takže bych mu chtěla dát co nejšetrnější variantu, tedy asi Boostrix nebo Adacel. Můžete mi, prosím, napsat, jestli mělo nebo nemělo Vaše dítě po očkování Boostrixem nebo Adacelem nějaké reakce a jaké? Jednak reakce přímo po očkování (teploty, otoky atd.) a také jestli se třeba zhoršilo v mluvení, porozumění nebo jiných reakcích. Prosím, napište i když Vaše dítě nemělo žádné reakce.
Předem moc děkuji za odpovědi.
Odkládej..do šesti let času dost..a studuj, třeba nakonec zjistíš, že ten chemický koktejlek ani nebude potřebovat.. ![]()
@nika-n
Jestli měl špatné reakce, tak už neočkuj…
Stále nechápu, že tohle ještě není komukoliv jasné. ![]()
@anairda píše:
@nika-n
Jestli měl špatné reakce, tak už neočkuj…
Stále nechápu, že tohle ještě není komukoliv jasné.
to je hezký neočkovat, ale pak dítě nemůže na tábory, školy v přírodě, takže nám nic jiného nezbývá. Tak už si začínám zjišťovat onfo o tom, čím očkovat v 5 letech (teda já to budu určitě odsouvat k těm 6 letům), protože kluk hodně mizerně mluví.
@lucenka
To je nesmysl, pokud mělo dítě špatné reakce, tak to pediatr musí potvrdit a pak má dítě prostě výjimku a na tábory apod. může i tak.
@anairda píše:
@lucenka
To je nesmysl, pokud mělo dítě špatné reakce, tak to pediatr musí potvrdit a pak má dítě prostě výjimku a na tábory apod. může i tak.
a ty si myslíš, že to nějaký pediatr uzná? To je dost naivní, to nejsou natolik závažné vedlejší účinky, aby se neočkovalo. Bohužel.
@lucenka
Ale o jakých závažných nežádoucích účincích se bavíme? Zakladatelka nebyla konkrétní, teplotu nebo mírný otok za špatnou reakci až tak nepovažuji… Proto jsem napsala neočkovat, to by byla přeci úplně přirozená reakce na to, když má dítě „špatnou“ reakci.
@anairda pro mě je třeba závažný nežádoucí účinek to, že kluk po poslední dávce hexy zapomněl prakticky všechna slova, co do té doby uměl a že měl horečku, která nešla srazit. Ale z pohledu očkování to závažná překážka pro očkování není. Takže pokud chci, aby mohl na školu v přírodě a tábory, tak mu to očkování dát musím.
@lucenka
A konzultovala si to podrobně s pediatrem? Případně více pediatry nebo neurologem - konkrétně to zapomnění slov? Já osobně, jestli bych měla tuto zkušenost, tak se v první řadě sebevíc snažím od jakéhokoliv doktora nějaké to potvrzení dostat a když bych zjistila, že to opravdu nelze, tak raději ty tábory oželím.
Respektive dítě je bude muset oželet, že… Ale když jde o zdraví? Našla bych jiný způsob, aby bylo dítě v kolektivu ve volném čase, nebo o prázdninách. Instituce k tomu nepotřebuji.
@anairda a někdo své dítě nechce připravit o zážitky na táborech a školách v přírodě, tak holt očkoju. Jenom už vybírá co nejvíc šetrnou variantu.
@lucenka
Je to fakt o zvážení, o konkrétních případech, nelze to zhodnotit plošně.
Každopádně zdraví by měla mít asi přednost, jak říkám, ty zážitky lze získat i jinak než na táboře, já na něm třeba byla jen jednou, celé roky jsem trávila prázdniny na chatě, s partou děcek, podle mě se varianta najít dá, když je potřeba..
@anairda ano na chatě jdou trávit prázdniny, pokud máš hlídací babičky a dědečky. Dovolená normálně pracujících rodičů plně nepokryje celé prázdniny, takže pak je třeba ten tábor nutností.
@lucenka píše:
@anairda a někdo své dítě nechce připravit o zážitky na táborech a školách v přírodě, tak holt očkoju. Jenom už vybírá co nejvíc šetrnou variantu.
Neexistuje šetrná varianta..stačí se podívat na příbalové letáky..všechno je to stejné..
@lucenka
Jo, to je pravda a opravdu blbá situace… O to víc bych se snažila nalézt doktora, který mi potvrdí nevhodnost dalšího očkování. Jako při závažných reakcích asi nebude žádný rodič přeci riskovat zdraví svého dítěte. Chápu, jak to myslíš, ale kdyby se děcku pak skutečně po očkování projevilo něco opravdu hodně špatného, tak si řekneš, no jo, ale co jsem měla dělat, když ho nemám kam dát v létě? ![]()
Děkuji všem za reakce, po hexe měl syn teploty a otok. Po očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám přestal říkat slova, která už uměl a začal říkat první slova až za 2,5 roku, ale samozřejmě nemohu s jistotou tvrdit, že to souviselo s očkováním. Reakce po hexe tedy nebyly tak strašné, abych nedokončila očkování a tedy syn nemohl na tábory atd., ale protože jsem četla, že po očkování v 5 letech Infanrixem mají horečky a velké otoky i děti, které jinak reakce neměli, chci oddálit očkování až k 6. roku a nechat doočkovat Boostrixem nebo Adacelem, kde je mnohem méně účinných látek a doufám, že budou menší nebo žádné reakce a že nenaruší rozvíjející se synovu řeč. Právě proto prosím ty, které mají praktickou zkušenost s Boostrixem nebo Adacelem, aby mi napsali. ![]()