Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny Maminky,
mám syna je mu 3 roky a začal chodit do školky. Včera jsem byla u doktorky a doporučila mi očkovat na žloutenku a když jsem se jí zeptala, jeslti je dobré i na meningokoka, tak odpověděla že Ano. Mám z toho teď dilema, jelikož nechci svoje dítě zatěžovat přílišném očkováním. Doposuď má jen povinné očkování a na víc jen Prevenar13. Nejsem zrovna velkým zastáncem očkování, jelikož jsem kolikrát četla, že to oslabuje imunitní systém a dětí hodně očkovaný jsou více nemocné snad i dřív umírají uvádějí statistiky, není to přirozené, ale zase se bojím těchto nemocí a chtěla bych se rozhodnou správně? Nechali jste toto očkování?
Děkuji moc za rady
Ne, žloutenka je otravná nemoc, ale celkem snadno léčitelná. A meningokok je sice strašná nemoc co může skončit blbě, ale nedám.
Žloutenku ano, dala jsem. Meningokoka jsem zvažovovala, ale zatím nedala. Ono asi nejde rozhodnout se správně, protože vždy je nějaké pro a proti:-)
@Penelop Mladší má meningokoka, u staršího jsem to zatím z jistého důvodu odložila. A i sama dr mi říkala, že meningokokem jsou nejohroženější batolata do toho druhého/třetího roku, pak až puberťáci. Takže pokud chceš dát jen jedno, asi bych v tuto chvíli volila žloutenku.
Mmch jaké statistiky prosím mluví o tom, že očkované děti dříve umírají? Předpokládám, že naše generace byla očkovaná povinně, tak jak se to dá zjistit?
Souhlasím s @Sibyla0 žloutenka A je léčitelná, takže nevidím moc důvodů. Meningokok je velmi zákeřné onemocnění, ale taky velmi vzácné, když mrkneš na statistiky. To bych řekla, že riziko NÚ je daleko vyšší než to, že tu nemoc dostane ![]()
To jsem slyšela od jedné doktorky v dokumentu o očkování, už si nepamatuji její jméno, ale nemyslela tím povinné očkování, spíše to očkování, jako na chřipku atd. prostě nadměrné očkování není přirozené.
Zloutenka A se da lecit, ockovala bych jedine pozdeji, kdyby pracoval v nemocnici nebo tak. A meningokok je vzacny. Na tyhle nepovinna ockovani se mi zda moc maly.
Zloutenka A se leci pouze klidem, symptomaticky… tedy zadne, ze je snadno lecitelna.
Spis tim bylo mineno, ze u malych deti je v 90% prubeh inaparentni.
HepA jsem nedavala, meningokoky intenzivne zvazuju a davat budu, jeste nevim kdy presne…
Tak zloutenka pochrouma jatra na cely zivot. Nejsem extra priznivec ockovani, ale ted zrovna ji maji dve deti u nas na zakladce a jsem docela rada, ze jsou nase deti naockovany.
Můžu se zeptat z jaké oblasti pocházíte, jen kde řádí žloutenka?
Děkuji