Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@alifie píše:
Joo, včera v televizi říkali, že je někde v ČR zase spalničková epidemie. Už onemocnělo 10 (slovy deset) lidí.
U spalnicek to je hodne, siri se velice snadno. A byl to Moravskoslezsky kraj.
Kdyz uz protacis oci … pohled na nemocne deti nebyl zrovna prijemny, ze? ![]()
@alifie no ono když v minulých letech bylo vždy v ČR případů do 10 za rok a teď jejich 10 najednou za měsíc (loni už to najednou skočilo skoro k 200 za rok) což v absolutních číslech sice nevypadá nijak tragicky ale jinak je to prostě 20× víc což už není málo. A způsobené to je právě panickým strachem z MMR vakcíny a novým trendem neočkování. Pojďte mě teď všichni ukamenovat, ale já své dítě očkuji normálně. Ale samozřejmě vždy když je syn zdravý, neřadí zrovna chřipky apod. A je také pravda že nikdy žádnou větší reakci na očkování neměl, kdyby ano, mluvila bych možná taky jinak.
@astoret píše:
@Lenca27 tyhle články jsou o ničem, na každý takový ti sem může kdokoliv hodit opačný článek..
To je uplne jedno. Pisu, ze dnes jsem to cetla a treba zakladatelce pomuze v rozhodovani.
@astoret já tu obavu taky chápu, jen jsem napsala že já bych očkovala. Ale ne v období chřipek, takže rozhodně ne teď. A je otázka jak to dítě mluvilo před očkováním a jak těžká byla ta porucha chůze. Kdyby mi dítě na 14 dní přestalo chodit, podlamovali se nohy, nějak třeba kulhalo tak asi budu trvat na nějakém vyšetření. A pokud dítě bylo jen unavené a chodit nechtělo tak to opravdu mohlo být nějakou virozou. Moje dcera když měla chřipku tak pak byla dalších 14 dní fakt chcíplá a jen by se válela. Chodit taky moc nechtěla, byla hodně unavená. U té řeči tam může být nějaká vada řeči a nebo opoždění řeči. Také znám děti co ve 3 letech skoro nemluví. Pokud dítě v 3 letech nemluví vůbec asi by se mělo pátrat po příčině. Jestli to má nebo nemá souvislost s očkováním teď už nikdo nezjistí.
Co se týče hlášení těch vedlejších účinků, tak tam může hlásit i pacient nebo matka, pokud se k tomu lékař nemá.
Tak já mám Teda 2 leteho chlapečka, mmr máme zatím prvni dávku, po zkušenosti z hexou Kdy sme po první dávce skončily v nemocnici, sem se taky bála. Reakce na mmr žádná, malej od malička chodí na neurologii kvůli centrální hypotonii, má Teda slabou formu jen slabší svalstvo ale pro můj klid je pod dohledem, já bych očkovat nechala s tím, že před očkem si opravdu pohlidejte jestli je dítě zdravé. Já si nechala udělat i kontrolní crp
@cecetka píše:
U spalnicek to je hodne, siri se velice snadno. A byl to Moravskoslezsky kraj.
Kdyz uz protacis oci … pohled na nemocne deti nebyl zrovna prijemny, ze?
Když jde o reklamu, tak i děti, které mají plané neštovice v nich trpí jak psi.
Mám věřit starším lidem, kteří spalničky zažili v době, kdy se neočkovalo, nebo článkům, které vyhrožují, že se spaničky rozšíří a děti budou trpět? Někdo trpí kvůli nemoci a někdo kvůli očkování. A když se spalničky rozšíří, proč by mi to mělo vadit víc, než mi vadí chřipka?
Kdo chce, ať se nechá přeočkovat. ![]()
@alifie a myslíš, že když má dítě plané neštovice, osypané komplet celé tělo a k tomu přes týden 40°C horečky, tak netrpí? Jsou i děti které i s podle tebe banálními neštovicemi končí v nemocnici ![]()
@alifie Protoze nejohrozenejsi skupinou jsou prave ty nejmensi deti ve veku do 15-18 mesicu. Drive se proti spalnickam neockuje. Proto tyhle deti nejde pred nakazou chranit jinak, nez ze je ockovany zbytek populace.
@Aneta.Berg náš syn nastoupil tady v Německu v roce do jeslí, na tři hodinky denně. Prvních pár dní jsem tam byla na zvykačku s ním. A musím říct, že tihle prcci olizují úplně vše jeden po druhém. Ze stavebnice si udělaly zmrzliny a dávaly jeden druhému ochutnávat, protože každý měl jinou barvu, tudíž jinou příchuť
.
@Aneta.Berg píše:
Proč se mluví o hrozbě hlavně u dětí? Není to proto, že děti nemají vypěstované hygienické návyky a nedrží si osobní hranice? Sledovala jsem jednou školková prťata z povzdálí vysledovala některé rozdíly, které dospělí nedělají a díky tomu si podle mě aktivně snižují riziko nákazy různých chorob. Pár příkladu možná pro pobaveníHygiena asi jak ve středověku tj. super líheň…
- vzájemné pusinky bez možnosti zapojit se do kampaně MeToo
- jídlo spadne na zem? - žádný problém
- jídlo co spadlo na zem není moje? - taky žádný problém
- houvno na podrážce z procházky? - no stress
- houvno z podrážky na ruce? - když si toho někdo všimne, určitě mi řekne ať se umyji
- houvno na kohoutku, mýdle, ve vlasech…? - však večer se to umyje
- kýchnutí a ruka před pusu? - když si vzpomenu
- nudle a kapesník? - když ho najdu, rukáv a plyšák to jistí…
- je mi nějak blbě, ale do školky musím, protože si toho doma nevšimli
- tomu co sedí u oběda vedle mě je nějak blbě už pár dnů, ale u něj doma to nikoho nezajímá
Asi nejlepší reakce na tohle téma, díky
absolutně souhlasím ![]()
@alifie píše:
Když jde o reklamu, tak i děti, které mají plané neštovice v nich trpí jak psi.Mám věřit starším lidem, kteří spalničky zažili v době, kdy se neočkovalo, nebo článkům, které vyhrožují, že se spaničky rozšíří a děti budou trpět? Někdo trpí kvůli nemoci a někdo kvůli očkování. A když se spalničky rozšíří, proč by mi to mělo vadit víc, než mi vadí chřipka?
Kdo chce, ať se nechá přeočkovat.
Tak hlavně spalničky se očkují povinně od nějakých 50. - 60. let (nevím úplně přesný rok). Právě proto, že to není zas tak banální onemocnění. To jen lidé zapomínají, případně naše a generace našich rodičů už to nezažila.
@cecetka tak by mělo být i povinné pro dospělé, kolik dospělých nemá protilátky, takže krásně můžeš své dítě nakazit i ty, když bys je už neměla..nebo maminka s očko dítetem a sama je už nemá a ani to neví a dítě má očkované, ale nakazit ti ho může v čekárn u doktora i ona.. ![]()
@Aduš8 píše:
@alifie a myslíš, že když má dítě plané neštovice, osypané komplet celé tělo a k tomu přes týden 40°C horečky, tak netrpí? Jsou i děti které i s podle tebe banálními neštovicemi končí v nemocnici
Ano, někteří jedinci mají blbý průběh a někteří ho zase mají typický - bezproblémový. Totéž platí o chřipce i o spalničkách. Když se víc bojíš nemoci, tak očkuj. ![]()
@modravlocka píše:
Tak hlavně spalničky se očkují povinně od nějakých 50. - 60. let (nevím úplně přesný rok). Právě proto, že to není zas tak banální onemocnění. To jen lidé zapomínají, případně naše a generace našich rodičů už to nezažila.
Generace mých rodičů zažila.
Očkuje se od r.1969.
@alifie píše:
Ano, někteří jedinci mají blbý průběh a někteří ho zase mají typický - bezproblémový. Totéž platí o chřipce i o spalničkách. Když se víc bojíš nemoci, tak očkuj.
Z tohoto úhlu pohledu je blbé to, že když se někdo obává, že má „slabší dítě“, kterého hnusně zkosí nemoc, tak se ZÁROVEŇ obává, že takové slabé dítě zkosí i to očkování … a pak je těžké se rozhodnout.
Názor, že dítě zkosí očkování, ale nemoc dá s přehledem je s logikou o level níž…