Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lekninka91 píše:
nemám problém se rozhodnout.. necháváme syna očkovat dle pediatra a nikdy problém nebyl
To je dobře, že máte na toto štěstí. My bohužel s první dcerou ne..kdyby neměla tehdy ty prapodivné problémy, očkovala bych taky dál a viděla to stejně, jako ty.
@alifie píše:
Joo, včera v televizi říkali, že je někde v ČR zase spalničková epidemie. Už onemocnělo 10 (slovy deset) lidí.
Já nějak nechápu, od jakého počtu nemocných se vyhlašuje epidemie? Je to jiné u každé nemoci?
@Evulina jak jsem psala dřív, nemyslím že hlavní jsou absolutní čísla. 200 případů ročně sice nezní jako tragédie, ale incidence se oproti předchozím letům dvacetinásobně zvýšila. Kdyby to navýšení pokračovalo za rok, dva už to budou slušná čísla
@Evulina píše:
Já nějak nechápu, od jakého počtu nemocných se vyhlašuje epidemie? Je to jiné u každé nemoci?
Obecny vyznam epidemie je v podstate skokovy narust. Porovnavaji se obdobi uplynulych let.
Posledni vetsi epidemie byla tusim v roce 2017 - asi 130 nemocnych. Takze 10 nemocnych od zacatku roku je dost. Za cely lonsky rok bylo v MSK jen 6 nemocnych.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky,v první řadě chci jen říct, že jsme v této otázce laik, dcera má skoro 3 roky a nemá ještě MMR, měla by jít na očko přístí týden, ale ve mně se to pere, nechat či nenechat..
Z medii se toho na nas hrne mraky, jak spalničky postupují, jak jsou pro dítě nebezpečné..na druhé straně zas odpůrci jak je nebezpečné očkování..
Náš první pediatr - dcera měla velmi špatnou reakci na poslední hexu, zametl to pod stůl, že to nikam hlásit nebude, že to s očko nesouvisí, byla to přímo reakce na ni, reakce byla, že dcera byla asi 14 malátná, zprvu horečky, neustálý pláč - to se srovnalo až po měsíci, celých 14 dní nechtěla skoro chodit, začínala mluvit a přestala uplně a dodnes - jsou ji 3 roky zatím nemluví..ale prý žádná vyšetření kolem očko nejsou třeba, nemá to s tím souvislost, horečky prý bývají, unava taky, že nechtěla ani chodit a celých 14 dní byla jak upozaděná - prý na ni neco lezlo a mluva - někdy děti přestanou na čas, pak se rozmluví, takto nás odbyl..
no tak mám strach, pak jsme změnili lékaře a ten že nemá problém to odložit, chtěli jsme po 2. roce, ale nějak jsme to oddálili až na 3 roky, ted žijeme v Rakousku a tady je to nepovinné, ale přesto jsem ji objednala a ted nevím, jelikož náš doktor mi řekl, že svoje dítě taky naočkované nemá a důvody nechtěl rozebírat, tak já už nevím, ani doktoři nejsou jednotní, pouze řekl, že je to volba každého rodiče a že tady jako v AT se to očko doporučuje, ale on děti nedal..tak já fakt nevim, vim, že to si musím roozhodnout sama, ale jak se má člověk rozhodnout, bojim se udělat nějaký krok, že dceři uškodím..co když ta reakce bude zase hrozná a dcera se ani nerozmluví, čeká nás kolečko u logopeda..
taky máte problém se rozhodnout, co je správné?
další věc, kterou nechápu - proč se pořád mluví o neočko dětech jako hrozbě, když spousta dospělých už nemá protilátky? třeba můj muž se nechal zkontrolovat a nemá, kamarádky - 2 sestry to měly v rámci práce a taktéž, taky bez protilátek, nejsou tedy hrozbou i dospělí? ti také přeci mohou nakazit ostatní..
Jinak bych k tomu ještě poznamenala, že neutišitelný křik po dobu 3 hodin a více může značit otok mozku po očkování. Pozor na to..
@cecetka píše:
Obecny vyznam epidemie je v podstate skokovy narust. Porovnavaji se obdobi uplynulych let.
Posledni vetsi epidemie byla tusim v roce 2017 - asi 130 nemocnych. Takze 10 nemocnych od zacatku roku je dost. Za cely lonsky rok bylo v MSK jen 6 nemocnych.
Děkuji za vysvětlení. Medičce taky.. ![]()
Asi takhle. Jsem tehotna a syn chodi do skolky. Vsechny deti jsou ockovane proti spalnickam a tak se nebojim. Kdyby deti byly neockovane bala bych se ze spalnicky chytnu od syna a ublizi to nenarozenemu miminku. Ja bych proti spalnickam ockovala na 100%. V tvem pripade bych volila monovakcinu proti spalnickam.
@astoret píše:
@Lucka1111 problém je ale že se to neřeší, takže těžko říct, máloco se vůbec hlásí jako reakce na očko, natož aby se pátralo po příčině, v čr je očko povinné, ale stane-li se něco po očko, jsou v tom rodiče sami, takže oni naočkovat musí, ale stát nebere zodpovědnost, když se něco pokazí, to je docela problém..a že by dítě přestalo mluvit a vůbec se do 3 letech nerozmluvilo, když bylo lékaři nahlášeno hned po očko hexy a nikdo nic? ted zž těžko se dopátrají nečeho, bud se rozmluví později nebo se může jednat o nějakou VV a nebo to je v důsledku očko, taky může být, vše už jsou ale spekulace, chápu tu obavu..zvlášt, když předchozí očko nebylo bez problému..já bych rozhodně neočkovala v době všech viroz a chřipek, každopádně ty důsledky at u rozhodnutí neočkovat a možnosti prodělání infekce nebo očko a možných následků po očko, si musí zvážit každý sám..to že jsou lékaři nejednotní vím moc dobře, kamarád z kanady je lékaž a je taky proti očkování
No..nevím, jestli se mám smát nebo brečet..v zahraničí najednou mohou být lékaři, kteří jsou proti očkování…
Ale v ČR? Nene, tady jsou všichni pro a jakmile je nějaký proti, strhne se na něj lavina výhružek a zesměšňování. Trochu otrlejší může být praktik pro dospělé, neurolog, imunolog..ale pediatr? Neočkovací? V ČR takového neznám. Znám leda pár „tolerujících neočkující rodiče“. Ale bojí se..mají strach..očkovací politika v ČR je jak za dob komunismu.
@Lynette píše:
Asi takhle. Jsem tehotna a syn chodi do skolky. Vsechny deti jsou ockovane proti spalnickam a tak se nebojim. Kdyby deti byly neockovane bala bych se ze spalnicky chytnu od syna a ublizi to nenarozenemu miminku. Ja bych proti spalnickam ockovala na 100%. V tvem pripade bych volila monovakcinu proti spalnickam.
Nevím, zda v Rakousku monovakcínu proti spalničkám mají. V ČR rozhodně k dostání není.
Jinak bohužel ani to, že jsou děti ve školce očkované ti nezajistí, že to nemůžeš někde chytit. Ve školce od personálu, u kterého se „jako zázrakem“ přeočkovávání povinně nevyžaduje, mohou to chytit i děti, které nemají po očkování protilátky (očkování se jim neujalo) - bohužel takových je víc - nevím tedy jak po MMR, ale po hexe ano - už vím o 4 rodinách, které na své náklady nechaly své plně očkované děti otestovat na protilátky a docela katastrofa, jak by to asi dopadlo při hromadných testech všech? Možná bychom se hodně divili.
No anebo to můžeš chytit v MHD, na hřišti, kdekoli venku prostě.
Apropo - znám jednu lesní školku, znám ji už 10 roků. Chodila do ní první dcera, bude chodit i druhá. Cca polovina děti nemají očkování nebo ne všechno. Nikdy se tam zatím žádné „epidemie“ spalniček či něčeho podobného z povinného očkování nekonaly ![]()
Je tam i obecně méně jiných nemocí, děti jsou otužilejší..
@Evulina jestli chces vedet zda protilatky dite ma, tak ho nech otestovat.
@Lynette píše:
@Evulina jestli chces vedet zda protilatky dite ma, tak ho nech otestovat.
Asi jsi mě špatně pochopila. Mluvím o tom, že i nezanedbatelné množství očkovaných nemusí mít protilátky a ty máš falešný pocit bezpečí v očkovaném (ALE POUZE DĚTSKÉM) kolektivu. V té školce pracují taky učitelky, kuchařky, uklízečky atd.. a po těch se očkování nevyžaduje.
U nás je testování protilátek tak nějak k ničemu, když už stejně neočkujeme no.. ![]()
Sice pro zajímavost bych nechala, ale zas dát za to sedm stovek nebo kolik to stojí + stresovat dítě kvůli tomu, že bychom asi stejně neočkovali, ať by to vyšlo jak by chtělo?
Ahoj, pokud dcera měla po očkování takové problémy a dodnes nemluví, určitě bych neočkovala!
Jinak neočko děti skutečně nejsou žádnou hrozbou ![]()
@cecetka píše:
@alifie Protoze nejohrozenejsi skupinou jsou prave ty nejmensi deti ve veku do 15-18 mesicu. Drive se proti spalnickam neockuje. Proto tyhle deti nejde pred nakazou chranit jinak, nez ze je ockovany zbytek populace.
Očkovaný zbytek populace je naštěstí zcela a naprosto nereálná představa.
dcera měla po očkování hexa potíže, na MMR jsme byli odeslání do dětské nemocnice, pohovor, velmi podrobný, doporučeno očkovat s fenistilovou clonou - deset dní před očkování a 14 dní po očkování dostávala fenistilové kapky, žádný problém nenastal.
Rozhodovala bych se každopádně PRO očkování. Tvé dceři jsou již tři roky, určitě víš a umíš už poznat začátek nemoci - chřipka, nachlazení, kašel a případně problém a potom jej rešit hned.
Panika a strašení očkováním je naprosto přehnaná.
a ještě doplním - nežádoucí reakce na HEXA se častem prokázali jako mylné, její stav měl za následek vadné vyšetření na ORL a problémy spojené s tím, nikoliv HEXA vakcína.