Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Paaajuska píše:
Dekuju všem za „milé“ rady… Očr si jen tak neberu, to bych asi byla už bez práce… Syn měl být u babičky, ale onemocněla, takže ho tam prostě nedám. Někoho cizího hledat určitě nebudu abych ho strčila jen tak k někomu, abych trnula hrůzou jestli ho ještě uvidím, a tábory jsou minimálně od 5. Za další neplacené volno mě v tu chvíli nenapadlo. Už vím že se tu víckrát na nic nezeptám…
Tatínek?
@sakota píše:
Neni zodpovednost mne jako danoveho poplatnika resi cizi dite a to, jak jeho matka zajisti peci, a ani mi neni nijak prijemna myslenka, ze ji budu platit z dani ocr. Jetsli je uplne izolovana od celeho sveta a nikoho na svete chudinka nema, asi musi vymyslet praci, ktera jisamotne samotinke peci o dite umozni, nebo holt teda domluvit „nekoho ciziho, o hruza“.
Víš kolika takovým „kreativním“ matkám z našich daní platíme peněz? ![]()
@Mámou naskok píše:
Já mám děti malé,.ale taky toto budeme muset později řešit. Patrně neplacené volno. Možná pomůže švagrová. Ale že si někdo bere očr mě asi nepohorší. Školky by měly podle mě zavírat max na měsíc. Mě pohoršuje, že stát vyžaduje, aby byly matky v práci a zároveň jim zavře školky a školy. A pomožte si samy. Prarodiče mrtví, daleko nebo v práci, platy mizerné, aby se z toho dala platit chůva. Navíc dávat dítě cizímu člověku… naše děti by s cizím jen řvaly.
U nas v DE jede skolka cely rok, az na par svatku, nastesti. Mame 3 tydny v lete dovolenou a jinak je syn ve skolce. Dcera v druzine. Oboje zadarmo (teda mesicni poplatek ve skolce celorocne). Ale zase byvaji nemocni a to se stridame doma oba.
Tak ať pohlída otec dítěte ne? Snažíte se o druhé, tak asi s vámi bydlí ne?
Příspěvek upraven 03.08.23 v 11:26
@ibis píše:
Hlavně by se měli střídat rodiče, ne? Co je školce do toho, že musí hlídat jen máma? Táta je taky rodič, který si může vzít dovolenou
To jo, ale to pořád nepokryje veškeré prázdniny přes rok.
@Mámou naskok píše:
To je zajímavý, že my jsme to zvládli. Na OČR i v dovolených jsme se střídali.
@Mámou naskok píše:
čí jsou to děti? Rodičů nebo školního systému?
@blumen píše:
U nas v DE jede skolka cely rok, az na par svatku, nastesti. Mame 3 tydny v lete dovolenou a jinak je syn ve skolce. Dcera v druzine. Oboje zadarmo (teda mesicni poplatek ve skolce celorocne). Ale zase byvaji nemocni a to se stridame doma oba.
To je paráda. Já nikdy nic složitě řešit nemusela, protože mám fungujícího manžela a dvě fungující babičky a i možnost táborů, ale z okolí vím, že pořešit prázdniny, když nejsou peníze na tábory a chůvy, je fakt náročné.
@sakota píše:
Neni zodpovednost mne jako danoveho poplatnika resi cizi dite a to, jak jeho matka zajisti peci, a ani mi neni nijak prijemna myslenka, ze ji budu platit z dani ocr. Jetsli je uplne izolovana od celeho sveta a nikoho na svete chudinka nema, asi musi vymyslet praci, ktera jisamotne samotinke peci o dite umozni, nebo holt teda domluvit „nekoho ciziho, o hruza“.
Och, až mi slza ukápla nad tvou procítěností
@neumisa píše: čí jsou to děti? Rodičů nebo školního systému?Školní systém bez dětí nedává moc smysl, že
@Kfětoslava píše:
To je paráda. Já nikdy nic složitě řešit nemusela, protože mám fungujícího manžela a dvě fungující babičky a i možnost táborů, ale z okolí vím, že pořešit prázdniny, když nejsou peníze na tábory a chůvy, je fakt náročné.
Moji prarodiče byli už třeba všichni mrtví, když jsem se narodila. Hlídala mě o šest let starší sestra. A televize.
Plus teda myslí někdo z těch, co chtějí školku po celý rok bez prázdniny, taky na ty děti? Které jsou objektivně ze školního roku fakt unavené a reálně potřebují od toho školního režimu voraz, pauzu a změnu?
@Mámou naskok píše: Školní systém bez dětí nedává moc smysl, že. A pro kohi pracují rodiče? Jen pro sebe? Nepotřebuje je společnost o prázdninách v práci? Neměla by jik poskytnout zázemí pro děti, protože je to oboustranně výhodné? Nebo jakože kdo nemá hlídání pro děti o prázdninách mezi 3. a 7. rokem života, nemá mít děti vůbec a nezaslouží podporu od společnosti, aby obtížné období překonal? Co třeba zrušit na letní prázdniny i domovy důchodců?
škola a školka jsou vzdělávací instituce, ne hlídací. Poskytování hlídání je jen doplňková a nenároková služba. O děti se mimo vzdělávání mají starat rodiče. Buď si najdou hlídání nebo si to obstarají sami.
@neumisa píše: škola a školka jsou vzdělávací instituce, ne hlídací. Poskytování hlídání je jen doplňková a nenároková služba. O děti se mimo vzdělávání mají starat rodiče. Buď si najdou hlídání nebo si to obstarají sami.
A to je ten problém. Stát požaduje po rodičích, aby chodili do práce a zároveň byli doma s dětmi. Měl by jim tedy nabídnout nějaké řešení, protože, opakuji, zaměstnaní rodiče jsou pro společnost výhodní.
@neumisa píše: škola a školka jsou vzdělávací instituce, ne hlídací. Poskytování hlídání je jen doplňková a nenároková služba. O děti se mimo vzdělávání mají starat rodiče. Buď si najdou hlídání nebo si to obstarají sami.
A teda nesouhlasím s tou školkou. Můj názor je, že je to primárně hlídací instituce, ač se to snaží maskovat
.
Příspěvek upraven 03.08.23 v 13:12