Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mámou naskok píše:
Kdyby to byla vzdělávací instituce, tak bude mít úplně jinou otevírací dobu. Nemyslí si to ani učitelky MŠ. Když jsem jim říkala, že bych radši dala dítě do MŠ než do dětské skupiny, kde jsou,,jen" chůvy, tak mi svorně všechny řekly, že si nemyslí, že by v tom byl rozdíl. Ono jako asi si pamatujeme všichni, jak to ve školce chodí…Opravdu nevidím důvod, proč by MŠ měly být 8 týdnů zavřené. V již zmíněném Německu zavírají školy vždy jen na měsíc a funguje to. Proč by to nemohlo být tak u nás? Časy, kdy děti pomáhaly o žních doma jsou pryč. Řadě lidí by to pomohlo, stát by na tom vydělal.
Ja si teda myslim, ze to je vzdelavaci instituce. A pokud teda neni, tak jdete do haje s tridnicema, planama, inspekcema, dalsim vzdelavanim ped. pracovniku, neustalyma poradama, pripravama a budeme dozorovat jen at se deti nepozabijeji navzajem a vic nas nezajima. Dokud to nebude tak, pak jsme vzdelavaci instituce a nikoliv hlidarna.
@sakota ale jo, také si myslím, že je škola a školka vzdělávací instituce a že děti jsou rodičů a nikoli vzdělávacího systému. Přesto je otázka, zda by tedy stát neměl přes léto mít nějaké hlídací instituce, ono těch 13 týdnů volna na dva rodiče se zákonnými 4 týdny dovolené je prostě dost. Minimálně 5 týdnů v roce řešit, co s dětmi.
@Cuddy
proč stát? jsou tady hlídací skupiny, soukromé školky, chůvy, tábory, příměšťáky - možnosti jsou.
@neumisa píše:
@Cuddy
proč stát? jsou tady hlídací skupiny, soukromé školky, chůvy, tábory, příměšťáky - možnosti jsou.
A tak ja souhlasim, ze by bylo fajn, kdyby byly nejake treba trochu dotovane primestaky. Ale zaroven si dost trvam na tom, ze ty deti na prvnim miste potrebujou aspon mesic v kuse voraz.
@neumisa píše:
@Mámou naskokvztekej se jak chceš, tak to je. A za OČR buď ráda, taky by nemuselo být. Lidi se musí naučit řešit své problémy sami a ne je házet na stát.
Z čeho usuzuješ, že se vzteká? Nezrcadlí to spíše tvoje pocity?
Píše tady naprosto věcně a bez emocí
Oraz maji i u nas. 3 tydny dovolene jsme ted meli, prvni tyden druzina a na konci druzina taky. Maji tam kazdy den nejaky program, jeli i do lezeckeho parku, pojedou na koupaliste, ve skole vari, vyrabi, siji, program se nazacatku castecne domlouva s detmi. V podstate je to pro ne primestak a dcera je spokojena. Ted si mohla vybrat, bud tyden v CR u babicky, kde ale bude sedet jen doma u TV (babicka jinak nefunguje) anebo druzina, kde je prihlasenych cca 60-70 deti a vybrala si druzinu. A zdarma. Skolka jede nonstop, malej se tam ted po 3 tydnech uz taky tesi na kamarady. Prijde mi to smysluplnejsi takto, v klidu pro nas i pro deti. Samozrejme povinnost to neni a nekdo druzinu nevyuzije a poradi si jinak, za dva roky uz to pak taky budeme muset resit jinak, druzina funguje jen do 5. tridy. A prazdniny maji deti tady jen 6 tydnu v lete.
@sakota píše:
A tak ja souhlasim, ze by bylo fajn, kdyby byly nejake treba trochu dotovane primestaky. Ale zaroven si dost trvam na tom, ze ty deti na prvnim miste potrebujou aspon mesic v kuse voraz.
Když odmyslíme finance, tak ony ty příměstske tabory nejsou pro každé 3-4 leté dítě. Některé děti sotva pretrpi školku, natoz každý týden jiné děti, jiné učitelky, jiné prostředí…
@blumen u nás je družina jen do třetí třídy, příměstské tábory jsme letos měli jen pro dvě starší děti, přesto jsme za ně dali cca 40 tis. Nestěžuju si, je to pro nás řešitelné a přemýšleli jsme o tom, když jsme se rozhodovali o třetím potomkovi. Kdyby ale byl u nás systém jako v Německu, brala bych to všemi deseti i s třetinovou délkou rodičovské dovolené.
@Paaajuska prostě vymysli nemoc. Zvracení, průjem.
Já taky OCR čerpám jen ve výjimečných případech. Nechápu, proč někdo neřeší, že je přes prázdniny výpadek jeslí, školek. My měsíc bez jeslí, na týden nemam hlídání.
Takže mám dovolenou.
@neumisa píše:
@Cuddy
Soukromé školy?
Nezlob se, u nás je jich málo, štěstí, ze se dostaneš a celé prázdniny nepokryji.
My to máme jak řešit, naštěstí, holt si vezmu jesn týden dovolenou. Někdo to má ale daleko horší.
@g.sandova píše:
Soukromé školy?
Nezlob se, u nás je jich málo, štěstí, ze se dostaneš a celé prázdniny nepokryji.
My to máme jak řešit, naštěstí, holt si vezmu jesn týden dovolenou. Někdo to má ale daleko horší.
pořád nevidím důvod, proč by to měl řešit stát.
Pokud mas pediatru, se kterou se da normalne hovorit a necerpas OCR kazdy mesic, tak ji zavolej a rekni ji to na rovinu.
Nase skolka otevira az 21.8, je to peklo, babicky nemame..,resp.mame, ale jedna je na konci republiky ve veku 82 let a druha babicka je v pracovnim procesu a absolutne nehlidaci.
Resili jsme to tak, ze jsem mela ja 14 dni dovolene, 14 dni muz, aktualne mam home office a pokud bych musela do kancelare, OCR bych cerpala take..
Ono uz je pak asi i rozdil umistit nekam 3-4 lete dite, nebo predskolacka.
Jsme z Mostecka. Primestke tabory pro male deti tu nemame a pokud uz neco bylo napr.pro 5ti lete a vyse, tak obsazeno do 10 minut od vypsani na webu..
@neumisa píše:
pořád nevidím důvod, proč by to měl řešit stát.
A kdo by to měl řešit? Kdo by měl zřizovat školská zařízení? Kdo má podporovat svoje občany? Nežijeme za C. a K. Ani na Balkáně v minulém stoleti
@g.sandova píše:
A kdo by to měl řešit? Kdo by měl zřizovat školská zařízení? Kdo má podporovat svoje občany? Nežijeme za C. a K. Ani na Balkáně v minulém stoleti
stát zajišťuje bezplatné vzdělání. Starost o děti mimo vzdělávání je záležitost rodičů. Doby, kdy se říkalo, že dítě je majetkem státu, už jsou pryč. Rodiče chtějí čerpat výhody, ale ono to nese i nějaké ty nevýhody a omezení. Nelze vyzobávat jen to, co se mi hodí, musím vzít v potaz i negativa. Ano, umístit nějak školkové dítě je problém. Ale je to problém rodičů, ne státu.
@neumisa no to si myslíš ty, já si zase myslím, že ve vyspělé sociálním státě to má fungovat jinak.
A zase, já měla pomoc, i jdyz jsem byla samoživitelka, ani OCR jsem téměř necerpala. Kdo tu pomoc nemá, může být pěkně v pr.deli, když je sám a bez pomoci