OČR ve školství zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2966
25.10.21 20:24
@matkabagristy píše:
mam vystudovany 2.a 3. stupen. Nechavaji me suplovat na 1.stupni. 3., 4. a 5. tridu zvladam z fleku v pohode, V nizsich tridach jsem ztracena, nevim, jak to deti naucit. Stejne tak prvostupnova ucitelka treba v 8.
Ja nenaucim kvalitne, jak se pise pismenko, ona nenauci kvalitne vyznamove pomery mezi vetami hlavnimi.

Jsem prvostupňová učitelka, od nejmenších dětí. 100% se ztotožňuji s tvým příspěvkem. :potlesk: Zrovna dnes jsme na podobné téma s kolegyněmi mluvily.
Svoji práci miluji. Ale když byla dcera malá a byla nemocná, tak jsem na OČR byla. A nemarodila úplně málo. Ale moje životní nastavení je, že v prvé řadě jsem máma a až potom učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11054
25.10.21 20:28
@Anonymní píše:
Jenže - teď jsme byly nemocné obě. A pro školu je výhodnější OCR, protože ho neplatí. Na PN by mi prvních 14 dní platila škola, proto jsem se rozhodla pro OCR.Jinak OCR nemělo by být často… A jak tedy řešit nemocné dítě respektive ani ne nemocné, ale situaci, kdy mi malou nevezmou do školky kvůli rýmě? :nevim:

Necháš si od doktorky vystavit potvrzení, že není infekční a to ptedlozis ve školce. Nejdříve se zeptej, zda jim to bude stačit, než se do takové akce pustis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
25.10.21 20:38
@Anonymní píše:
Jenže - teď jsme byly nemocné obě. A pro školu je výhodnější OCR, protože ho neplatí. Na PN by mi prvních 14 dní platila škola, proto jsem se rozhodla pro OCR.Jinak OCR nemělo by být často… A jak tedy řešit nemocné dítě respektive ani ne nemocné, ale situaci, kdy mi malou nevezmou do školky kvůli rýmě? :nevim:

Otec dítěte, prarodiče, placené hlídání, dítě s sebou ve škole, pokud není infekční (ale to nevím, jestli dovolí vedení), potvrzení od lékaře, že dítě není infekční a dát do školky.
Já chápu, že je to těžké, ale tohle řeší skoro všechny mámy, které se vrací po RD do práce a děti dají do kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3928
25.10.21 21:03
@Anonymní píše:
Abych to rozhořčení uvedla na pravou míru, vytočil mě názor, jedné prispevatelky, že by jako rodič byla pro to, aby mě vyhodili. Nezna okolnosti a hned takový negativní názor. Je tedy pro rodiče lepší, aby učil nemocný učitel? :think:

Kdybych si mohla vybrat, tak já bych pro svoje děti taky radši učitelku, která v té práci fyzicky je, než učitelku, která je doma s nemocným dítětem, to tě nějak překvapuje?

Taky jsem učitelka, děti mám dokonce tři, všechny tři od září ve školce, nejmenší je dva a půl (u nás je ve školce místo). Do práce půjdu nejdřív příští září, protože bych byla prostě pořád na OČR (mám těch dětí víc než ty, jasně), to nemá smysl ani pro mě, ani pro školu, ani pro případné žáky. Tenhle rok budu ještě doma, děti chodí do školky 8.30 - 12.15. V té době mám volno. Teoreticky. Prakticky těch dní, kdy byli opravdu dopoledne ve školce všichni tři, bylo od září tak maximálně deset.

Nechtěla bych na místě rodiče učitelku, jakou bych mohla být momentálně já :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
25.10.21 21:57
@Anonymní píše:
Abych to rozhořčení uvedla na pravou míru, vytočil mě názor, jedné prispevatelky, že by jako rodič byla pro to, aby mě vyhodili. Nezna okolnosti a hned takový negativní názor. Je tedy pro rodiče lepší, aby učil nemocný učitel? :think:

Ale ne, zejména v dnešní době je blbost chodit do práce s nemocí. Já teda dříve chodil, nešel bych jen v případě teploty, v covid době ne. Naštěstí nemarodím. Smysl mého příspěvku ale není v tom, že ti výčítám nemoc tvou nebo dítěte, to se stane, ale spíše mě překvapují tvé reakce na ostatní příspěvky. Já si své chci odučit sám, samozřejmě za předpokladu, že to jen trochu jde. A to z více důvodů. Jeden z nich je, že by se má častá nepřítomnost nelíbila rodičům a za mě právem. Je to jako v každé jiné práci, všude je problém, když dotyčný nedorazí do práce. Je to práce navíc pro kolegy apod. Takže jen chci říct, že se nemůžeš divit, že se to někomu nelíbí. To je všechno. A je úplně jedno čím se živíš. Tak ať jste brzy fit, obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
25.10.21 21:57
@Anonymní píše:
Ještě tedy jeden úhel pohledu. Dceru mi do školky nevezmou ani s přechodovou rýmou, hned jak jednou za den smrkne, volají ať si pro ni přijdu. A co mám tedy dělat? :nevim: vzít ji sebou do školy?

Zase tak to v těch školkách není, že by se dítě nemohlo vysmrkat nebo si odkašlat. Učitelky celkem rozumně chápou, že rodiče musí do práce.
Jen už není možno předat dítě, které je nadopováno Nurofenem a během dne se to projeví. Rodiče toto dělali. Dítě, které má jen lehkou přechodovou rýmu jde poznat od dítěte, které je zahleněné, unavené a má skleněné oči. Pokud se to první umí vysmrkat, nebývá problém.

Papír od doktorky má dcera astmatička.

Na Tvém místě bych zkusila najít placenou důchodkyni na hlídání. Je možné, že nebude chtít hlídat dítě v akutní fázi nemoci, ale i po zaléčení je to pomoc, doba Tvojí absence v práci se zkrátí.

Jako rodič taky chci učitele, kteří ve škole fyzicky jsou a chybí minimálně. Souhlasím s @Platanka, pokud nemám možnosti, jak nemoci dětí řešit, tak do takové práce, kde je velká odpovědnost vůči ostatním(kolegům i dětem), prostě nenastoupím :nevim:

Sama jsem se tak zachovala v minulosti. Nepřijala jsem konkrétní pracovní nabídky, i když byly zajímavé a uvedly by mě do praxe trochu dříve. V té době jsem ale neměla jak vyřešit hlídání vlastních dětí v případě nemoci. Nejmenší jsem dřív do školky dát nechtěla(ve 2 letech určitě ne a ve 3 letech naplno taky ne) a dcera astmatička taky bývá často nemocná(teď je jí skoro 7 a moji pracovní dobu zvládne doma i sama, když není jiné řešení). Navíc jsem správně předpokládala lockdown. Věděla jsem, jaké jsou možnosti a co si můžu dovolit. Nepřišlo by mi fér vzít to vůči nikomu, kdybych tam pořád nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
26.10.21 09:26
@Anonymní píše:
Jsem zapomněla. Vlastně bych měla dát své děti k adopci, abych se mohla 100% věnovat jen těm školním.
Začnu chodit do školy nemocná, když je takový problém, že si učitelka dovolí být nemocná.

To není jen o učitelkach. Častý OCR bývá problém všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
27.10.21 22:33

Ahoj,
Mám stejný problém, jen nejsem ve zkusebce.
V září týden doma s Deckem, říjen též.
Zdraví je přesnější, nedělej si z toho hlavu.
Oni tě kvůli tomu nevýhodi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
27.10.21 22:35
@Anonymní píše:
U nas chodime opravdu i nemocne. Teda s horeckou vyjimecne, ted kvuli covidu si to taky nikdo moc nedovoli, ale drive uplne bezne. Je nas malo a vypadek vic nez jednoho ucitele je problem, suplovani se nestiha…

Tak to se máte čím chlubit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.10.21 00:22

Tak je trochu blbost, aby byl s dítětem doma furt jen jeden rodič… Co vím z okolí, tak u těch učitelek bývá s nemocnými dětmi právě manžel (většinou má lepší práci, takže si může dovolit víc, a nebývá s tím problém, naopak se nad ním ještě personální rozplývají, jaký je machr :)).

Ale zas tak bych to nehrotila. Záleží na škole, ale leckde je suplování je u kolegů celkem vítané - požaduje se plná příprava od původního učitele (žádné „pracovní listy“, prostě full manuál) + následná oprava všech prací, takže ten suplent má bezpracný nadúvazek. Spíš to zabere víc času tomu absentérovi - protože dobrá příprava (aby to mohl suplent, obvykle bez znalosti oboru, perfektně a
srozumitelně podat) zabere několikanásobně víc času, než kdyby se připravoval sám (a navíc to je neplacené). 8)

Prostě lidi někdy chybí, no. Mladí kvůli dětem, staří kvůli nemocem, to si nevybereš. Od tohoje PN a OČR. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11054
28.10.21 00:28

@listento leckde neumí ucitelka odsuplovat ani hodinu Vv. Já mám zase zkušenost, že na většině škol je supl jako u mě za mlada. Prostě se to flaka, pak se rychle vše dohání a jako rozhodně žádná příprava :lol: jakože ono to vždycky nějak dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65456
28.10.21 07:25
@Trojlístek píše:
@listento leckde neumí ucitelka odsuplovat ani hodinu Vv. Já mám zase zkušenost, že na většině škol je supl jako u mě za mlada. Prostě se to flaka, pak se rychle vše dohání a jako rozhodně žádná příprava :lol: jakože ono to vždycky nějak dopadne.

No ti ucitele to maji dost casto jako dozorovou hodinu, jen dohled na zaky, ne vyuka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
28.10.21 08:03
@Trojlístek píše:

Neni supl jako supl. Casto vyfasnu DOHLED nad zaky, zadara. Ja to neumim odflaknout, makam i tu vytvarku. Ale chapu, ze se na to nekdo proste vykasle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
28.10.21 09:09

@matkabagristy
Já teda musím říct, že u nás dohled je maximálně při besedě atd.
Jenže k čemu pozitivnímu je, že suolovanou hodinu odučím(když mám od učitele aspoň nějakou přípravu- PL nebo tak), když to není evidováno jako prespocetne..
Třeba minulý týden- učila jsem svých 22+ 2 supl, tedy 24, dle systému prespocetnych 0

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
28.10.21 09:12
@ZustanSeMnou píše:
@matkabagristy
Já teda musím říct, že u nás dohled je maximálně při besedě atd.
Jenže k čemu pozitivnímu je, že suolovanou hodinu odučím(když mám od učitele aspoň nějakou přípravu- PL nebo tak), když to není evidováno jako prespocetne..
Třeba minulý týden- učila jsem svých 22+ 2 supl, tedy 24, dle systému prespocetnych píše: Více

ofiko mas napsany dohled nad zaky za ty dve hodiny. Ja to i vidim v systemu, co mam prespocetnou hodinu-supl, a co dohled nad zaky-neproplaceno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat