Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj mamči,chtěla bych se zeptat,od kdy jste začaly dětem solit?My zatím máme ještě vše bez soli,ale myslím na to,aby měl jod ![]()
Od roka mirne prisolovat.Urcite bych uz zacala,i deti sul potrebujou.
Hmhm,mám navařenou polívku v mrazáku-neslanou,mohla by stačit špetka? ![]()
momi33 píše:
Hmhm,mám navařenou polívku v mrazáku-neslanou,mohla by stačit špetka?
určitě,prostě aby to bylo trošku slaný a mělo už to nějakou chuť ![]()
Pokud se podíváte např na výrobky HIPP, ve složení píší sůl s jodem už na sleničkách pro děti od 4. měsíce…takže at se člověk snaží sebevíc…
Ahoj, maminy prosím neukamenovávejte mě ani nekárejte, ale nemohla jsem jinak.
Koukala jsem taky na příkrmy ve skleničkách, že je tam sůl a byla jsem naštvaná, protože jsem ho tím krmila a důvěřovala jsem, že když je to pro tak malý děti, tak že tam nebude nic závažnýho, ovšem jaký bylo moje zděšení po přečtení složení
, jenže už bylo pozdě (skleničky teda neměl pravidelně, tak 1, 2 do měsíce, ale i to stačilo, aby si zvykl na sůl a začal ji vyžadovat). Takže mu už ty jídla bez chuti a bez soli co jsem mu pracně vařila a pasírovala a mixovala nejely, zkrátka nic jsem do něj nenacpala a tak jsem musela trošičku přisolovat, štvalo mě to, protože jsem to chtěla dodržet, ale prostě nic jíst nechtěl. Pokud teda vařim těstoviny, brambory aj., tak v osolený vodě a pak to sní bez problémů.
Když vařím jen pro syna 26 měsíců, tak nesolím - zeleninu, míchaný vejce, maso, těstoviny. Jinak jídla, která jí i s námi jsou solená, ne přesolená - tatínek si dosolí
.Je spousta věcí, které sní a je v nich sůl a neovlivním to - př. pečivo. A má rád rybí file na přírodno, takže nemám pocit, že by postrádal jod.
Začala jsem vlastně docela nedávno. Moc nevařím, většinou jenom přílohu (těstoviny, brambory, zeleninu), jinak je malá na skleničkách, ale když vařím, už trošku přisoluju.
Pettulle píše:
Ahoj, maminy prosím neukamenovávejte mě ani nekárejte, ale nemohla jsem jinak.Koukala jsem taky na příkrmy ve skleničkách, že je tam sůl a byla jsem naštvaná, protože jsem ho tím krmila a důvěřovala jsem, že když je to pro tak malý děti, tak že tam nebude nic závažnýho, ovšem jaký bylo moje zděšení po přečtení složení, jenže už bylo pozdě (skleničky teda neměl pravidelně, tak 1, 2 do měsíce, ale i to stačilo, aby si zvykl na sůl a začal ji vyžadovat). Takže mu už ty jídla bez chuti a bez soli co jsem mu pracně vařila a pasírovala a mixovala nejely, zkrátka nic jsem do něj nenacpala a tak jsem musela trošičku přisolovat, štvalo mě to, protože jsem to chtěla dodržet, ale prostě nic jíst nechtěl. Pokud teda vařim těstoviny, brambory aj., tak v osolený vodě a pak to sní bez problémů.
no obecně dost dětí preferuje skleničky a nemusí to být ani tím, že obsahujou sůl - tu pokud vím, dává jen hipp
synovi už dávám většinou co jíme my, snažím se teda vaření přizpůsobit jemu… a taky mu to dvakrát nejede, hlavně bych řekla kvůli těm kouskům… ale když dostane vyjímečně skleničku, to je fofr ![]()
Oskárek píše:Pettulle píše:no obecně dost dětí preferuje skleničky a nemusí to být ani tím, že obsahujou sůl - tu pokud vím, dává jen hipp
Ahoj, maminy prosím neukamenovávejte mě ani nekárejte, ale nemohla jsem jinak.Koukala jsem taky na příkrmy ve skleničkách, že je tam sůl a byla jsem naštvaná, protože jsem ho tím krmila a důvěřovala jsem, že když je to pro tak malý děti, tak že tam nebude nic závažnýho, ovšem jaký bylo moje zděšení po přečtení složení, jenže už bylo pozdě (skleničky teda neměl pravidelně, tak 1, 2 do měsíce, ale i to stačilo, aby si zvykl na sůl a začal ji vyžadovat). Takže mu už ty jídla bez chuti a bez soli co jsem mu pracně vařila a pasírovala a mixovala nejely, zkrátka nic jsem do něj nenacpala a tak jsem musela trošičku přisolovat, štvalo mě to, protože jsem to chtěla dodržet, ale prostě nic jíst nechtěl. Pokud teda vařim těstoviny, brambory aj., tak v osolený vodě a pak to sní bez problémů.
synovi už dávám většinou co jíme my, snažím se teda vaření přizpůsobit jemu… a taky mu to dvakrát nejede, hlavně bych řekla kvůli těm kouskům… ale když dostane vyjímečně skleničku, to je fofr
Ono to asi bude tím,že v těch skleničkách je konzistence,co dětem vyhovuje,ne moc kousků,a není to suché.Já tedy skleničky+klasické vařené jídlo kombinuju,podle toho,jaký je den,jestli jdeme plavat,nakupovat,apod.
Dneska jsem už malému polívku přisolila.
Tak já jsem malému vařila od začátku a semo tamo nějaká ta sklenička když nebyl čas uvařit nebo jsme někde lítali.Solím malému od roku a jí s náma normálně co uvařím
.
Možná vás to popíchne,ale malí např.miluje česnekovou pomazánku a tu teda dělám fakt hooodně česnekovou a úplně si libuje.Manža mu dal jednou ochutnat,s tím že bude řev, že ho to bude pálit a opak byl pravdou
,valil jako by celý den nejedl.
To mě teda fascinuje jak tady maminky ve spoustě diskuzí píšou že to či ono začaly dávat/dělat teď nedávno nebo teď ale už nějak nenapíšou kolik těm dětem je. To je pak taková odpověď úplně na nic.!