Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@debra.morgan píše:
@AnetkaAnke bylinky jsem používala vždy, sůl do jídla tak od roka, i ten zbytek. Cukru ani lepku se u nas nikdo nebojí.
jo taky tak, koření teda typu majoránka, bazalka, celer, libeček atd…papriku, kari a aromatičtější věci později
cukr no vyváženě, tak od 9 měsíců, tomu se člověk prostě nevyhne, lepek asi co začali jíst rohlíky
@AnetkaAnke píše:
Ahoj, obnovuju diskuzi. Mám na vás pár dotazů:
- Od jakého věku dítěte jste začali dochucovat jídlo (sůl, koření, bylinky)? Synovi vařím v podstatě to, co bychom jedli my, ale zatím to nechávám zcela bez jakéhokoli dochucení.
- Od kdy jste začali prodávat dětem potraviny, které v sobě obsahují sůl (pečivo, sýry, šunky…) a cukr?
Děkuji
1. mam rocniho a zatim jsem davala obcas jen bylinky, myslim, ze zbytek tak nejak vyplyne pozvolna v nasledujcich mesicich.. prehanet to s nicim nebudu, ale vyhybat se uplne take ne
2. Z peciva davam jen chleba, obcas zobnuti housky, ale my to doma moc nejime. Syry ted dostava ty s nizsim obsahem soli - mozzarelu a ricottu, obcas trosku cottage treba do zjemneni omacky. Dala jsem mu i ode me ochutnat goudu.. taky tak nejak pozvolne rozsirime moznosti
sunku ani cukr zatim nedavam. S cukrem pospichat nebudu, nevidim v nem zadnej prinos, vidim to tak na leto na nejakyho nanuka ![]()
Sul spolecne s tim, jak zacali jist s nami (ode me z talire treba, protoze to desne chteli). Pouzivam himalajskou, tak mi to tolik nevadi.
Cukr do domaci babovky v klidu, ale kupovat planovane sladarny - no, cim dele dite vubec nevi o jejich existenci, tim lip
.
Co se tyce sunky, chleba, peciva a vseho dalsiho, tak podle me je zasadni koukat na slozeni a kupovat co nejmene prumyslove zpracovane potraviny, pokud mozno bez ruznych aditiv.
Kazdy vyrobek existuje v mnoha variantach od super produktu az po uplnou s*acku, tak to chce vybirat.
@AnetkaAnke píše:
Ahoj, obnovuju diskuzi. Mám na vás pár dotazů:
- Od jakého věku dítěte jste začali dochucovat jídlo (sůl, koření, bylinky)? Synovi vařím v podstatě to, co bychom jedli my, ale zatím to nechávám zcela bez jakéhokoli dochucení.
- Od kdy jste začali prodávat dětem potraviny, které v sobě obsahují sůl (pečivo, sýry, šunky…) a cukr?
Děkuji
Koření a bylinky odjakživa, sůl cca od roka (nechtělo se mi vařit třeba těstoviny na dvakrát), ale fakt minimálně. I nám jsem si tehdy zvyklá solit fakt málo. Pečivo, sýry, šunky… taky tak od roka, ale zrovna na sunce mi vadí jiné věci než sůl, tu tak od roka a půl.
Cukr - nelze - li se tomu vyhnout, tak taky od roka (domácí bábovka), ale jinak cukr omezuju dost furt, a to je nejstarší šest. Nekupuju „ovocné“ jogurty, brumiky, susenky, slazené cerealie, nesladim presnidavky… Když to někde dostanou, ať si to snedí, ale kuličky neskvik nebo bebe sušenky nepovažuju za svačinu, leda za sladkost. Skolka nás teda zásobuje, ale svědomitě vysvetluju, že toto je dobrota, ne normální svačina (ačkoli ve školce to za svačinu pokládají).
Solit jsem začala až dlouho po roce, holce jsem odebírala a pak dochucovala pro nás. U druhé trochu driv.
Bylinky jsem používala zhruba od 8./9.mesice jak které a jak co.
Pečivo jsem dávala až po roce, holka neměla ani jeden zub v roce a dávala jsem pak chleba s lučinou, nebo libovou kvalitní šunkou. Hodně jsem pekla, takže s minimem cukru..
U druhé dcery to šlo vše trochu rychleji, jak to viděla u ségry ![]()