Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Luciet2 píše:
@PetaP no to sem ji rekla samozrejme!! Prej ze doktori musijou neco rikat:-D za co by je platily! Tohle mi rekla jako fakt su hotova
Víš co, je to tvoje dítě a tvoje rozhodnutí, záleží, jak se doma domluvíte tak to bude, když teď polevíš, aby za půl roku nedostalo tvoje dítě od babičky párek a zmrzlinu.. (bože tím se nechci nikoho dotknout, jestli to tak někdo máte
)
Ono je někdy těžké odolat náporu rad starších a zkušenějších. Do mě taky šili, že nesmím dítě chovat, mám ho nechat vyřvat, nekojit na požádání apod. Ale brzy pochopili, že na jejich rady prostě nedám. Zkus nějak matce vysvětlit, že její teorie jsou dnes již zastaralé. Snad ti násilím do dítěte rvát sůl nebude! ![]()
Ja vůbec nechapu, kde tovje mama prisla na to, ze slane bude diteti chutnat… vzdyt tu chut vůbec nezna…
ja zacinala jen na mrkvi, bananech a jablíčkách.. a to teda male hrozne chutnalo…
@Luciet2 píše:
@PetaP no jede do mě celá rodina!!! Že su na palici že mučim děcko že jen idioti s ketryma si pisu po netu nesói jinak každej normální člověk dává všechno jíst od půl roka…
Dřív to tak bylo, že se dávalo vše od půl roku.
Tak mě tady asi každý ukamenuje…ale já mému 9ti měsíčnímu synovi dávám téměř všechno. nekojila jsem, od 4 měsíce měl příkrmy, přesnídávky, jogurty, zhruba od půl roka dávám chleba namazaný máslem, ramou…teď i lučinu, žervé a když uvařím rajskou, tak se může utlouct, zkrátka všeho s mírou - podotýkám, že vše jsem konzultovala s pediatričkou, je pravdu, že s prvním synem jsem vše také řešila, ale teď to tak černě nevidím… (samozřejmě ho nerkrmím hranolkama, smaženýma jídlama…)
@Maarlen Tak to se mě nezdá, že by ti pediatrička schválila takový jídelníček
@Maarlen @Peťa77
mi pediatricka taky rekla, ze od 8 mesicu muze vsechno - s rozumem ![]()
maly ma 7m, od 8m urcite vsechno nedostane, ale zas ty tabulky na vse jsou taky na hlavu nekdy. mi to rekla pediatricka v CR, ted jsme ve Spanelsku a tady se se soli nevysiluje - nesoli se vylozene, ale treba testoviny se vari ve slane vode atd. plus se vari veci, co u nas do roku ne. zas uplne vysiluji s lepkem a vsechno po miminka je bezlepkove a kdyz jsem dala synovi pozuzlat bagetku, tak se na me divali jak na cvoka ![]()
takze porste podle vlastniho rozumu a uvazeni. ![]()
@Luciet2 píše:
Ozivuji diskuzi. Male je 9,5 mesice…davam zeleninu, ryzi, testoviny, kus kus. Ale nevhce mi skoro vubec jist:-( ted mi za měsíc zhubla 100g:-( jinak kojim… Myslite ze ji muzu jidlo trochu prisolit aby ji to chutnalo?
solim mín, ale solim od začátku příkrmů a nikdy nebyl žádný problém.
@misacek00 píše:
solim mín, ale solim od začátku příkrmů a nikdy nebyl žádný problém.
no, on se neprojeví hned ten problém, to solíš cca od 4.-5.měsíců?
I když vlastně čemu se divím, když dáváš pribiňáka od 4.měsíce že? To prosím neber jako urážku, jen že když dávaš takové „jogurty“ tak brzo, tak budeš asi i brzo solit.. Prostě každý po svém..
Příspěvek upraven 03.04.13 v 17:04
@Ali-Ali píše:
@Maarlen @Peťa77
mi pediatricka taky rekla, ze od 8 mesicu muze vsechno - s rozumem
maly ma 7m, od 8m urcite vsechno nedostane, ale zas ty tabulky na vse jsou taky na hlavu nekdy. mi to rekla pediatricka v CR, ted jsme ve Spanelsku a tady se se soli nevysiluje - nesoli se vylozene, ale treba testoviny se vari ve slane vode atd. plus se vari veci, co u nas do roku ne. zas uplne vysiluji s lepkem a vsechno po miminka je bezlepkove a kdyz jsem dala synovi pozuzlat bagetku, tak se na me divali jak na cvoka
takze porste podle vlastniho rozumu a uvazeni.
přesně tak, mně taky udivilo, když mi kolem půl roka dr řekla, že mohu začít dávat chleba s ramou, první syn mi to nejedl, tak jsem dávala až mnohem později, ale když malýmu vše děsně chutná, je to radost ho krmit, jasně, že dělám také kuskus, jáhly - do polévky, i jsem zkoušela pohanku…nic se zkrátka nemá přehánět, to samé jogurty, začala jsem kolem 5měsíců se sladkou activií, jí i obyč bílou u něho je to jedno a když se mě na 8mi měs. prohlídce ptala, co jí a já jí to vše řekla, tak mi potvrdila, že už může klidně začít jíst normálně, jo, tvaroh jako takový jsem ještě nedávala
@Ali-Ali Tak já se řídím doktorkou, protože beru, že má informace odborné. Když by mělo dítě nějaký problém, tak je první na co se ptají co mělo k jídlu. No musela bych si připadat jako blbka kdybych dala něco co doktorka „zakázala“ a musela bych přiznat čím jsem dítě nacpala.
Mimo jiné si myslím, že je zbytečné někam spěchat a cpát dítě, do roka se to dá vydržet i při skromnějším jídelníčku.
Já nesolila skoro do dvou let a malému to nechybělo (taky mamka s babičkou pár narážek měly, ale doteď mi mamka hlásí, že to nesolila nebo že mu odendala na stranu a ostatní teprve dokořenila
). Je problém, pokud Ti nechce jíst, ale myslím, že musíš spíš hledat chutě, které malé budou vyhovovat. Já prý nejedla nic jiného než růžičkovou kapustu
Zkoušej různá jídla a třeba i nasládlá (já vařihla hodně rýžový nákyp s jablíčkama a hodila jsem tam na provonění celou skořici a hřebíček. Krásně to vonělo a malému to moc chutnalo.
@PetaP píše:
@lucenka mě předběhla s bylinkama
jinak petrželka, libeček, pažitka..
Doplním, kmín, majorán, bazalka, špetka skořice třeba do rajdy… ![]()