Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj je doma sám max půl hodiny (bude mu 8 ). Jako jo, on by si zalezl na pc a tam klidně ty 2 hodiny trčel, ovšem já 1) nemám důvod ho takhle nechávat, max když hopnu do obchodu nebo na poštu, 2) radši využijem čas jinak, než na pc.
Ovšem vim, že jisté dítě tráví doma i 5-6 hodin samo už od první třídy. Jmenovat nebudu, ale sama bych to prostě neudělala ![]()
Příspěvek upraven 03.06.14 v 12:41
Uplne samotne bych asi nenechala, tedy v 7 letech.pod dozorem susedy ano, ale jinak ja ne.
Tak u nás je to překlenovací doba, než se vrátí jeden rodič z práce, jinak by také doma samo nebylo… během těch cca dvou hodin jsme oba v práci.
Daniela
Pokud je na dítě takto spoleh, tak můžu jen gratulovat ke skvělé výchově ![]()
Je to taky dítě od dítěte, jedno můžeš nechat samo doma klidně pětileté a u jiného budeš trnout i v deseti, jestli něco nevyvede, asi senedá říctpřesný věk, kdy už jo.
Tak já takovou „krátkou“ samotu u dětí pěstuju už od cca 4 let. Protože proč je třeba táhnout sebou do školky/školy pro staršího sourozence, když venku leje jako z konve ![]()
Mám 7,5 letého a skoro pětiletého, nenechávám doma samotného ani staršího.
Já bych sedmileté dítě na 2 hod. doma samotné nechala, pokud mám zkušenost, že je klidné a nemá blbé nápady ![]()
No takto dlouho nevím, ale nechávala jsem párkrát 5 letého doma cca 5-10 minut, když lelo jako z konve a skočila jsem za roh do večerky. Tak možná v sedmi letech by to problém být nemusel. Jinak jedna známá nechávala každé ze svych tří dětí cca od 6 týdnů doma samotné půl hodiny, starší od jednoho roku i déle
![]()
Od 4 let? To mi příjde hodně brzy, to bych nenechala. Co kdyby se ti neco stalo? Co by ta 4 letá dělala? Já bych nechala doma samotné dítě až pokud by si dokázalo zavolat pomoc kdyby něco, třeba mělo mobil a kdyby se něco dělo tak by zvládlo zavolat. Takže určitě né dítě předškolního věku.
Tak dcera je si myslím taky zodpovědná, má 8let, ale samotnou ji doma déle než 10min nenechávám a ani klíče od bytu prozatím nemá, možná za rok. Dneska nikdo neví co se muže stát, někdo zazvoní a ona se bude dívat z okna ikdyž ví že z okna se nedíva a nedělá to -jsme 6patro, ale nikdy člověk neví co ji
prdne hlavě v ten moment.
Ale jak psala Bibi, je to případ od případu, některé klidně v 6 letech ano, některé třeba v 8 letech ještě ne, nebo bych trnula, co ho napadne/co provede
Pětiletý syn zrovna včera projevil přání, že by chtěl zůstat sám doma - nechtělo se mu doprovázet ségru na cvičení (jindy tam chodí rád), tak o tom uvažuju, že by třeba na 20-30 minut tu důvěru dostal, když nebudu daleko. Po dobu toho cvičení (celkem min. 1,5 hod.) bych ho ještě samotného nenechala.
U sedmiletého, pokud je rozumný a nemá s tím problém, bych viděla ty dvě hodinky celkem v pohodě. Upřímně, mnohem víc bych se bála nechat doma obě děti společně ![]()
Ja byvala od 6 let sama doma celou noc, kdyz nasi byli v praci, koukala sem na telku a usnula, ale svoje dite bych takhle nikdy nenechala.. Myslim si, ze v 7 letech dve hodky, kdy si udela svoje povinnosti, je super ![]()
Tak zhruba v tomto veku jsem se starsim zacala.
Svůj zážitek co se stalo, když byl doma uplne poprvé sam a ja běžela jen do obchodu za roh se mi sem nechce vypisovat, uz jsem to nekde psala asi 2× ![]()
Ahoj všem,
od kterého věku necháváte doma školáky samotné? Mám sedmileté, celkem zodpovědné dítě, které už bývá po obědě cca dvě hodinky doma samotné. Během té doby si napíše úkoly + naučí se na další den (to připravuji večer - příklady atd.), poté si buď zapne telku, PC nebo si kreslí/hraje…
Stejně ale nevím, jestli to není příliš brzy, aby bylo dítě doma samotné.
Co myslíte? Jak to máte u vás?
Prosím o zachování anonymity, nerada bych, ale bylo dohledatelné, které dítě
zůstává doma samo
Děkuji za odpovědi
Daniela