Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni,
prosím o radu jak odebrat moč roční holčičce? nočník sice doma máme, ale ještě jsme na něm neseděli:) asi jí tam zkusím posadit po poledním spánku. ale nevím jestli hned jak se vzbudí, nebo jí dát před tím ještě napít? Moc prosím o nějaké zkušenosti, rady, fígle…
já byla s 15 měsíční dcerkou v nemocnici a bylo potřeba odebrat moč. Na nočníkv tý době ještě ani omylem, jediná možnost byla přilepit jí takovou lahvičku k pipce, spíš to byl nějakej pytlík nebo co, pevnější, přímo na to určenej, a moč odchytit. Bylo to úplně v pohodě, na tom měla plínku a lahvičku vůbec necítila. Vyčúrala se, lahvička se odlepila, žádnej problém. Údajně by měla být k dostání i v lékárnách. Nejdřív zkus ten nočník, snad se zadaří, ale u nás to nehrozilo. A.
aojky, existuje takový sáček, který se přilepí a pak dá plínka. u nás to v lékárně nemají, kupovala jsem si to přímo u dětské doktorky. určitě doporučuju vzít víc kusů, na první pokus se nám to občas nepovedlo.
Taky dost záleží, jestli je to odběr moči bakteriologický nebo biochemický. Na ten první je poteba moč sterilní a na druhý ne. U obou dvou ideálně moč ranní, je dost koncentrovaná, ne naředěná. Ale asi máte zřejmě ten druhý, jinak by vás dr.upozornila. Tak buď tu zkumavku s lepítkem nebo přelít z nočníku ![]()
Ahoj, taky můžu vřele doporučit sáček na odběr moči a dá se sehnat i ve zdravotnických potřebách.
Ahoj,
pytlík ze zdravotnických potřeb (stojí kolem 6 Kč) je super pro kluka, ale u holčičky si jeho použití moc nedovedu představit. My jsme dcerku poprvé na nočník zkusili „po:,–(it“ v 8 měsích a po spaní se do něj vyčurala vždycky. Musela se ale hned rozbalit a „po:,–(it“, na nic něčekat, nekojit. Poprvé jsme potřebovali její ranní moč ve 4 měsících a to jsem ji po probuzení rozbalila, chladnou ruku přiložila na bříško a čekala s miskou. Chvilku to trvalo, nechytila jsem moc, ale povedlo se a stačilo to. Takže hodně štěstí.
Ahoj,
holcicce jde ten pytlik nalepit taky, ale upozornuju, ze VELMI opatrne. Tzn. neprilepovat ho poradne, jen jemne pritlacit i s rizikem, ze neco pujde vedle. Ono to jde totiz vcelku spatne odlepit :-/ A zadne odlepovani trhnutim ! To nam jednou udelala sestricka a byl to des. Velmi, velmi pomalu !!!
Jinak to ale zadna veda neni ![]()
A.
ahoj, nemáte nějaký „zaručený“ recept jak odebrat roční holčičce moč???
Musí být do sterilní zkumavky, takže pytlík nepřichází v úvahu, na nočník neumí, takže ani nepoznám kdy ta chvíle přijde ![]()
Dnes jsem jí nechala celý den bez plenky, ale stejně jsem ten správný okamžik nechytla, vždy mi to proteklo před očima ![]()
Zkoušeli jsme střídání vlažné a teplé vody ve sprše, foukání na pipinku, přilepování studené mince z mrazáku ( nevolejte sociálku
), pouštění vody a její poslouchání ![]()
co dál??? Poraďte…
rybkabezvody píše:
ahoj, nemáte nějaký „zaručený“ recept jak odebrat roční holčičce moč???Musí být do sterilní zkumavky, takže pytlík nepřichází v úvahu, na nočník neumí, takže ani nepoznám kdy ta chvíle přijde
Dnes jsem jí nechala celý den bez plenky, ale stejně jsem ten správný okamžik nechytla, vždy mi to proteklo před očima
Zkoušeli jsme střídání vlažné a teplé vody ve sprše, foukání na pipinku, přilepování studené mince z mrazáku ( nevolejte sociálku
co dál??? Poraďte…), pouštění vody a její poslouchání
Ahoj. Já chytala Anežce moč v jejích 1,5 letech, a to každý den, co jsme byly v nemocnici (skoro týden). Na nočník nechodila, moč musela být sterilní a Anežka skoro nepila, takže čůrala po x hodinách. Radili mi chytnout to hned ráno po probuzení - vzbudit se dřív než ona, rozbalit ji a čekat. Čekala jsem i 3h
. Dala jsem pod ni jednorázovou podložku, do ruky vzala zkumavku a čekala. Přeju, ať se rychle podaří, já z toho tenkrát byla hrozně na nervy, zvlášť, když mi dětská sestra dávala najevo, jak jsem neschopná matka, když nedokážu dítěti odebrat moč (i přesto, že jsem celou dobu čekala se zkumavkou v ruce a ANežka prostě celou tu dobu nečůrala).
PO spánku, při/ nebo brzy po kojení/pití. Vyvařila bych nějakou větší sklenici. Zkusila to vychytat třeba po denním spánku- pozorovat dítě, jakmile se začne probírat, dát vyčurat nad sklenici. Pokud není zvyklá, asi budeš muset chvíli čekat, takže zabavit, číst, případně i pustit nějakou pohádku, zkrátka něco, u čeho vydrží.
Ahoj, tak my už jsme v tomhle zkušení, chytáme i několikrát do měsíce ![]()
Nevím v kolik vstáváte, já natahuju budík na 5 (musíme mít první ranní moč a jít brzo ráno do laborky), nachystám mlíko, vzbudím dítě, okamžitě rozbalím, dám flašku a čekám se zkumavkou. Většinou se maximálně do hodinky vyčurá. I když minulý týden se mi stalo, že jsem čekala tři hoďky a nic, ale to jsem budila až v 6, ale to už byla vyčuraná ![]()
Pokud se nedaří, vemu ji nad dřez a pustím vodu, NEnamáčím ji, jenom ji nechám poslouchat to šumění vody.
Jinak doporučuju se před tím jít vyčurat, protože se vám u té vody bude chtít taky
. Malé dávám ponožky, aby se nenachladila, přece jenom ráno je kosa.
Takže hodně úspěchů ![]()
to ráno mi radila dr. také, ale já jí prostě v leže nemůžu udržet, jak jak na pérku,pořád si, sedá skáče z přebalováku
Kdyby to nebylo nutné doručit do dvou hodin po odběru, tak u ní budu v noci sedět..ale takhle ![]()
U toho mléka to zkusím, ještě to podpořím něčím studeným na třísla, snad to klapne ![]()
Sice mám kluka, ale také musíme chytat moč. Dr. mi doporučila, vzít ho do klubíčka a čekat. Tak je moč nejvíce sterilní. A taky ho to tlačí na močový měchýř. Tak jestli holčička neváží přes 15 kilo, tak bych vyzkoušela ještě tohle. My máme 8 kg a ok. Akorát to chytání je velmi, velmi veselé.
![]()
Ahoj holky, prosím o radu.
Před týdnem jsem odebírala ročnímu synovi moč do sáčku. Dneska přišly výsledky, doktorce se něco nezdálo, tak mi řekla, že musím moč odebrat do sterilní zkumavky. Víc mi k tomu neřekla, takže jsem na prášky, co mu našli
. No kámen úrazu nastane při odběru. Jak to mám udělat? Syn neposedí asi 5 vetřin, v náručí být nechce, takže bych čekala na to až bude čůrat a měla ho mezitím v klubíčku, tak to ani náhodou
.
Jediná možnost, kdy bych moč mohla relativně dobře odebrat by bylo před spaním, jak se jde koupat (stojí opřený o vanu a dívá se, jak do ní teče voda a vždy u toho čůrá), to je ale asi blbost, protože bych moč vezla na rozbor až druhý den
. Když ho rozbalím na přebalováku, tak zdrhá, takže čekat s rozbalenou plínkou taky nemůžu.
Taky nevím, jestli mu můžu pindíka do té zkumavky jakoby vložit (omlouvám se za debilní dotaz, ale zaomněla jsem se MUDr. zeptat a dneska už tam není), nebo, abych nenarušila sterilitu, musím být v nějaké vzdálenosti od zkumavky.
Díky za info
.
Ahoj, zkumavka se nesmí dotýkat pindíka ani ničeho jiného, bohužel jenom tak zajistíš sterilitu, a ještě před odběrem ho musíš pečlivě umýt. Bohužel ho budeš muset přeprat a donutit ho ležet tak dlouho, dokud se prostě nevyčurá, jinak to nejde ![]()
Co se týče těch minulých výsledků, tak si vůbec nedělej hlavu, ten odběr skrz sáček je skoro vždy nepřesný a objevují se tam zkreslené výsledky právě proto, že ten sáček se může třeba kouskem otřít o zadeček a hned jsou výsledky úplně jiné, takže žádný stres. A hodně štěstí při chytání, jsou to nervy ![]()