Odběr moči ročního dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69014
19.4.13 13:55

Holky díky.
Ještě jsem učinila pokus a napsala té paní do Ústí, pošle mi ty holčičí sáčky s poštovným 50, tak snad to s nima půjde líp. Zas si říkám, že kdyby to ten doktor viděl tak tragicky, neobjednával by nás až za týden. Ale když jsme šly z nemocnice, tak tam ta kultivace byla stopro negativní.
U ní je problém v tom, že ještě furt nemá pevnou stolici, pořád je to dost tekuté a teď po těch atb obzvlášť. Takže tam je nějaké zanesení infekce strašně snadné. Jakmile cítím, že se pokakala, okamžitě přebaluju, na očištění používám jen vodu, vytírám zpředu dozadu, na každé setření nový ubrousek, ale stejně vidím, že se jí to kakání mezi pysky dostane hodně hluboko :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.4.13 14:41

@ivodička
Brr. U nás to třeba nechtějí dělat. Přece jen je riziko že se tam dostane nějaká infekce díky tomu cévkování :nevim:, takže my odebíráme taky jak se dá. Chodíme na nefrologii každé tři měsíce takže boje s odběrem znám velmi dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
19.4.13 14:46

Já vím, že v nemocnici se tomu cévkování spíš vyhýbali, přijali nás někdy v 11, nalepili sáček, napojili na kapačku a čekalo se a čekalo, až se vyčůrá. Nekdy kolem třetí začali mluvit o cévkování, že by se tomu chtěli vyhnout, ale pokud do pěti nic (to už v sobě měla nakapaého půl litru!), tak holt budeme muset, ale daleko radši by do toho sáčku. Přitom teď co jsem tak studovala, jediná zaručená sterilita je buď přímo chytit proud do zkumavky nebo to cévkování, ani u sáčků prý sterilita zaručená není.

Akras tak vy si taky užíváte :? A já jsem streslá zednoho odběru. Nojo, já se tam těm sestrám furt omlouvala, že si musí myslet, jaká jsem hrozná hysterka, ale že mám první dítě, vymodlený dítě a poprvý v životě je nemocný :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.4.13 15:00

@ugluk
Malá má zúžený močovod a vrací se jí moč do ledviny. Naštěstí to zatím na operaci není a tenhle týden nás urolog v Praze vyřadil. Že se máme ukázat jen kdyby něco a jinak nás má sledovat doktor u nás v nefroporadně. Může od toho mít taky záněty ledvin anebo i ledvinovou koliku. Zatím naštěstí neměla problémy. Doufám že to taky tak zůstane.

Po to cévkování by nemusela chtít čůrat protože je podrážděná močová trubice a bolí to. Kdyby tak ty potvory šli zjistit z krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
19.4.13 15:25

@Akras2 ach jo, chuděra malá :( Tak ať už se to jenom lepší a žádné záněty už nejsou!
Já měla zcela zdravé a divoké dítko a do druhého dne bez varování ležáčka na kapačkách, no ještě teď se klepu, když si na to vzpomenu.
Jó, z krve by to bylo krásný :-) I když teda jen z prstíku, protože ze žíly se s tím sestry taky pokaždý natrápily, měla rozpíchaný obě ručičky i nožičky na několika místech a furt to neteklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
19.4.13 17:10

@ugluk já jsem teda překvapená, že jsou klučičí a holčičí pytlíky, ale mám je od kámošky (obyčejný i sterilní) z práce a ta ví, že mám kluka, takže to asi vyřešila za mě.
Když našeho prcka cévkovala lékařka, tak u toho byl manžel a i ten postřehl, že to nebylo 100% sterilně, protože ťukla cévkou na stehýnko. Výsledek byl jako předešlý odběry, ale zatímco tenkrát ty považovali za kontaminace, z tohoto cévkovaného odběru to vzali jako nález.
Jinak do toho sterilního sáčku dělám odběr za pomoci manžela (jeden drží a jeden lepí). Odezinfikujeme dítě dezinfekcí (na cévkování je třeba Skinsept mucosa nebo Octenisept), necháme minutku působit, zbytka mokra setřeme sterilním čtvercem. Pak buď sterilní rulavice a lepím nebo aspoň důkladně dezinfikuju ruce nějakou alkoholovou dezinfekcí na ruce (Promanum mám myslím doma) a lepím.
U nás v laboratoři je v přiručce k odběru, že když dáš moč do ledničky, tak se může skladovat 24 hodin. Takže odebíráme třeba odpoledne s manželem a druhý den to tam nesu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
19.4.13 17:24

@danyk Skutečně s cévkou ťukla o stehýnko? A to si toho nevšimla??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.4.13 17:38

@ugluk
Děkujeme, doktor vždycky chce udělat biochemii a kultivaci takže nabíráme a nabíráme.
U ledvin je to většinou rychlý. Jako dítě jsem si to užila a pamatuju si to.
Hlavně že doktoři přišli na to c se děje a mohli zasáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
19.4.13 17:56

@Akras2 já to právě nikdy nezažila, dcera měla dvakrát od prosince vysoký teploty a pokaždý viróza, teď to mělo zpočátku průběh stejný, ale jak už jsem byla vystreslá, hned jsem běžela k doktorce a pak jsem byla hrozně překvapená. Ale opravdu veřejné díky mé dr. a díky veškerému personálu na dětském oddělení v Motole :srdce:

A samozřejmě i díky všem rádkyním v téhle diskuzi, já vůbec netušila, jaká je to věda, vzděláním jsem stavař :lol: Snad mi do toho pátku dorazí ty holčičí pytlíčky a pak se teda pokusím o zázrak a mimo odběru moči ještě o maximální dodržení sterility :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.4.13 20:09

Jo horečky jsou věc :roll:. Takhle jsem se plašila loni v létě. Malá měla týden 40 a nic jinýho jí nebylo. Já u ní nikdy nečekám na třetí den protože vím co by to mohlo být. Takže kolečko pediatr (CRP - negativní)- laborka (taky nic) - pediatr. Nakonec z toho byla „obyčejná“ šestá nemoc. Chovala jsem se jako klasická hysterická matka :mrgreen:.
My máme výbornýho nefrologa. O malou se stará od narození a doufám že ještě dlouho bude. Bohužel už není nejmladší (chodil k němu už manžel jako kluk).

U malý hlavně hlídej ať hodně pije. Klidně zkus i heřmánkový čaj pokud na něj není alergická

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
19.4.13 20:24

No pití je kapitola sama pro sebe - zkoušela jsem vodu, různý čaje, šťávičky, různý hrnky… a ona když nemá náladu, tak prostě nepije. Tak jí aspoň hodně ředím jídlo. A pleny má pěkně pročůraný, má látkovky a měním co dvě hodiny, tak snad. Oni nás i v tý nemocnici drželi o den dýl, protože jak se jí udělalo dobře, najela na svůj běžný picí režim, což je skoro nic. Naštěstí tam poslední den byl přednosta oddělení, takovej starší zkušenej chlap, tak krčil ramenama, že některý děti prostě moc nepijou a hotovo. A že kdyby měli čekat, až pít začne, taky by nás tam mohli zavřít na dva roky. Takže zuřivě nabízím, co to jde. A ráno do ní dostanu dvě deci um, aspoň to. V noci ještě trochu kojím, ale toho už je fakt málo, to sama poznám, i v nemocnici jsem převažovala a dala tak 30 ml.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.4.13 21:50

Nepijící jsem měla starší dceru.Do ní dostat pití byl horor. A nepije dodnes a to už je jí deset. Malá pije celkem slušně. Ale zase nechce jíst normální jídlo. Nejradši by celý den pila mléko a nemusela by mít nic jinýho :roll:. Dneska byla scéna u večeře. Nechtěla polévku a ječela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
19.4.13 22:07

@ivodička To víš, ťukla. Chirurgyně totiž netušila, jak ji bedlivě sleduje. Jestli všimla nebo nevšimla, to netuším, ale měla co dělat, bylo mu necelých 7 m a mlel se statečně i při držení.
Mně povídejte o pití. Prcek docela pije, ale když byl v nemocnici, zavřenej v postýlce, se zbytečnýma drátama EKG (jen aby se je mohli vyskorovat pro pojišťovnu) a nemohl si lozit, kde chtěl, tak byl tak zpruzelej, že nepil, vyhazoval pití, takže si chudák vysloužil kontinuální infuzi Plasmalytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
19.4.13 23:13

U nas zcela naopak. Dokud bylo dite nemocne, spave a srazely se horecky, tak pila jak o zivot, musela jsem psat bilanci tekutin, mela dat aspon 400 ml a dala 800, tak ji nadsene odpojili od kapacky, ji se udelalo lip a dala za cely den 150 vcetne tech mych zoufalych nakojenych tricitek. Vlastne zadne tekutiny krome mm, ja uz zdimala z posledniho, prsa rozkousana a bolava, ale byla to jedina tekutina, kterou byla ochotna prijmout. Takze zase kapacka. Mela ji jeste hodinu predtim, nez nas pousteli. A ja jim tvrdila, ze to, ze prestala pit, je pro ni vlastne znakem toho, ze se jeji stav nadmiru zlepsil. Nastesti teda aspon nadherne ji, takze ji do kazdeho jidla naleju o panaka vody vic a cely den ji davam do ruky stavnate veci jako treba okurku a tak.
V poslednich dnech zkousi pit z normal hrnku nebo flasky, sama si je vezme, naklopi, flasku i odsroubuje, samozrejme se cela zlije od hlavy k pate, ja nadavam, ale v duchu si blahopreju, ze aspon trosku vylepsuje pitny rezim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí