Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mměla bych takový dotaz na mamky co podstoupily odběr plodové vody braly vám i sliny? Včera odpoledne jsem byla na odběru a dr mi braly sliny nejak jsem se jí zapomněl zeptat proč? nevíte? nechápu to matka je vždy na 100% nechce se mi volat dr. díky za info
@Blanka Ahoj, mě braly vodu v roce 2009, ale sliny ne. Na co to může být, netuším ![]()
Já byla na amnio taky v r. 2009 a sliny mi též nebrali a též netuším, k čemu je to dobrý ![]()
@madi píše:
Sliny![]()
to jsem ještě neslyšela teda, zkoušela jsi googlit?
jj zkoušele a nic. Jen mně napadá, že jsem chtěla ty prvotní výsledky do 48h tak jestli to stím nějak nesovisí ![]()
odebrala mi dr 20ml vody, píchla anti-D a strčila do pusy dvě vatové tyčinky a dala je stou vodou kurýrovi do laboratoře.
@Blanka S Byla jsem na plodovce minulý týden v Gennetu Liberec, ale sliny mi neodebírali. A také jsem měla 1.výsledky do 2.dne.Tak nevím
Že by to bylo na nějaké vzácné onemocnění?
Ahojky, ja byla na odberu plodove vody.Ale je to uz dele syn ma 16 mesicu..Strasne jsem se bala, odberu ale ani to nebolelo, jen to bylo neprijemne..Jen jsem se bala abych nepotratila, protoze to je rizikove, a musela jsem lezet tri dny a nic neelat, bala jsem se jit i na zachod.Ale vse dopadlo dobre, na odber jsem muela jit kvuli vysokymu HCG nebo nizsimu ted nevim…
,ale byla jsem docela i rada ze jdu ze budu na 100% vedet ze je vse ok, a taky ze budu vedet pohlavi na 100%
Kdo jde na odber drzim palecky.
@madi No brali me krev a zjistili to HCG, a dr me radsi doporucila jit na odber plodovky, taky jsem mohla odmitnout, rikala ze to je jen na me jak se rozhodnu, ze jsem mlada ze je jinak vse ok a ze to urcite tak i bude, ze se nemusim bat, ze je to jen pro klid, a ja sla, byla jsem rada ze jsem sla, uz jen skrze co jsem psala predtim …bala jsem se ale sla jsem do toho, uz jen abych vedela na 100% ze je mimisek v poradku a zadna nemoc nam nehrozi…Kdyby me to nabidla zase az nekdy budu tehotna radsi bych sla a nic neodmitala, jistota je jistota, i kdyz to je velky riziko, ale kdyz se dodrzuje vse jak ma, tak myslim ze nejak nic nehrozi…
@Jaja87 jenže to je ten problém, co se málo ví, z plodovky nemáš zdaleka jistotu, že je dítě zdravé, vyloučí se jen chromozomální vady typu Down, Edwards a rozštěpy, ale miminko může mít spoustu jiných postižení a na to se nepřijde, zrovna včera jsem to probírala s pediatrem a ten nás podpořil, že jsme se rozhodli správně. Tak snad ano. Nechceme podstupovat to riziko, nechci to tady psát kvůli Blance, to by ji jistě nepřidalo na klidu ![]()
Tak já nevím mně vyšel špatně UZ v I. trimestru NT 2,7 a tak jsem šla na genetický UZ v 17tt a tam našla DR cysty v mozku a vějaké tělíska na stdci. Krev v I. a II. trimestru jsem mněla do dobrou.
Tak jsem šla na plodovku, kdyby byla krev špatná tak bych asi odmítla, ale UZ
moc se bojím výsledků.
Tak ty sliny mně nebolely a nijak to mimčo neohrotilo jen je to divné.
@Blanka S v tvém případě bych udělala to samé, rozhodla ses dobře
a ty sliny by mě taky zajímaly ![]()
@madi Ja sla, nemohla jsem odmitnout bala jsem se, ze i to HCG neco znamena, doktori toho napovidaji hodne …Ale je to rozhodnuti kazde z nas, ja do toho sla, a byla jse tri dny v klidu a mimi jsem donosila a jeste jsem prenasela 5 dni..
Kdyz mi to bylo doporuceno, sla jsem do toho radsi chtela jsem mit jistotu, vim nejde zjistit vse, ale mimi mam zdrave. kdybych nesla na odber bala bych se, protoze bych nic kloudne nevedela, odber plodovky je rizikovy ale mela jsem aspon klid ze je vse v poradku. ![]()
@Blanka S Sliny nevim proc berou, s tim zkusenost nemam, me je nebraly…Ano kazdy se rozhodne, jak chce, ja to podstoupila a nelituji, a stejne uz to nevratim, myslim ze neni na tom spatnyho ze jsem do toho sla, chtela jsem vedet zda je opravdu vse v poradku…
A bylo vse ok ,…Jsem rada ze jsem sla…A i kdyby me Ulzrazvuk vysel tak jak vam taky bych radsi sla .Kdyz mi to bylo doporuceno, sla jsem, asi to nerikaji jen tak.
@Jaja87 No hlavně, že to dobře dopadlo a malý je zdravý. Nás straší na genetice, vyloženě nás nutí do plodovky, přitom nejsou schopní říct, co nám hrozí. Bylo na nich vidět, že jim není dost dobrý, že o tom přemýšlíme a nenásledujeme jejich doporučení. Nechala jsem si poslat všechny zprávy a konzultuju to s jinými doktory, čtu si co a jak a na základě toho jsme se tak rozhodli. Tak snad litovat nebudeme
to riziko u plodovky je u nás větší, protože nemám úplně hladký průběh těhotenství ![]()
Ale v případě Blanky bych šla taky ![]()