Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, tak jsem právě přišla od mudr. měl už všechny testy krve a moči, řekl mi že v krvi na Downův syndrom mám zvýšené nějaké ty hladiny nebo co, mám prej 1:1300 ( pokud jsem ho pochopila dobre ) … 9.9.2010 jedu na odber plodové vody a velký ultrazvuk na Genetiku do Českých Budějovic ..
Chtěla bych se zeptat zda ten odber plodové vody bolí, a co vše to obnáší .. Mám strašný strach … ![]()
ahoj, ja mela jit taky na odber vody a kdyz jsme tam dorazily a udelali mi par ultrazvuku tak mudra na genetice rozhodla ze odber vody neni nutny, tak treba dopadnes stejne
drzim palce at je vse o.k. ![]()
Xreni : docela uklidnilo …
..ael stejně ten strach tam je pořád ![]()
Market : no vubec by mi to nevadilo .. prý to ani tak nebolí jakože spíš je to nepříjemný tak já nevím ![]()
Ahoj, já byla na plodové vodě v 16. týdnu. Riziko Downa bylo malé, ale chtěla jsem mít jistotu. Byla jsem v PLzni, kde mi nejprve udělali rodokmen (doporučuji si nastudovat, zda míte v rodině nebo u manžela v rodině nějakou chorobu, kdy se kdo narodil apod.). Pak jsem šla na UZ, kde dr vše zkontroloval a pak byl odběr. Samotný odběr je záležitost asi na minutu až dvě, vpich mě tedy vůbec nebolel, jen když dr hledal jehlou polohu a rejdil mi po svalu, tak to bolelo asi jako injekce od zubaře - to fakt nebylo příjemný. Zbytek už je zase bezbolestný. Po odběru zkontroloval ozvy miminka a dal mi instrukce - určo 3 dny vůbe nehýbat, jen chodit na záchod a umýt. Pak týden klidový režim. Povídal, že 1 % rizika potratu jsou většinou ženský, který tohle nedodrží anebo má mimi nebo maminka vadu a později by stejnak potratila. Dodržela jsem vše a jsme zdraví. Sice jsem 3 týdny byla hotová z čekání na výsledek, ale zase mám jistotu, že je malej ok (a 100% že je to kluk). Vyber si takové zařízení, kde to dělají často a mají zkušenosti, tím klesá riziko, že se něco zvrtne. U nás v PLzni je přímo klinika na genetiku, což je fajn. Jinak jsem musela přijít v doprovodu! Jo - hlavně přijeď autem nebo taxi - žádný MHD nebo pěšky!!! Hodně štěstí a neboj se! Snad bude vše v pořádku!
ahoj, ja byla taky na odberu, vubec se nestrachuj, ja mela 1:130 a do toho jeste smith-lemli-opitzuv syndrom. Za prvy mi dr na genetice rekla, ze to je hrooozne moc falesny, protoze staci, kdyz ta krev stoji dve hodiny po odberu nez ji odvezou a nejaky ty slozky se zacnou odbouravat a tim se to rozhazi a pak to hazi tyhle numera
stejne je to na tobe, jestli si ji nechas vzit. Ja do toho ve finale sla. Takhle - prijemny to nebylo, ale nebolelo to. Lezis na lehatku a doktor pomoci utz urci polohu miminka, aby mu neublizil, potre te desinfekci a pak tenkou jehlou odebere. Opravdu to neboli, je to spis neprijemny a trva to chvilinku. Jsi tam jen v nocni kosili, protoze si ji vyhrnes, abys byla naha a on te desinfikoval. Druhy den jsme vedeli pohlavi a do 14 dnu vysledky
hodne stesti
Neboj se, odběr vůbec nebolí, jde jen o nervy. Já jsem ráno společně asi s 5 maminama přišla do nemocnice, postupně si nás zvali na odběr. Bolestivé to není. Pak nás nechali chvilku sedět v čekárně a poslali nás domů s tím, že samozřejmě nesmíme tahat těžké věci. Držím pěsti, ale jak říkám, neboj se ![]()
sovicko,zkus se jeste zeptat,ci ti opravdu vyslo 1:1300,jestli to nebylo 1:130?!
me totiz vyslo 1:1400 a vsechno mam v poradku,nikam me neposilaji!
Ahoj, já nechci strašit, ale pro mě byl odběr dost nepříjemný. Ani ne tolik ten vpich, jako následující hodiny. Nejdřív jsem málem omdlela po vpichu, když jsem už seděla zpět v čekárně, zřejmě jsem to ale měla z tlaku. Po cestě k autu mě místo vpichu chvílemi bolelo. A při špatném pohybu také. Trvalo to celý den. Ale asi jsem výjimka jak koukám. Měla jsem hrozný strach, že se něco stane, že potratím nebo tak, protože nikdo takovéto stavy nepopisoval. Držím palce. PS:nechtěla jsem tě vystrašit, jen upozornit, aby ses nestresovala jako já, že není něco v pořádku kdyby tě to bolelo.
Ahoj asi ti spíš vyšlo riziko 1:130 amnio vůbec nebolí vše vidíš na ultrazvuku a genetieci v ČB jsou výborní citlivý a třeba po ultrazvuku zjistí že to není potřeba,ale opravdu se neboj fakt to nebolí
potom pár dní klid nechat se obskakovat a pak zdravé miminko ![]()
Ahoj. Já Tě taky můžu uklidnit, byla jsem před třemi týdny, opravdu to nebolí, samotný vpich do kůže ani necítíš, až když propíchává dělohu, tak je to chvilinku nepříjemný (asi tři sekundy), já se na jehlu vůbec nedívala, vše jsem sledovala na ultrazvuku a za cca tři minuty je vše hotové. Doktor mi před odběrem dělal podrobný ultrazvuk, ukázal mi malinkou komplet včetně obličejíčku a to, že je to holčička (potvůrka měla překřížené nožičky, tak to tak jisté nebylo), takže jsem před odběrem byla příjemně naladěná. Jo a následující den jsem si volala pro předběžné výsledky, kdy mi řekli, že vše vypadá v pořádku a že je to opravdu holčička, za 14 dní jsem si volala pro definitivní výsledky. Taky jsem byla v Plzni na genetice - můžu doporučit. Tak držím palečky a neboj.
Ahoj na odběru jsme byla před 3 týdny a nic to není Downův syndrom 1:190 a to čekání na výsledek,bylo hrozné ale když jsem s epo 3 týdnech dozvěděla že je miminko v pořadku a že to bude holka tak jsme byla hrozně štastná a vychutnala si i velký ultrazvuk.Nemáš se čeho být je to jen nepříjmné ale vůbec to nebolí.
Před 14 dny jsem byla na odběru plodové vody v ČB genetika, parádní chování zdravotníků, zákrok vůbec nebolel. Pro srovnání inj.do svalu proti krvácení bolela víc
. Výsledky dopadly dobře…jen to sresování a čekání. Držím vám palečky
Já si teda myslím že pokud to máš 1:1300 tak ten odběr je dost zbytečný riskování že potratíš. já jsem to měla 1:280 a po dvou podrobných utz jsem nešla na plodovku. nikdo mě nějak netlačil, akorát mě říkali že budu klidná. ale ono ani ta plodovka nemusí být úplně 100%
No dobrý. nevšimla sem si toho datumu u zakladatelky.tak si toho nevšímejte
![]()