Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak mě doktorka říkala, ze tripl testy vychází falešné pozitivně když je vypocitany špatný týden těhotenství, já mela velké riziko a po plodovce jsem šla na velký ultrazvuk a tam jsem místo ve 21.tydnu byla pouze v 19. Ale s kašlem bych tam nechodila.
Milé maminky, prosím o vaše zkušenosti a názory. Jsem na konci 18 tt a před pěti dny jsem byla kvůli genetice na odběru plodové vody. Dneska mi kamarádka říkala, že má nějakou známou a té po odběru PP začala nepozorovaně a pomalu odtékat voda, ona si toho nevšimla, až na příští kontrole, plod už byl celý zkroucený a nakonec zemřel. Já nevím, jestli zbytečně plaším, ale hrozně mě to vyděsilo, potřebovala bych nějak uklidnit. Je mi 21, takže komplikace způsobené vyšším věkem nehrozí, fyzicky jsem taky v pořádku, ale chtěla bych mít jistotu. Kopání jsem zatím necítila, abych podle nich mohla určit vitalitu plodu. Děkuji!
@Luca10 .....asi ti moc nepomůžu, nemám jak, ale na takovéhle řeči od kamarádek zapomeň a stejně tak nepročítej emimino. Po odběru plodovky je důležité být v klidu! Psychika je mocná a zím, že stresuješ sama sebe, stresuješ i prcka. Nejrizikovější doba po odběru plodovky je prvních 48 hodin, ty máš za sebou!!! Bude to dobré, uvidíš! A kamarádce vyřiď, ať se jde s takovými řečmi příště vycpat, tohle se opravdu nedělá!!!
Achjo kamarádky jsou nejhorší. Navykládají všeho možnýho a neuvědomují si co tím můžou způsobit. Bud hlavně vklidu to je ted nejdůležitější a kdyby ti to opravdu nakonec nedalo zavolej dr. že ti není moc dobře ani mu neříkej pravdu co říkala kamarádka a on by ti měl vzít na kontrolu a na ultrazvuk jestli je vše v pořádku. Pro tvůj klid možná nejlepší léčba
i když zbytečná.
Mám za sebou dva odběry plodovky (jeden v 35 letech, druhý v 39) a oba se zvládly. Přiznávám že poprvé to byl nepříjemný pocit, ale to bylo asi jen o tom, že jsem nevěděla o co jde. Jen opravdu dodržet doporučení o klidu po odběrech.
Já byla na odběru v 37 letech a v pohodě. Řekli mi dva dny být v klidu, což jsem dodržela, fakt jsem ležela, i když mi nic nebylo…řekli mi, pokud by tvrdlo břicho, hned na pohotovost..vše dopadlo ok…myslím si, že pokud je plod v pořádku, odběr ho neohrozí…sice jsem četla, že na sto odběrů je jeden potrat, ale kdoví, jestli to vždy souvisí s odběrem…kamarádku pošli do háje ![]()
Snaž se nestresovat, vím, že je to těžké, ale sama jsem si podstoupila odběr plodové vody teď v listopadu…hrozně jsem se taky bála, četla jsem si vše a taky možné špatné konce…doporučuji tohle vůbec nečíst a nepřipouštět si komplikace…hezky odpočívej a bude to dobré
… já jsem 3 dny ležela a manžel mě obskakoval, pak jsem polehávala ještě týden a dalších 14 dní jsem se vyhýbala námaze a teď jsem 24. týden a vše jde dobře…držím palce ![]()
Děkuju vám moc, já jsem si myslela, že spíš bylo něco špatně s plodem, že to nebylo tím odběrem, ale člověk na to musí pořád myslet a chce mít jistotu.
Vážně moc děkuju všem ![]()
..já byla taky na odběru, bála jsem se ale zbytečně. Vše o. k. důležité je po zákroku odpočívat
Jestli půjdeme do druhého dítka, tak na plodovku půjdu zase, kvůli lékům co beru na epilepsii…
Ahojky holky. Dnes jsem odmítla odběr plodové vody s těmito výsledky:
AFP 0,93 MoM, HCG 0,34 Mom, uE3 0,42 MoM kombin. riziko DS:1/20 000
riziko T18 1/45 SLOS 1/80
Jakto vše probíhalo jsem popsala zde
Ráda bych znala váš názor…Děkuji
@marikita A co by jsi ráda, někoho kdo tě poplácá po ramenou a řekne, že jsi se rozhodla dobře? To je snad na tobě. Já bych na odběr šla. Byla jsem dvakrát na CVS a šla bych pokaždé když bych měla tu volbu. ![]()
@marikita Mě osobně ty výsledky přijdou takové zvláštní, ale tipuju, že to jsou triply a ty neznám (neměla jsem je), ale ten rozdíl v pravděpodobnostech postižení při přijde moc velký ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@marikita Mě osobně ty výsledky přijdou takové zvláštní, ale tipuju, že to jsou triply a ty neznám (neměla jsem je), ale ten rozdíl v pravděpodobnostech postižení při přijde moc velký
No ještě si to mohu rozmyslet a na ten zákrok jít. Malého brouka v hlavě mám, ale když si vzpomenu co mi řekl doktor, tak mě to trochu uklidňuje. Tak nevím. Proto mě zajímají i vaše názory tady…
@marikita Já to spíš myslela tak, že mě to inklinuje na nějakou chybu vyhodnocení, ale to by chtělo nějaké porovnání a to já mám jen u NT screeningu - na tom si byla nebo ne?
@marikita Pokud to dobře chápu, máš zvýšené riziko Edwardsova syndromu a SLOS (nevím, co to je za postižení). Co jsem našla na netu, tak tato postižení bývají dobře odhalitelná ultrazvukem. Pokud jsi na UTZ ve 20. týdnu objednaná na nějaké kvalitní pracoviště, na odběr bych nešla.