Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosim o radu. Ve 21. tydnu mam jit na ultrazvuk a pote se musim rozhodnout zda ihned podstoupit či nepodstoupit odběr plodové vody. Driv na nej jit nemuzu, je to domluvene takto. Neni ale ve 21 tydnu zvýšené riziko kdyz uz je to pozdeji? Geneticka mne rikala, ze pokud se odběr provádí takto pozdeji a vyskytnou se komplikace, tak je pry uz vyšší sance na udržení těhotenství coz me velmi překvapilo.
Co si o odběru plodovky v 21. tydnu myslíte? Mate zkušenosti?
Dekuji za jakékoliv informace a zkušenosti.
@LauJak mě hrozil taky odběr plodovky, ale byla jsem rozhodnutá, že raději půjdu na prenascan test. Jestli máš na něj peníze, tak bych šla radši do něj ![]()
@LauJak Byla jsem na plodové vodě v 16tt a bylo vše OK. Myslím, že nějaký to riziko tam je, ale určitě nějakej ten týden už nehraje roli.
Odběr nebolí, je to spíš takovej tlak jak postupuje jehla do dělohy, ale jinak to mají ošéfofaný a miminko hlídají UTZ aby jeho pobyt nijak nenarušili. Takže za mě určo bych se nebála. Určitě to bude všechno OK
Hlavní je po tom odběru odpočívat.. já odpočívala 3 dny a bylo vše ok. ![]()
A proč vám odběr plodové vody doporučili? Tento zákrok je spojen s určitým rizikem, na který vás jistě genetička upozornila. Mně byla doporučena konzultace s genetikem kvůli vysokému věku. Genetik mi doporučil konziliární UTZ ve 21. týdnu, pak jsme se měli rozhodnout pro amniocentézu. Ultrazvukové vyšetření dopadlo dobře, na odběr plodové vody jsem nešla.
@Janeet
Prenascan jsem chtela, ale pry je v mem pripade potreba plodovka..
Coz me hrozne štve..
@VVveronika
Jako myslis, ze je vetsi riziko kdyz pujdu na odběr pozdeji? Zavidim ti, ze to mas uz úspěšně za sebou.. ![]()
@blecha72 píše:
A proč vám odběr plodové vody doporučili? Tento zákrok je spojen s určitým rizikem, na který vás jistě genetička upozornila. Mně byla doporučena konzultace s genetikem kvůli vysokému věku. Genetik mi doporučil konziliární UTZ ve 21. týdnu, pak jsme se měli rozhodnout pro amniocentézu. Ultrazvukové vyšetření dopadlo dobře, na odběr plodové vody jsem nešla.
Plodovku mne doporučili kvuli zvýšené HCG, kvuli veku a take kvuli potratům v minulosti. Na genetice jsem byla. Chodím do Prenatalu a jsem objednana na velky utz v 21 tydnu. Dnes jsem tam volala, ze chci i ten superkonsiliarni utz a pry mne ho udělají taky pri tom velkém ultrazvuku kdyz se bude rozhodovat o plodovce, tak doufam, ze je to pravda, ze se me recepční nechtela jenom zbavit..
@LauJak Nemyslím si, že se tím nějak riziko zvětší. Miminko je sice větší, ale oni odeberou minimum vody a miminku neublíží. Pak se musí dodržet ten klid a jinak to byla pohoda..
Takže neboooj určo to dobře dopadne.
@LauJak A jak ti vyšel celý screening? Vytrhavat jednu hodnotu je blbost… A kolik ti je?
Nezávidím. Taky jsem se musela rozhodovat, taky na poslední chvíli a nakonec jsem podepsala reverse, protože 1-2% riziko potratu bylo pro mě moc. Na mimčo jsme dlouho čekali a nebyla jsem si jistá, jestli bych se ho vůbec dokázala vzdát, kdyby něco našli. Odtamtud by se asi mohly odvíjet i Tvé úvahy. Ať už se rozhodneš jakkoli, držím palce. Žádná diskuse tohle za Tebe nerozhodne.
Dekuji za drzeni pesti. Je mne 34 let, takze nic hrozného (podle me, doktoři me rodné cislo vidi hůř). Testy vyšly tak nejak všelijak - v laboratoři byly označeny jako negativni, geneticka je změnila na atypické a pozitivni. Nechci riskovat potrat, ale jsem z toho nervozni a chtela bych vedet jak na tom jsem..
Jinak je super, ze v 21 tydnu nejsou zadna vetsi rizika oproti častějšímu odběru. Zajímalo by me, co myslela geneticka tim, ze je vetsi sance plod připadne zachránit.. Ja myslela, ze komplikace po plodovce jsou definitivní..
Příspěvek upraven 08.07.13 v 21:20
@LauJak Ja byla na odberu plodove v 15tt-16tt plus minus. Odber nebolel, jen neprijemny tlak, trvalo to par minutek, dalo se to vydrzet,…Ja musela na odber kvuli vysokemu HCG v krvi, nastesti vse dopadlo dobre, po zakroku jsem lezela,3dny, melo by se hodne odpocivat, ted me zde beha 27 m syn Tadeasek..Drzim pesticky.At se rozhodnes jakkoliv. ![]()
Jsem v 21.tydnu a dnes jsem byla na genetice.mela jsem jit na odber plodovky jenom kuli veku. vsechny testy vysli dobre. dneska probehl velky ultrazvuk a vse bylo opet v poradku tak jsem odber odmitla.ty rizika byla u me prevazujici
@Bubl píše:
Jsem v 21.tydnu a dnes jsem byla na genetice.mela jsem jit na odber plodovky jenom kuli veku. vsechny testy vysli dobre. dneska probehl velky ultrazvuk a vse bylo opet v poradku tak jsem odber odmitla.ty rizika byla u me prevazujici
Muzu se zeptat kde jsi byla na genetice a ultrazvuku? Ja porad doufam, ze mne po ultrazvuku sam doktor rekne, at na plodovku nechodím.. Pokud bude vse ok, taky nechci jit, ale me straší i par zvýšených hodnot v testech:-(
Nevím na kolik je zvýšené riziko pozdějšího odběru, spíš bych řekla, že není zvýšené nijak, to je zvýšené spáš odběrem u mladšího těhotenství.
Co se týče samotné amniocentézy, zákrok nebolí, je rychlý, ani extra nepříjemný to není, fyzicky je to ok, mimčo hlídají ultrazvukem, takže zákroku netřeba se obávat.
Úvaha, jestli to podstoupit nebo ne, to už je na každém, u první jsem byla ráda, že me na plodovku poslali, měli jsme indikace k počkození plodu, nějaká rizika prý žádná, že prý to riziko půl procenta není pro ČR, ale celosvětové, že jsou v tom i státy s ne moc dobrou úrovní, dělal mi to vynikající ´genetik, říkal, že za jeho praxi nikdy nepřišli o dítě kvůli plodovce, testy dopadli výborně, já byla happy a užívala si těhotenství, u druhého dítětě, o´bě jsou dst pracně vydřené několika urputnými lety, jsem četla diskuze na emiminu, posléze na celém internetu a hrůzou z rizik při amniocentéze nemohla spát snad už od prvního pozitivního testu, prvotrimestrální screening nevyšel nejlíp, triply jsem odmítla, v 18.týdnu jsem podlehla manželovi a doktorovi a podstoupila odběr, málem jsem hrůzou ze včech těch rizik vyčtených na internetu a pod vlivem příspěvků na co amniocentézu, vždyť ke to téměř jistá smrt dítěte…umřela, ale odběr naprosto v pohodě, pak jsem poctivě týden, asi zbytečně dlouho, ležela, ani se nehla
výsledky v pohodě a klidný zbytek těhotenství mi byl odměnou. Ale já bych si postižené dítě asi nenechala, píču asi, teď netěhotná můžu říct, že ne, mít to dítě v břiše, nevím…
Taže rada na závěr, někdy je internet na škodu, někdy ty příběhy jsou děsivé, jenže píšou se bolístky a tragedie, žádná s úspěšnou amniocentézou nepíše příspěvky a deníčky o tom, že je to v pohodě, uvažuj racionálně, poraď se s genetikem, popřemýšlej, jestli i postižené si necháš nebo ne, podle toho se rozhoduj, přeju hodně hodně štěstí a zdravé miminko.