Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
prosím byli jste se poradit s praktikem před plánovaným otěhotněním ohledně toho, jaké vitamíny, apod doplnit? Bral Vám odběry krve?
Plánujeme miminko a dívala jsem se na své poslední odběry krve u odborného lékaře před několika lety a měla jsem nízkou hladinu Fe i Kys. listové. Neřešila jsem to tehdy.
Pár týdnů zpět jsem začala brát doplňky stravy, ale zajímalo by mě, jestli se tyto hodnoty už zvyšují a jestli je možné praktika požádat o odběry „před otěhotněním“.
Jaké vitamíny jste braly vy? Jaké kroky jste dělaly? Budu ráda za doporučení.
Děkuji. ![]()
Radana Pazderková
Brala jsem kyselinu listovou a to je vše. Nikde jsem na odběrech nebyla. U posledního jsem nebrala ani tu listovku, protože to nebylo úplně plánované. Úplně nevím jestli to udělá praktik odběry jen tak. Ale můžeš si to zaplatit.
@Rapa123 píše:
Dobrý den,
prosím byli jste se poradit s praktikem před plánovaným otěhotněním ohledně toho, jaké vitamíny, apod doplnit? Bral Vám odběry krve?
Plánujeme miminko a dívala jsem se na své poslední odběry krve u odborného lékaře před několika lety a měla jsem nízkou hladinu Fe i Kys. listové. Neřešila jsem to tehdy.
Pár týdnů zpět jsem začala brát doplňky stravy, ale zajímalo by mě, jestli se tyto hodnoty už zvyšují a jestli je možné praktika požádat o odběry „před otěhotněním“.
Děkuji.
Radana Pazderková
Nikde jsem nebyla a nic jsem nebrala. Otěhotněla jsem hned první měsíc.
První těhotenství nebylo úplně plánované takže jsem začala brát vitaminy až když jsem těhotenství zjistila…podruhé jsme plánovali, začalo jsme se snažit..resp přestali jsme se chránit…po asi 2m jsem si když jsem byla pro něco v lékárně že bych si mohla koupit nějaké ty vitamíny že je dobré brát je už při snažení… no, v té době už jsem byla těhotná…jen jsem o tom ještě nevěděla 😁 brala jsem femibion/pregnafolin
@Rapa123 píše:
Dobrý den,
Děkuji.
Radana Pazderková
Mně dělá praktik odběry nejpozději každé dva roky při preventivní prohlídce, takže se nestalo, že bych měla výsledky několik let staré.
Odběry se dělají i během těhotenství.
Zkus ho požádat, zase tolik to nestojí, základní odběry. Volně prodejné doplňky stravy ani nemusí pomoct, to je byznys. Lepší jsou přípravky v lékové formě na předpis.
Na extra odběrech jsem nebyla, ale proč ne. Co mi ale přijde hodně důležité, je mít v pořádku štítnou žlázu, resp. zaléčenou, kdyby v pořádku nebyla. Poptala bych se ho, tím nic nezkazíš. ![]()
Protože jsem nemohla dlouho otěhotnět, brala jsem před už pár měsíců kyselinu listovou.
Slabší anémie se mi projevila pak v těhotenství, na to akorát zobu denně železo - gynekolog si dělá kontrolní krevní odběry pravidelně (chodím každý měsíc) a hodnoty si hlídá.