Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtela jsem se zeptat na odhad porodni vahy, jestli ho delaji kazde mamince, nebo jak to je?Ja budu zitra zacinat 38tt, do porodnice jedu pak v utery, minule tam teda se mnou byli raz dva hotovi, az na dvacet minut stravenych na monitoru, ale tu vahu tu bych vedela docela rada no
tak jestli je to vubec standardni postup, ze ji sdeluji…dekuju moc za Vase zkusennosti ![]()
Myslim, ze je to bezny postup! I kdyz je vaha pouze orientacni, muze upozirnit napr. na problemy vyvoje plodu a nebo na nebezpeci u porodu (kamaradka je silene uzoucka a jeji miminko melo odhadovanou vahu cca 4,5 kg, radsi ji delali cisare a jeste ze tak, protoze mala mela nakonec skoro pet kilo a mohlo pry to byt nebezpecne!)
Nevím, těžko říct, jestli je to nutné.. Já si myslím, že by se stejnak od toho mohlo upustit, protože často je to číslo naprosto mimo mísu a maminku to akorát stresuje.. Toť můj názor
..
Jestli je to standardní nevím, ale mě to doktorka sama řekla asi dvakrát v těhu a pak dělali odhad těsně před porodem v nemocnici a odhad byl o 500g mimo
Ale myslím, že když požádáš, tak ti to řekne. Z délky stehenní kosti mimča a veliksti hlavičky to myslím odhadují. ![]()
Mně nikdo váhu neodhadoval, jen gynekolog na můj dotaz, protože jsem měla veliký břicho. Ani v porodnici neodhadovali.
Mě v porodnici ( Bulovka )dělali před plánovanou sekcí UZ a odhad malé.Dle odhadu měla 3400g a nakonec 3070g.Myslím že by to měli dělat standartně ale ted od uzákonení na standart a nadstandart nevím
to si ještě užije holky.
Mě taky dělali odhad pár dnů před porodem a to doktorka řekla TÝ VOGO TAK TO RODIT NECHCI. Moc uklidňující pro prvorodičku
No vyšlo ji to, službu měla až ráno po porodu. Malý měl 4,2kg a 52cm ![]()
Edit: bylo to přesně týden před porodem a odhad byl 3800g ![]()
Příspěvek upraven 07.07.11 v 10:26
ja jenom, ze vsude ctu jak tehulky pisi kolik jejich mimca budou odhadem vazit a me nikdo nic nezkouma, ticho po pesine
hlavu si z toho teda moc nedelam, aspon si muzu rikat, ze bude akorat, je to fakt, ze rict mi ze bude mit treba pres 4 kila, klid by byl ten tam ![]()
Jiste, je taky na doktorovi jak to poda! Pokud rodicku stresuje nevhodnymy hlaskami, je to na picnuti!
A i kdyz je to nepresne, nekdy to opravdu pomuze!
Nutné to není, nikdo mi před porodem odhad nedělal. Ani jsem se na to neptala. Jen moje mudra říkala jen tak podle oka, že bude mít malá ke 4kilům a trefila se přesně. Odhad UZ se stejně udává +- 0,5kila. Znám i případ o 1,5 kila u kamarádky s KP.
Standartní postup to určitě není. S prvorozeným se žádný odhadování nekonalo a já se aspoň nestresovala, že je velikej že to nezvládnu. S druhorozeným odhad byl, v nějakým 33.tt, před porodem ne. No že bude velkej jsem věděla i sama, málem se mi do toho břicha nevešel ![]()
Odhad porodní váhy není vždy přesný-nebo spíš je mnohdy nepřesný
…Já ve 36tt- miminko je o týden větší hlavička odpovídá 37tt…ve 37tt odhad váhy 2600g, ve 38tt odhad váhy 3000g- Viki se narodila v 38+3tt s váhou 2500g a hlavička obvod 30,5cm
Tak si to přeber…
Mně dr.váhu miminka sledoval, protože se předbíhalo, pak i v porodnici, když jsem hlásila, že bude větší, ale nejpřesnější odhad byl v 35tt, když se k tomu napočítaly průměrné týdenní přírůstky 250g. Pak už mi dr.tvrdil, že tolik neroste a i v porodnici mi řekli dva dr., že má o půl kila míň, jeden podle utz, druhý mi osahával břicho a prý, že se neplete, jak já byla šťastná a houby, rodila jsem macatý mrně ![]()
Mě ho nikdo nedělal a jsem jedině ráda.Byl by to zbytečný stres - taky mi doktor řekl: „Odhad vám dělat nebudu, protože nechci stresovat ani sebe ani vás“ ![]()
Mně říkali váhu vždycky jen v průběhu těhotenství, na konci už nijak moc. Na monitoru v porodnici jsem byla jen jednou, tam mi dělali jen ten monitor. Moje dr. utz nemá, takže mně kontrolovala jen pohmatem a moje PA si myslela, že bude dítě velké (podle břicha), nakonec jí syn překvapil
.
Myslím, že to nutné není, pouze v extrémních případech, kdy je maminka hodně malá, hubená, nebo když někdo má hodně velké břicho. Jinak je to hodně nepřesné, spíš odhadování a strašení a někde kvůli tomu i porod vyvolávají dřív, většinou zbytečně…