OdKarla.cz - brigáda tvorba popisů produktů - zkušenosti
- Fotoalbum (11)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@eM88 píše: Více
No asi neumíš číst, píšu jasně, že nová diskuse by byla o fungování eshopu odkarla.cz Tak pozdravuj slepice a nebouchej při odchodu dveřma ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko vysvětlím ti, proč tady do toho tlačím AI a jak to s tím souvisí. (Jsem člověk který nepracuje s copywritery přímo, ale jsme ve velmi úzkém kontaktu s lidma ve firmách, kteří si takové lidi najímají).
Mějme modelový příklad - nějaká firma - třeba odkarla, ale klidně v podstatě libovolný větší eshop. A 2 copywriterky A a B, pro čitelnost řekněme Alice a Bára.
Obě dvě dostanou od zákazníka briefing - tedy profesionální zadání obsaující klienta, eshop, produktovou kategorii, cílovou skupinu a styl komunika (jinak se píše ženám jinak můžům, někde je zapotřebí formální jazyk, jinde hravý, někde se tyká, jinde vyká, a pak často třeba seznam zakázaných slov). Pak techickou strukturu, formát nadpisů, délka textu, odstavocvání, a hlavně pak formát odevzdání. Taky ti často dá zadavatel seo a podklady, např. seznam slov co musí v textu být, odkazy na fotky nebo třeba odkazy ke konkurenci či na výrobce.
A k tomu tabulku s 1000 produktů které je potřeba popsat.
Ted k odměně - vím že ještě nedávno si zkušený a provařený textař přišel i na 250 Kč za text k produktu. Naprosti začátečníci mají často 30 Kč za kus.
A ted k příkladu - máš Alice a Báru…
Alice je manuální copywriterka, otevře si word nebo nějaký poznámkový blok nebo nástroj toho klienta a začne tvořit texty, pravidlně kontroluje zda splňuje podmínky z briefingu. Prohlíží si obrázky a dává dohromady text. Ze zkušenosti může udělat naprostý začátečník tak 2 texty za hodinu, když se otrká tak naučí se třeba 4 až 5.
Takže na začátku máš 60 Kč/h pak třeba těch 100-125/h. Ale reálně je to méně, budou tam vratky, reklamace od zákazníka.
A pak je Bára, ta je taky copywriterka ale zaroveň se naučila i orchestrovat AI. Dostala od zaměstnavatele stejné zadání i vše ostatní jako Alice, ale Bára si doma uděla AI pracovnu. Má tam několik AI, některé navrhují texty, některé kontrolují co už je napsané další, jiné dělají rešerže a další dělají kontroly vůči tomu briefingy, a když libovolná kontrolní AI zjistí problém tak pošle celý úkol na začátek. Bára jen čte finální verzi, popř. zadává pokyny pro opravy.
Bára takhle dokáže udělat 20 textů za hodinu, a potom co vyladí AI pro konkrétního zákazníka tak klidně i 40-50. Tzn. její příjem je 600 a více Kč/h. (samozřejmě jsou tam poplatky za stroj, AI a podobně, ale ty se dá minimalizovat při rozpadu na hodiny budou maximálně 10% odměny)
A ted vyvstává otázka proč by někdo najímal Alici, z pohledu toho zaměstnavatele to dlouhodobě nedává smysl. Stejně tak Alice asi taky nebude spokojená když dostává 100Kč za hodinu za stejný typ práce za který Bára dostává 6× více.
Proto lidi učte se nové technologie, dnes výrazně nutněji než kdykoli v minulosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rmot píše: Více
a jak to chceš dělat když máš x tisíc nových produktů měsíčně? Lidská kontrola na 10 produktech nám trvá cca 45 minut a to je jen kontrola, která sbírá feedback, nic neupravuje. Kontrolovat vše (a opět jen kontrolovat, ne upravovat), jsem na polovině nákladu za CW, kteří popisy píší
Vše kontrolujeme jen u drahých, technicky náročných položek.
Kontrolovat všechny AI výstupy je reálné v nějakých pidi eshopech, kde mají pár SKU týdně, ne v nějakém větším, neřku-li v největších.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Máš pravdu, jak vůbec mohly existovat e-shopy jako alza, nebo dokonce amazon před příchodem AI?
To se nám asi jen zdálo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no a to je ten důvod, proč teď mohli propustit tolik lidí… kdo říká, že tenkrát nemohli fungovat? Jen tam byla celá velká oddělení na katalogizaci a teď z toho zbylo pár lidí.
Ani u nás většinu textů po AI už nikdo nekontroluje, od toho bylo několikaměsíční testování a ladění. Ale to, že to nikdo nekontroluje, absolutně přece nesouvisí s tím, jak je to orchestrováno. Neznamená to, že by AI nějak zasahovala do ostré databáze nebo sama přepisovala eshop. Takhle to nefunguje, AI krmíš nějakými data a ona ti zas vrací nějaká upravená data…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to je přesně ten důvod, proč s tebou nechci na toto téma diskutovat. A představ si, že například produktové popisy se daly generovat i před příchodem AI.
- Citovat
- Upravit
@vulpes píše: Více
mně to přijde hrozně smutný číst, jak se nadšeně propouští lidi, aby to za ně dělal stroj. A ti lidi jako co? Kam je vezmou, když vše už dělá AI? Můžou tak max někam za pokladu do Tesca, když budou mít kliku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Quinn7 píše: Více
Tak zrovna copywriter, který vůbec dělá tohle na „full-time“, není žádný zaměstnanec, ale osvč a musí s takovými věcmi počítat. Tohle nespadlo z čistého nebe jen tak. Já si třeba ty nejšikovnější v týmu nechám a uplatní se třeba na ladění promptů a feedbacku AI obsahu atd. Samotná pozice CW zaniká, práce ale vzniká nová, pro někoho i zajímavější. Ti, kdo zavčasu pochopili, co se nevyhnutelně stane, se mi zapojili dávno do práce ohledně AI a postupně utlumí CW činnost a jen přejdou na jinou. Většina tech, které budu muset ukončit, to mají jen jako brigádu nebo přivýdělek. A šikovný člověk fakt nemusí za pokladnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Amalthea píše: Více
Ja jsem copywriter a uz me kvuli AI vykopli. Co bys mi teda doporučila, na co se zamerit? Treba nejaky kurz AI?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Založte si diskuzi o čem chcete. Pro mě už je komunikace na této úrovni nepříjemná a je to ztráta času. Navíc nejevíte ani základní slušnost k neznámé osobě a neustále se tu oháníte domněnkami. A takhle tedy ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Quinn7 píše: Více
Nikdy se nepropouští s nadšením, jen to jen vývoj doby… kdysi o práci přišli třeba těsnopisci, pak ty sekretářky - přepisovačky textů na stroji s kopírákem…najednou tu byla kopírka a byli všichni bez práce. Museli se všichni přizpůsobit.
Já z AI fakt radost nemám. Jsem v IT, o práci jsem nepřišla, AI aktivně využívám, ale musím konstatovat, že mi to vzalo veškerou radost z práce. To, kvůli čemu jsem do toho oboru šla, to je prostě pryč. Měla jsem vždycky radost, když jsem vytvořila nějaký skript, nějaké funkční řešení, moc mě to bavilo… Teď si jen píšu s AI, skoro všechno dělá za mě a je mi smutno, krní mi mozek a přestávám v té práci vidět smysl a osobní naplnění ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit