Odkdy uměly vaše děti...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
9.8.21 17:12
@Anonymní píše:
Ty jo, hodně šikovná. A to si třeba s ní sedneš a denně půl hodiny trénuješ nebo jen zkouší a pak najednou to přijde…

Ta představa, že budu něco a dítětem půl hodiny denně trénovat mi přijde šílená. To se snad dítě naučí postupně tím, že tyhle činnosti opakovaně dělá. Nebo u nás to tak alespoň bylo. Kolem půl roku mi syn vzal lžičku. No tak jsem ho nechala, ať si to zkouší sám. Nejdřív jsem mu nabírala jídlo já, potom to začal zkoušet sám. Za začátku toho hodně vybryndal, pak se zlepšoval. Obdobně piti ze skleničky. To si teda ještě bral do vany a bazénu kelímky a zkoušel si to sám od sebe. Samozřejmě to nějakou dobu trvalo než to úplně vychytal. Oblékání taky tak nějak postupně. Jako miminko začal nejdřív spolupracovat. Pak asi v 10 mesicich začal chtít dělat něco málo sám. Tak jsem ho nechala. Postupně si přidával buď sám nebo jsem mu to řekla, ať to zkusí. Se zipem se naučil tak, že si chodil „zkoumat“ zip na povlaku na posteli. Já ho nechala, protože se mi to zdálo jako fajn hra.
A takhle to je tak nějak se vším, prostě žádný násilí, žádný trénink. Jediné co, tak ne knoflíky máme učící rám, protože oblečení a knoflíky má málo na to, aby to na něm pravidelně trénoval. Ale i to je takovou nenásilnou formou, prostě buď chce nebo nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
9.8.21 19:38

Vše +- v 18 měsících. Děti jsou typ Já Sám! Takže u nás se ke všemu dopracovaly svou urputností samy. Jinak byl řev 😁. Někdy to bylo na palici, ale časem jsem za to ráda. Neměly s žádnou samoobsluhou problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
9.8.21 20:58
@Anonymní píše:
@krukynka syn umí jist vidličkou, lžičkou si nedávno snědl celý pudink, protože jsem neměla čas :D ale teď jen volá mami, mami pomoct. Tak třeba se snažím, že já dvě lžičky a on jednu a to už taky nechce dělat. Jako nechat ho řvát ve stylu, sněz si to sám jinak nic nebude nebo obleč si sám kalhoty jinak nejdeme ven, to se mi úplně nechce a nebudu to zkoušet.

Tak neměj čas. Ať si sní mezitím co ty jíš svůj oběd. Ať se jde oblékat mezitím co ty se jdeš obléknout. Ať se obouvá zatímco chystáš věci ven. Maximálně dovyškrábu kelímek, oblečení připravím, zkontroluji jestli má boty správně… Ale maminko měla by jsi se na něj trošku vyprdnout. Moje holka se ve třech dokázala komplet vypravit do školky- obléknout se, uklidit pyžamo, sníst jogurt, odnést kelímek do kuchyně, vybrat si plyšáka, dát ho do batohu, obout se a čekat v závětří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
9.8.21 21:12

Pít z hrnecku. Napil se z nej tak od 4 let. Ale poleje se i ted v 5. Zatím preferuje lahvicku s pitkem.
Stáhnout si kalhoty u nocniku tak od 3,5. Jen teda chodil už na wc. Nočník jsme vynechali.
Nazout si boty, v těch 4, ale ne vždy na správnou nohu do dnes. A složitější boty jako snehule nebo přeskáče mu zatím nejdou.
Komplet oblect ve od 4, ale je potřeba mu udělat hromádku a navrch dat ponožky, boxerky, teplacky, triko, mikcu. A ideálně s velkyma cedulkama. No i tak si často poplete předek a zadek. A pokud mu řekl třeba manžel, aby se oblékl a nepripravil hromádku, tak často šel bez spodního prádla, s mikinou a bez trika. :mrgreen:
Jist sám umí od těch 3,5, ale radši se nechává krmit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.21 21:40
@Dollorres píše:
Pít z hrnecku. Napil se z nej tak od 4 let. Ale poleje se i ted v 5. Zatím preferuje lahvicku s pitkem.
Stáhnout si kalhoty u nocniku tak od 3,5. Jen teda chodil už na wc. Nočník jsme vynechali.
Nazout si boty, v těch 4, ale ne vždy na správnou nohu do dnes. A složitější boty jako snehule nebo přeskáče mu zatím nejdou.
Komplet oblect ve od 4, ale je potřeba mu udělat hromádku a navrch dat ponožky, boxerky, teplacky, triko, mikcu. A ideálně s velkyma cedulkama. No i tak si často poplete předek a zadek. A pokud mu řekl třeba manžel, aby se oblékl a nepripravil hromádku, tak často šel bez spodního prádla, s mikinou a bez trika. :mrgreen:
Jist sám umí od těch 3,5, ale radši se nechává krmit. :mrgreen:

No jediná na světě tedy nejsem, uf…a nechat ho mi přijde, že nechávám, ale prd z toho. My máme ale všechno tak nějak vydřeny a naučený a tohle byl doteď takový samospád spíš. No pustím se do toho, ty tři roky jsou opravdu takový milník pro samostatnost.

• Citovat
  • Upravit
9880
9.8.21 22:33

Myslím, že všechny tyto věci by měl zvládout do 3 let, teda když nastupuje do školky.. To nám taky dávali papír co má dítě umět..
Přesně kdy co, už si nepamatuji, ale do 3 let si myslím, je to takové, že některé je rychlejší, druhé pomalejší..
Ale myslím, že v tomto věku by mělo už umět všechno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
9.8.21 23:06
@Anonymní píše:
No jediná na světě tedy nejsem, uf…a nechat ho mi přijde, že nechávám, ale prd z toho. My máme ale všechno tak nějak vydřeny a naučený a tohle byl doteď takový samospád spíš. No pustím se do toho, ty tři roky jsou opravdu takový milník pro samostatnost.

Taky dost věci máme vydreny, některý spis stylem, až dozraješ tak bude. Zrovna to oblékání je spis velký trenink. Dlouho třeba oblékal nohy do rukávu od dlouhých triček. Fakt netusim jak ho tohle napadlo.
S tím pitím z hrnecku, jsem to nehrotila. Hrozne dlouho jsem mu i držela lahvicku, nechápal, ze to má naklopit. Pak pomáhala flaska s brckem. A nějak u toho zůstal.
A motoricky mi připadá o hodně pomalejsi. Nicméně jsme byli i na vysetreni a tam zas doktor řekl, že je v rámci širší normy úplně v pořádku. A ve školce žádný prijmačky stylem musí umět to a to nebyly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
10.8.21 18:45

Hele hlavne se tim prilis netrap, on se podle me dost nauci i v te skolce, muj starsi syn je hodne pohodlny, na vse dost kaslal a pak se hrozne rychle zvedl behem prvniho mesice ve skolce. Taky vidim veliky rozdil kluk vs holka, holky proste jsou sikovnejsi, a starsi vs mladsi dite, s mladsimi clovek tak nejak nema cas se mazat a starsi sourozenci je tahnou nahoru. Mozna je Tvuj synek typ, ze kdyz vidi, jak se snazis a ze Te toci kdyz on ma vse na salamu, tim vic na vse prdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
10.8.21 20:47
@Helca83 píše:
Hele hlavne se tim prilis netrap, on se podle me dost nauci i v te skolce, muj starsi syn je hodne pohodlny, na vse dost kaslal a pak se hrozne rychle zvedl behem prvniho mesice ve skolce. Taky vidim veliky rozdil kluk vs holka, holky proste jsou sikovnejsi, a starsi vs mladsi dite, s mladsimi clovek tak nejak nema cas se mazat a starsi sourozenci je tahnou nahoru. Mozna je Tvuj synek typ, ze kdyz vidi, jak se snazis a ze Te toci kdyz on ma vse na salamu, tim vic na vse prdi.

No já ti nevím s tou školkou. Nemělo by tyhle věci dítě víceméně umět před nástupem do školky? Vždyť kdyby takhle nastoupily všechny děti, tak se z toho tam ty učitelky zblázní. A hlavně to asi ani nebude moc bezpečné. Jak asi tak bude učitelka dávat pozor na všechny děti, když bude neustále řešit, že se nějaké dítě neumí napít z hrníčku, najíst se lžící, svléknout se na záchod… I pro to dítě to musí být stres, když má třeba žízeň a neumí se z toho hrníčku napít. Nebo když má hlad a neumí se samo najíst. Nedej bože, aby k tomu třeba ještě špatně mluvilo nebo bylo stydlivé. A nedokázalo se domluvit, v čem je problém. Něco jiného když dítě ty činnosti tak nějak zvládá a jen se mu do nich nechce. To ho třeba může motivovat, že ostani děti to také zvládají. Ale i tak si myslím, že pokud je na tom nějaké dítě jako dítě zakladatelky, tak to pak musí být pro něj v té školce hrozně náročné. Vždyť je to velká změna. Já bych teda doma trénovala a snažila se to vypilovat ještě před nástupem do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18705
10.8.21 22:38
@Anonymní píše:
Zdravím milé dámy, prosím anonym nebo smazat, neb se tím trápím… Kdy umělo vaše dítě :
1.Pít z hrnečku
2. Stáhnout si kalhoty u nočníku
3. Nazout si boty
4. Komplet obléct třeba pyžamo
5. Jíst samo lžící

Počítám s tím, ze už nebyla potreba kontrola kontr, ze jsem si byla činnosti jistá - ze se nepoleje, nepocura, poradně utahne boty atp…
1. Bez kontroly cca od 2 let
2. 2r1m si sundal gate sám a cural je stromu. Od 2,5 možná driv chodí na stupínek a cura dam do zachoda
3. Tak 2 a trictvrte, občas ještě splete pravou a levou
4. Cca 2,5 možná driv obléci, 2 a trictvrte se komplet svléknout
5. Cca od 2, ale okolo 2,5 to bylo furt ze chce pomoci, lenoch

ALE můj kluk je celkove napřed a já se s nim moc nemazu. Vždycky byl takový vyspělejší a nějak jsem z nej necítila, ze se k němu mám chovat jako miminu. v roce a trictvrte už jezdil na odrazedle a v necelých třech na slapacim kole.

Příspěvek upraven 10.08.21 v 22:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18705
10.8.21 22:43
@krukynka píše:
Moje holka se ve třech dokázala komplet vypravit do školky- obléknout se, uklidit pyžamo, sníst jogurt, odnést kelímek do kuchyně, vybrat si plyšáka, dát ho do batohu, obout se a čekat v závětří

Presne. Když má žízeň a dojde pití tak si skočí do koupelny na stupínek s kelimkem, rohlík si vytáhne z linky, ovocnou kapsu ze skříně. Ráno si sám komplet vyčistí zuby a já jen prejedu kartackem… to je taková pohoda když člověk nedělá otroka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
11.8.21 17:38

@Hlaholice Ja se ale nehádám, jen si myslím ze pokud by zakladatelka ted tlačila až moc přísně na trénink všeho vyjmenovaného, dítě se tim spis zabejci a nepůjde to. Kdyz dítě vidí, ze maminka o něco až moc stojí, muže ho to provokovat k revolte, zvlast pokud stále probíhá období vzdoru. Proto myslím ze naopak muže pozitivně zabrat motivace od spolužáků ze školky ve smyslu “juuu oni umí to a to, ja chci taky umět”. Takhle to bylo myšleno :)

Zakladatelko, držím vám palce at se synovi ve skolce líbí a vše se postupně jedno za druhým naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
11.8.21 18:58

@Hlaholice Jakmile to dítě přijmou, musí si s tím i učitelky poradit.
Neříkám, že to pro ne není komplikace. To víš, že je. Syn chldi, do celkem velké státní školky. Má pití s brckem, ten kdo chce muže mít vlastní lahvicku. Je to trochu i covidem. Na wc chodí hromadne v určitých intervalech, a pomáhají. Děti mají mít 2-3 sady oblečení a vlhcaky. A když mají nehodu, tak dostaneš pytel na vyprani.
Trochu blbý je, že někdy jsou učitelky nejspíš pretazene. Já se dodnes nemůžu smířit s tím, že učitelka syna ošklivě a veřejně sprdla, když si ucurnul po tom, co se 10 minut před tím měl jít vycurat. Asi o týden na to jsme byli v nemocnici a zjistili mu poškození ledvin. Takže v tomhle ta frustrace být muže. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
11.8.21 20:33
@Helca83 píše:
@Hlaholice Ja se ale nehádám, jen si myslím ze pokud by zakladatelka ted tlačila až moc přísně na trénink všeho vyjmenovaného, dítě se tim spis zabejci a nepůjde to. Kdyz dítě vidí, ze maminka o něco až moc stojí, muže ho to provokovat k revolte, zvlast pokud stále probíhá období vzdoru. Proto myslím ze naopak muže pozitivně zabrat motivace od spolužáků ze školky ve smyslu “juuu oni umí to a to, ja chci taky umět”. Takhle to bylo myšleno :)Zakladatelko, držím vám palce at se synovi ve skolce líbí a vše se postupně jedno za druhým naučí.

Aha, jasný, rozumím, jen jsem to předtím pochopila jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
11.8.21 20:49
@Dollorres píše:
@Hlaholice Jakmile to dítě přijmou, musí si s tím i učitelky poradit.
Neříkám, že to pro ne není komplikace. To víš, že je. Syn chldi, do celkem velké státní školky. Má pití s brckem, ten kdo chce muže mít vlastní lahvicku. Je to trochu i covidem. Na wc chodí hromadne v určitých intervalech, a pomáhají. Děti mají mít 2-3 sady oblečení a vlhcaky. A když mají nehodu, tak dostaneš pytel na vyprani.
Trochu blbý je, že někdy jsou učitelky nejspíš pretazene. Já se dodnes nemůžu smířit s tím, že učitelka syna ošklivě a veřejně sprdla, když si ucurnul po tom, co se 10 minut před tím měl jít vycurat. Asi o týden na to jsme byli v nemocnici a zjistili mu poškození ledvin. Takže v tomhle ta frustrace být muže. :(

No ale vy to máte jinak podle toho, co píšeš, tak se doma snažíte, řešila jsi to i s doktorem. A prostě to nejde. Ještě k tomu ty ledviny, to je prostě jasný, že to chození na záchod může dělat problémy. To je něco úplně jiného, než se na to doma vykašlat a nechat to na školku. Jako to se může stát, že se doma někdo snaží a hodně a ono to nejde. Je to holt blbý jak pro učitelku, tak pro dítě, ale pokud to jinak nejde, tak se nedá nic dělat. Jen já znám i maminky, které mají fakt ten přístup, že co by snažily, ať je to naučí ve školce, od toho je. A to mi přijde teda strašný jak kvůli těm učitelkam, tak kvůli jejich dětem i ostaním dětem v té školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí