Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám podobný problém, mám i argumenty, ale vždy mi dojdou slova. Sestra je totiž neodbytná a nastrašila mě tak, že jsem se o tom před doktorkou neodvážila zmínit. Nicméně po nemoci jsem tam prostě nepřišla. Malé budou dva roky v listopadu, teď má opět rýmu. Jinak ono je to potřeba odůvodnit, proč nechceš. Na vakciny.net jsou mimo jiné zákonné normy, které si pročti (z nich vychází ten „lístek z peněženky“, co tu byl zmiňován).
VYHLÁŠKA (č. 537/2006)
ze dne 29. listopadu 2006
o očkování proti infekčním nemocem § 5
Pravidelné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím
(1) Základní očkování se provede živou očkovací látkou, a to nejdříve první den patnáctého měsíce po narození dítěte.
(2) Přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena.
viz http://www.vakciny.net/…norma_p8.htm
Jinak já to nejdřív chápala, že to musím odůvodnit, ale teď koukám, že se to týká až přeočkování. Každopádně malá měla ošklivé reakce na hexu, takže už to je pádný důvod.
My byli včera
Rok jsem to odkládala (malé byly 1.9 dva roky), nejdřív cíleně a pak byla pořád nemocná, a sestra taky byla protivná, ale z okolí znám spoustu hnusných reakcí, tak proč to riskovat. Nejradši bych to nedala vůbec.
Nedej se ![]()
@tutinka Zajímavý je, že nejprotivnější jsou vždycky sestry
My máme mladou doktorku a starou sestru. Nemyslím to ve zlém, ale je na ní prostě vidět, že má dlouholetou praxi, takže tím se samozřejmě ohání - za celých těch sto let se nesetkala se špatnou reakcí apod. a pak taky keci typu - to jste vyčtla na internetu, co? Ještě to říká v místnosti, kde odděleně měří a váží a připravuje se na vyšetření, zatímco doktorka u sebe vvyšetřuje dalšího pacienta
Takže já pak nemám vůbec chuť to nadhodit v ordinaci a jen přitakávám a snažím se zmizet. Posledně, když jsme tam byli a já sestře, blbka, řekla, že prostě zatím očkovat nechci a ona že musí napsat proč a kdesi cosi a já že malá skoro pořád trpí na rýmy a tak a že jí má i teď. No tak to mi samozřejmě nevěřila. Jaké pak bylo její překvapení, když pak doktorka malé koukla do krku a tam čepy jak blázen, zarudlý krk, takže sama očkování opět odložila (a já si oddychla a sestra ani nemukala). No tak uvidím, co bude. Aby mi ji pak vzali do školky, tak potřebuju, aby byla naočkovaná. Počítala jsem to a bez rezervy bych musela očkovat tak někdy v červnu první dávkou, ale nechám rezervu pro případné choroby, aby se to přeočkování stihlo, takže začnu asi v březnu
Hlavně v létě očkuju nerada, když jsme pak v trapu, že a cestovat po očkování není úplně super ![]()
Vždycky se dá vymluvit nejdřív na nemocné dítě, pak třeba střevní chřipka v rodině. Odjezd na dovolenou (reakce bývá až 10 dní po očkování). A čas letí… ![]()
Malýmu byly dva roky v červenci a ještě ho nemá ![]()
A jak píše Tutinka (zdravím
), nejradši bych ho nedala vůbec.
Pokud se s doktorkou bojíš o tom diskutovat, tak bych to prostě odkládala, že je dítě nemocné, má teplotu nebo rýmu apod…
Ahoj.. Já jsem dceři tohle očkování také odložila, na „až někdy dýl“. Doktorovi jsem absolutně nic nezdůvodňovala, nechtěla jsem se dostat do debaty, nejsem odborník… Zrovna včera mi volala od dr sestra, že bychom měli očkovat priorix, že ho malá nemá
Tak ¨jsem jí relaztivně příjemně ale nekompromisně oznámila, že až budeme chtít tuhle vakcínu dát, že se jim ozvu ![]()
Holky, taky nás sestra pozvala za tři měsíce. Už teď mám hrůzu…Nejspíš to taky odložíme. Ale co když dcera jednu z těch nemocí někde chytne? Nebude pak ten průběh horší, než kdyby byla naočkovaná?
nebo nedejbože aby pak z toho nebylo ještě něco horšího? Třeba zánět mozkových blan?
Stačí říct, že očkování nechceš a je to vyřešené..nutit ti ho nesmí.
Starší dostala priorix ve skoro ve 2,5 letech, u mladšího jsme začali i s hexou až v 6ti měsících. Doktorka v pohodě, vysvětlila jsem své důvody a vzala to. Sestra při každé návštěvě s obouma poznamená před ost. jo vy jste ta co neočkuje:-)))))Očkujeme, jen prostě později…
Renule to riziko chycení těchto nemocí je opravdu malé, zvlášť když takhle malý prckové nechodí do kolektivu, toho bych se nebála…
@renule2 myslím, že s dnešní proočkovaností se není ani moc čeho bát ![]()
@daniela4
chystáme se očkování oddálit u mladšího po 2.roce věku, jistě ho chceme, ale první dávku až na jaře/v létě 2013.
také máme direktivní, navíc nesdílnou dr.
nejprve jsem se snažila s dr. rozumně mluvit, ale nemá to cenu.
proto použiji v nejbližší době metodu jinou, a to prostě nevydání souhlasu s očkováním. Oznámím jí suše (o diskuzi ev. zájem nemá, tak co..), že očkovat budeme tuto vakcínu tehdy a tehdy.
moje zdůvodnění se bude opírat o přání rodiče (resp. nesouhlas s provedením léčebného výkonu) a prostor, který poskytuje vyhláška (očkuje se OD 15m věku, ačkoliv ona dělá, jako kdyby se očkovalo v 15m věku a ani o mrť později a v opačném případě dítě do týdne zemře na spalničky..).
že by chytil v zimě spalničky nebo příušnice se nebojím, protože stejně bude nahromadě a nikam chodit nebudeme a zarděnky nejspíš měl, i když mi do krve budou všichni (dr.) tvrdit, že ne.. ale věřím víc svému muži
než našemu pediatrovi.. ![]()
Ahoj,
tak ja odlozila prvni davku az pred treti rok maleho a druhou jsem uplne odmitla (stejne je to ockovani v tomhle veku uplne k nicemu, vzhledem k vyskytu priusnic ted ve skolach).
Sestra to taky resila, ale ja ji proste rekla, ze az budu chtit, tak se ozvu.
Ted cekam druhe a uz se tesim na ty reci, kdyz budu chtit hexu ockovat az od 6.mesice a jeste v kombinaci 2+1 ![]()
Holky a jaké máte zkušenosti s tím, co vyžadují za očkování před nástupem do školky? Stačí první dávka priorixu nebo musí být dvě? A je nutné to nějak dokládat, třeba už u přihlášky do školky? Taky to budu chtít odložit, jen abych věděla, co kdy stihnout…
@renule2 píše: … Ale co když dcera jednu z těch nemocí někde chytne? Nebude pak ten průběh horší, než kdyby byla naočkovaná?nebo nedejbože aby pak z toho nebylo ještě něco horšího? Třeba zánět mozkových blan?
Pro klid duše doporučuji kouknout sem.
http://www.slobodavockovani.sk/…deti-7-cast/
A vzhledem k tomu, že encefalitický křik (projev otoku a zánětu mozku) u mých dětí vyvolalo právě očkování, tak lituji, že jsem tyhle informace neměla dřív. ![]()
@daniela4 ![]()
U první jsem nebyla informovaná, očkovali jsme podle kalendáře a to s neg. reakcemi ![]()
Teď jsem poučenější budu odkládat co se dá, právě s odvoláním, že starší to špatně snášela tak proč když je větší pravděpodobnost lepšího zvládnutí vakcíny to neodložit. S vymlouváním na nemoci mám spíš horší zkušenost než to takto říct na rovinu.
Náš dr očkuje i s rýmou
a teď jedné mamině řekl, že klidně naočkuje dítě se zánětem v oku, takže to je fakt těžko… ![]()
Takže se hájím oddalováním z obavy před reakcemi a že později apod.