Odkup družstevního podílu - rekonstrukce, prosím radu

10.9.17 14:51

Odkup družstevního podílu - rekonstrukce, prosím radu

Ahoj holky, potřebuju poradit. Do budoucna, doufám, že už příští rok se chystáme odkoupit družstevní podíl. Tedy byt kde teď bydlíme v pronájmu. Jenže nikde se nemůžu dopídit toho co potřebuju vědět. Když odkoupíme jen ten podíl, ne do úplného osobního vlastnictví co teda v tom bytě pak můžeme? Chceme rekonstrukci. Vybourat zděnou špajzku, zazdít dveře na WC a od koupelny, udělat ty dveře z boku z chodbičky do kuchyně a zbourat zeď mezi koupelnou a WC a mít to prostě dohromady. A teď co nevím. Když budeme mít odkoupený ten družstevní podíl můžeme to tak udělat? Nebo nám to musí povolit družstvo? Nebo se družstva vůbec ptát nemusíme a jen se obrátíme s žádostí o povolení na stavební úřad? Nebo jak vlastně postupovat? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32186
10.9.17 15:12

Já jsem si myslela, že když odkoupíš ten družstevní podíl, tak máš byt v osobním vlastnictví, ne? Jinak nevím, co by sis teda koupila :think:. Nebo to máš od někoho v pronájmu a tomu zaplatíš, aby na tebe ten podíl převedl? Jinak bych řekla, že pokud nezasahuješ do nosných konstrukcí, tak povolení nepotřebuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2209
10.9.17 15:29

Záleží na vašem družstvu, třeba naše to moc neřeší… naopak u sestry i po převedení do osobního vlastnictví potřebovala souhlas (ne tedy družstva, ale společenství vlastníků.. což je téměř to samé). Takže doporučuji poptat se přímo u Vás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2209
10.9.17 15:30

@Monchichik po doplacení anuity nemusíš nutně převádět do osobního vlastnictví, ale nevím proč bych to neudělala:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
10.9.17 16:54

Pokud družstevní podíl odkoupíš od pronajímatele, tak se staneš členem družstva a na byt obdržíš nájemní smlouvu. Vlastníkem bude stále družstvo a ty ho jako majitele bytu budeš žádat o souhlas s rekonstrukcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.17 23:45

No stejně jsem z toho jelen. Dole ve vchodu je seznam vlastníků bytů. Byty se tu začaly prodávat asi v roce 2008 kdy to družstvo vzniklo a za byty tu tenkrát všichni dávali od 120 do 180 tis podle toho zda to bylo dva nebo tři plus jedna. Je mi jasné, že teď to bude víc, ale tak jako nějak se mi nechce dát třeba 200 tisíc za něco co stejně nebude moje. Takže teda asi odkoupíme komplet no. Takže teď jsem zase v háji, protože nevím o kolik to bude víc. Budeme kupovat za hotové bez hypo, šetříme na to. A ptát se tu na to nikoho nechci, protože aby pak za mnou nechodila předsedkyně kdy už to koupíme a náhoda je blbec a nechci vypadat za nějakou trubku, která se ptá na odkup a pak nic. Chtěla jsem právě pak rovnou o ten odkup požádat. Tak já teď nevím. Před těmi 9ti lety bych dala 120000 za ten odkup družstevního podílu. Teď to může být jednou tolik plus navíc odkup do osobního vlastnictví…tak já nevím půl mega cca? Jinak byt je v původním stavu bez rekonstrukce. Elektřina tu je v háji, jádro ze sádroše… Jinak se u nás co koukám na reality byty od vlastníků prodávají pokud nejsou upravené kolem těch 300-500 tis a ty lepší a větší do těch 900 max. Nejdražší co jsem viděla a to už byl fakt bomba, obrovský luxusní za milion dvěstě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný