Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky nám taky dr. odložila očkování kvůli zánětu spojivek a týden na to nám teprve vyskočila reakce na očkování TBC z porodnice. Ještě to neprasklo tak jsem zvědavá jestli nás 11.7 naočkuje nebo to znovu odloží.No uvidíme.
sice už to tady zamlklo, ale pro další se přidávám.
synovi je 5 měsíců a ještě očkovaný není. měl novoroz. žloutenku, dost dlouho /projevila se až po týdnu/ a stále má zvýšené Jaterní testy. naše Mudr je hoodně opatrná a tak ho nechala důkladně vyšetřit, stále ještě čekáme na výsledky-.
takže při nejlepším dostane první hexu až mu bude 5ma 14 dní:)
trochu mě to sice znervózňuje, ale jen proto, že chceme očkovat i prevenar a naše dr. to zá:,–(ně neočkuje dohromady /celkem rozumný postoj/, a nechceme začít chodit plavat bez pneumokoka. /prý je celkem velké riziko, že právě v bazénu něco takového čapne/
Natašo,
s tým plávaním a pneumokokom by som to tak prísne nevidela. Pneumokok je u veľkej skupiny obyv. súčasťou ústnej mikroflóry, tak je celkom dobre možné, že ho niekto doma v krku už máte. Ak by ste ho aj doma nemali, prenáša sa normálne vzduchom, tak je jedno, či si s malým na plávaní, alebo v detskom centre, alebo ste vyrazili nakupovať. Proste viac ľudí, vačší kolektív = vačšia pravdepodobnosť, že čokoľvek (nielen pneumokoka) chytíte.
Z pneumokoka sa robí strašiak (áno, sposobuje invazívne ochorenia, áno, ročne naň zomrie 0-3 detičky), ale ak sa aj prejaví, v drvivej vačšine sposobí banálnu infekciu nosohltanu.
Gabika
Gabiko, my právě nikam mezi děti ještě nechodíme, je to ještě prcek a nepotřebuje to, a tohle by bylo první… abys rozuměla, nejsem nijak úzkostná, ale kolektiv je přecejen rizikovější, natož kolektiv v bazénu. je mi jasné, že ho neuchráním před vším, a ani nechci, ale spousta známých dr. mi potvrdila, že pneumokok očkovat ano, s ohledem na výskyt, pravděpodobnost atd.. nejde jen o úmrtí, ale celkově i průběh některých nemocí a možné následky. a hlavně, je to nejčastější příčina některých onem u dětí do 5 let a dá se tomu částěčně vyhnout.
no a jak se nechodí plavat bez naočkování hexou, tak my nechceme jít ani bez pneumokoka:)
Natašo, jasné, ja to chápem. Len mi tak napadlo, že keď pred pár rokmi nebola ešte vakcína na pneumokoka, nikto koli nemu bazén neodkladal
Napr. my sme plávali bez pneumokoka aj bez hexy
A zase za pár rokov sa „rozhodne“ nebude chodiť plávať bez neštovíc či HPV ![]()
Gabika
Já souhlasím s Natašou, my jsme ho taky očkovali.
Před pár lety to sice nebylo, ale když to je, proč tomu nepředejít… Kdysi nebylo žádné očkování a naštěstí teď už je…
Anyway, obě moje děti to taky měly odložené, u dcery (komplikace z porodu) jsem z toho byla dost nervózní… Syn měl pořád ošklivý pupínek po TBC. Nakonec jsem cca 6 týdnů před naší plánovanou dovolenou (jeli jsme v jeho 6 měsících do Španělska) šla na kalmetizaci, kde mi řekli, ať klidně očkujeme. Tak jsme před dovolenou stihli 2 dávky hexa (po měsíci) a já byla klidnější. Ale byl plně kojený, tak by to asi stejně moc nevadilo.
na józe jsem se seznámila s mamčou, která má 8mi měsíčního klučíka… a není očkovaný vůbec, protože do teď má prý nezahojený stroupek po TBC… maminka už nutí paní dotkorku očkovat, ale ta nechce… tak je to asi výjimka mezi doktorkami…
Navarka píše:
na józe jsem se seznámila s mamčou, která má 8mi měsíčního klučíka… a není očkovaný vůbec, protože do teď má prý nezahojený stroupek po TBC… maminka už nutí paní dotkorku očkovat, ale ta nechce… tak je to asi výjimka mezi doktorkami…
Doktorka sa chová veľmi správne. Ono ako sa začalo od 2001 očkovať proti hepB, stáva sa i to, že už zahojená ranka po TBC očkovaní znovu po ďalšom očkovaní zhnisá. Opatrnosť je namieste.
Gabika
…a podařilo se vám odložit mmr vakcínu? nebo třeba se dohodnout s dr. že to chcete dát později?