Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@creaminess je mi třicet, doma roční dítě a na FB mám jednu fotku, vloženou kamarádkou. Nemám potřebu sdílet své dítě, každý ví, že jsem máma. Ať si jednou sám rozhodne o tom, kde a proč zveřejní své fotky.
Souhlasím s tebou, také to moc nechápu, dávat na FB 10 fotek denně. Já dám fotku dětí tak 3× do roka a to tam mám ještě nastavený filtr, kdo všechno to může vidět. Myslím, že spoustu holek si vůbec neuvědomuje, jak snadno je to zneužitelné ![]()
občas dávám výjimečné fotky dítěte na facebook. Objevila se i fotka z ultrazvuku i první fotka po narození - zahalená, žádná krev
ale pak je třeba po čase zase smažu. Dávám fotky dítěte tak 3 x za rok, víc ne, nechci obtěžovat lidi, co třeba děti nezajímají. Ale za dva měsíce je zase třeba smažu, nepěstuju si tam žádný album
Je to každého věc. Mě taky nebaví koukat denně na fotky dětí kamarádek jak je fotí u každého jídla, 10× denně po probuzení atd, myslím že to ani nikoho cizího zajímat nemůže. Ale sama si třeba dám párkrát do roka nějakou hezkou fotku z výletu, kde je vyfocený syn na nějakém nezvyklém místě apod, ale spíš si je tam ukládám, kdyby se mi smazali z telefonu, tak aspoň sem tam nějakou pěknou mám online
ale sdílení každého prdu fakt nemusím no, fotky dětí ve vaně, na nočníku, v bazénku a nejhorší je jak někdo přidává celé album fotek jak jeho dítě dělá jednu nějakou banalitu.
Každého věc, rozhodně mne to nepálí a nezajímá a už vůbec ne natolik, abych k tomu zakládala diskuzi.
Já facebook pouzovamjen na komunikaci, ať už s kamarády, nebo v různých organizacích kde jsem členem. Bez toho to dnes bohužel téměř nejde.
Ale kdo mě nezna, z fb se nedozví, že mám nějaké děti. Nemají tam jedinou fotku ani písemnou zmínku. A tak to taky zůstane.
Když tě to nepálí, proč se k tomu vyjadřuješ ?
Mě to trochu pálí, tak proto jsem ji založila, ha ha ![]()
Fejsbuk nemam a řeknu to takhle… Kdyby moje máma zveřejňovala mé fotky na síti, určitě by se mi to nelíbilo. Své soukromí si chráním. Kdo chce, může mé děti vidět na živo.
Mně to třeba štve i z té strany, že to spousta rodinných příslušníků a kamarádů bere za samozřejmost a vkládá tam fotky ze společných akcí, na kterých je mé dítě. Pak jim jak blbec všem píšu, aby byli tak hodní a smazali je.
jůů, čučím. Čekala jsem, že mě ukamenujete. Jsem ráda, že na to nemám jediná takový názor ![]()
Na fb dám tak tři čtyři fotky ročně, většinou z nějaké oslavy, kdy na fotce je víc lidí. V přátelích mám dva lidi, kterým pošlu fotku častěji, přes soukromou zprávu. Jsou to lidé rodině blízcí, ale žijí příliš daleko. Starší holky (11) se už ptám, zda můžu fotku s ní sdílet, případně ji nechám vybrat. S mladší (5) vybíráme společně, a když nechce, fotku nepošlu.
A na fb mám pouze lidi, které osobně znám a jsme často v kontaktu. Je to cca 50 lidí. Kamarádka má cca 600 lidí, o kterých ví putna a sdílí i fotky velmi osobní. Už ji několik lidí upozorňovalo na nebezpečí, ale nedá si říct.
My jsme tez na fb davali jen, ze cekame mimco a fotku utz. Na utz nevidim nic spatneho…,ale prijde mi uz trhle, kdyz vidim kamaradku, co sdilela i prvni bobek v nocniku
Prijde mi, ze zenske porodi a ztrati soudnost, vsechno se dnes sdili. Vsak na instagramu je miliony porodu apod…proc? Takove ibtimni chvile sfilet se svetem? Je to normalni? ![]()
@creaminess píše:
Ahoj holky,
mám nemocenskou, tak dřepím doma a asi moc přemýšlím. Berte tohle téma s rezervou, jen by mě zajímal váš názor a jak to máte vy a co si o tom myslíte, chci tak nějak rozproudit diskuzi na tohle téma.
Sama děti nemám, nicméně hodně mých kamarádek ano. Kamarádka otěhotněla a co bylo první, dala si fotku ultrazvuku na fejsbůk. Porodila, šup fotku mimča. Každý den sdílí prakticky život svého dítěte. Nejen ona, ale dělá to tak hodně mých kamarádek (a to od narození po věk teď už pěti let a jedou dál). Položily jste si někdy otázku, jestli na to vůbec máte/mají právo? Myslíte si, že jim jejich dítě v dospělosti poděkuje, že prakticky celý jeho dosavadní život sdílely s ostatními? Víte, neříkám, že bych se svým dítětem nepochlubila, ale dávat téměř každý den, kolikrát nicneříkající fotky na FB, mi příjde prostě ujeté. Sice mi není ani 30 a snad nebudu staromódní když řeknu, kde se kurňa vytratila nějaká intimita dnešního života? Jsem fakt ráda, že v mém dětství tyhle vymoženosti nebyly a veškeré fotky s mým nahatým zadkem, s první přesnídávkou a prvním hovínkem jsou pečlivě uloženy v rodinném albu
Jak na to pohlížíte vy?![]()
Co je to facebook? ![]()
Zakladatelko! naprosto s Tebou souhlasím! Také nad tím neustále přemýšlím. Denně se setkávám jak na FB tak na IG s takovými fotkami. Jak říkáš - nic neříkajícími. Prostě jen fotka s popiskem „naše nejdokonalejší… naše nejlepší…“… Vím, že pro každou maminku je jedí dítě to nej. Ale podávat to a denně cpát na fb či IG celému světu, že její dítě je to nejlepší. To už mi moc hlava nebere.
O vánocích mě dostávají fotky, kde se rodina fotí s jejich ani ne dvouleťáčkem u Vánočního stromu, kde mají milion hraček (rozbalené dárky k Vánocům) včetně ale i nábytku (ano - nábytkové kusy včetně postele nastěhované v obýváku vedle stromečku). To je už myslím přehnané. Čili myslím, že až jednou prcek zjistí, že ho maminka fotila na fb jak udělal první bobek do nočníku, tak bude opravdu šťastný za takovou fotku do alba ![]()
EDIT: ten nábytek dostal prcek k vánocům. ![]()
Příspěvek upraven 27.01.19 v 18:18
Dávám fotky dětí na fb, ale pouze přátelům, které jsem už dost osekala a rozhodně ne každý den, ani každý týden
a dělám to kvůli rodině, se kterou nemám šanci se vídat. Každý at si dělá, jak chce
stejně to člověk neovlivní.