Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Potřebuji radu. Malá teď ve dvanácti měsících asi začíná mít mamánkové období. Vím, že je to normální a časem se to upraví. Ale řeším otázku kolem večerního uspávání. Terezka převážně dokáže usínat sama. Nesmí ji nic trápit a musím se trefit do správného času únavy
Není to ale samozřejmě vždy 100% a někdy prostě potřebuje mít mě nebo manžela u sebe. Manžela přesněji donedávna. Teď ho odmítá, i vnoci, pokud se ozve, si „vykřičí“ mne. Manžel je názoru, nechat křičet, ať si zvykne, že když je u ní on, já nepřijdu… Já si zase říkám, že je to jen přechodné období a zase se to srovná. Alespoň doufám. Máte také takové zkušenosti?
malej to má taky. Většinou ho uspává manžel. Já si aspoň uklidim nebo uvařim večeři. Ale když má malej nějaký trápení tak si prostě vyřve mě,já musim všeho nechat, pochovat ho,dát plno pusinek a spinká
. Manžel je chudák vždycky hotovej a smutnej že ho malej nemá rád.
U nás to samé, donedávna usínal v klidu s tátou, poslední dobou si vyřvě mě. Doufám, že to zase přejde a vezme na milost i tátu.
My naštěstí nemusíme nijak uspávat, ale malej taky tátu odmítá, ale u nás to bude asi tím, že si s ním manžel neumí hrát a je pořád v práci. Což je velmi těžký, když mi chce s malým pomoct, nemá šanci, protože malej začne řvát jak tygr, nechce od něj koupat, chovat, mazlit…je to těžké a tak ani hlídání v mé nepřítomnosti není možný. taky nevím co s tím, vyhnout se těm situacím a nebo naopak ho nechat ať pláče a zvykne si? Na to nějak nemám srdce zatím.
Podle mě to normální je, mojí dcerce budou tři roky a mamánkovské a tatánkovské období se prostřídalo několikrát ![]()
já to neznám, kluci jsou spokojení, když je pomazlím já i tatínek, žádné rozdíly nedělají
Je to normalni,timhle si projde snad kazde dite.Taky to mame za sebou,chvili jsem byla nej ja,za tyden zas tata
![]()
Holky, díky.No, myslela jsem si to
Děti prostě někdy to období přepadne a lámat to přes koleno a trápit je nemá smysl. Jen ti muži to asi moc nepochopí…
Budu trpělivá a když bude malá chtít mně, budu u ní já.
Ewule, co takhle, kdyby jste si hráli všichni společně? Nezkoušeli jste to? Myslím, že tak by si malý mohl na taťku dobře zvyknout. Jen to třeba bude chtít víc času a trpělivosti. Nemáte to lehké…