Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte holky, máme doma problém. Náš miláček si usmyslil (10 měsíců), že přestane pít UM, dávám Bebu. Pil ji úplně normálně, dávám ji jen ráno a vypil 210 ml v pohodě. Tento týden začal stávkovat, vypije tak max 50 ml a víc už nechce, když mu nabídnu po druhé, tak se u toho vzteká, ječí, kope nohama, odvrací hlavu. Zkusím znovu třeba po půl hoďce a reaguje stejně. Teď nějak nevím co s tím se dá dělat. Poradíte mi prosím někdo?
Zrovna jsem se minulý týden ptala naší doktorky, protože jsme měly podobný problém..... prý „některé děti prostě mléko pít úplně přestanou“…
Ale u nás se to upravilo po tom týdnu, zkus nenutit a vydržet… Dávej jogurty, kaši, třeba kousek sýra, ať má mléčné výrobky… a on si to třeba za chvíli rozmyslí.
Jak pise Bohunka, nenutit, snazit se to nahradit jinymi mlecniny vyrobky. Nam se to stalo nekolikrat a vzdycky se k mleku vratil.
Ted jsme na tom tak, ze pres by mi mleko nevypil, tak mu ho davam k ranu, kdyz se napul vzbudi a jeste takovy mimo, pak jeste usne. Trosku ho oblbnu. ![]()
ahoj, náš malej si tohle usmyslil v 7. měsících… už před tím měl problémy, ale nějak jsme to pytlíkovali, ale pak se zasekl. K mléku už se nevrátil. I kdyby se to stalo u vás, nevěš hlavu, v 10 měs. se to dá krásně nahradit. My (téměř 9 měs.) třeba máme přes den 2 jogurty (snídaně, odpo svačina), večer kaši a do dopol. ovoce i jogurtu mu sypu odměrky UM, dvě do jogurtu odpo, dvě do ovoce a jednu do snídaně (5 odměrek = 150 ml mléka
), no a jednou v noci ve spánku je ještě ochoten vypít 120-170 ml mléka. A i kdyby časem odmítl v noci, tak pořád má dost vápníku i živin z denního jídelníčku, konzultovala jsem to se dvěma dr. Ti nicméně shodně říkali, že mám nabízet i přes den, že někdy se děti zase rozpijí. Nu, po měsíci nabízení jsem to ale vzdala, pokaždé to akorát tak ořval a nechtěl.
Takže neboj, i kdyby si už mléko nevzal, není to tragedie.
Jogurty, kaši a sýr přes den dávám. Ráno jsem právě dávala mlíko, když se probudil…no a pak dopoledne snídal buď chleba se sýrem, nebo jogurt s piškotama apod. Ono začínám si všímat, že i večer tu kaši moc nemusí. Sní pár lžiček a pak zase začne odvracet hlavu, nebo se šklebit a pár krát ji už vyplivl, tak jsem chvilku počkala a nabídla za chvíli a nakonec ji teda snědl. Tohle se děje u nás poprvé, malej byl jinak jedlík, že cokoliv mu člověk dal, tak to snědl. Je možné, že mu už to prostě přestalo chutnat? Jaký další mléčný výrobky mu můžu nabídnout? Krom teda sýru, jogurtu, kaše?
ahojky, máme stejný problém, ale už jsme ho měli i u kojení.do 5m jsem ho vždy musela uspat a pak u toho nakojit.postupně jsem kojení náhradila příkrmy a kaší a UM mi pije jen před spaním a v noci(pouze v polospánku, jak je zvyklý).ráno i večer jsem zkusila dávat kaši a ke svačině jogurt.není to špatně dávat 2× denně kaši??dávala bych jogurt, ale jak je kyselý, tak mu nechutná a sní jen málo.míchám mu to s přesnídávkou.
Díky za radu
ahojky my jsme s malym měli stejny problem když měl asi pulroku UM už prostě nechtěl at to byla jakakoliv značka,kaše z prašku taky přestal jíst. po měsíci takového trápení co mu mám teda dát na jídlo kromě přesnídavek jogurtů a zeleninových obídků jsem to vzdala a nabídla mu naše kravské mlíko a pil jak divej,začala jsem mu z něj vařit krupici,ráno po probuzení dostal 250 ml mlíka a byl klid,ted je mu 17 měsíců a mlíko rano po probuzení vyžaduje pořád ![]()
od kolika mesíců jsi mu ho zkusila dávat?? ještě mě napadlo, že sunar vyrábí banánový UM, tak třeba mu bude chutnat více. ![]()
barbaraF - takže dáváš normálně kravské mlíko? A krupici vaříš jakou? Já sem tam z toho vařím puding. Taky jsem už nad tím uvažovala, zda to nemůže být tím, že mu to sušený mlíko prostě nejede. U nás takhle bojkotoval kojení. V 8-mém měsíci mě začal ze dne na den kousat, ale šíleně, ani se nepřisál, rovnou hryznul a to takovým způsobem, že mi lezly oči z důlku, tak jsem si řekla, že už MM asi nechce, nahradila jsem ho sunarem, ten ze začátku pil a pak přestal stejně jako teď s bebou, tak nevím zda mám zase zkusit jinou značku a nebo prostě počkat a nabídnout mu UM po nějaký době…akorát co mu mám teda dát když se probudí?
petraslexas - banánový sunar jsme právě měli a ten po nějaký době taky začal odmítat, tak jsem ho nahradila bebou…chvilku ok a teď zase stávkuje ![]()
do toho mám problém s pitím normálních tekutin. přes den vypije max. 40ml čaje od Hippu či vody, ale to ho musím přemlouvat.takže bych byla ráda, kdyby měl to mlíčko v tekutém stavu, ale na kravské mléko v půl roce mi přijde brzo přecházet ![]()
mám lahev od Aventu s dudlíkem, nebo jsem zkoušela pítko od NUKU, či dudlík od MAM a nic. tak jsem si říkala, že asi zkusím koupit pítko od Aventu?
jj dávam normálně plnotučny kravský a to fakt bez problémů pije,na večeři dělám ruzné druhy krupic třeba se skořicí nebo s medem s keksíky,nebo čokoládovou,z ovocem podle toho co ti baští,a mám klid a od doby co jsem začla dávat kravský tak ani jednou neublink,kamaradka to měla to same se svojí malou,všechny uměly jí vyblila a nechtěla tak dala kravský a pije. já myslím že už to těm dětem nechutná. já bych zkusila nejprv to kravské a pak kdyby ani to nezbralo zkusila bych zas nějáké umělé. ale taky je pravda že některé děti přestanou pít mlíko uplně at je jakékoliv já osobně nepiju mlíko od roku ![]()
a od kolika měsíců jsi mu ho začala dávat?já, že nám je 6měsíců, tak jestli není brzy ![]()
Já taky mlíko nesnáším, kakao třeba ještě zvládnu, ale samotný mlíko
…a převařuješ ho ? Kaši z kravského mlíka teda zkusíme a uvidíme. No a jakou krupici kupuješ?…Hmmm a není to na něj ještě moc brzo dát mu kravské mléko? Sice puding mu sem tam dělám, ale to ja tak 1× do měsíce.
petraslexas - kaše 2× denně vůbec nevadí, pokud ti ji jí. Buď ráda. Tekutiny by ale pít měl, pokud nemá mlíko, zkoušej po lžičce či pítku či dudlíku různé druhy tekutin - vodu, šťávy, čaje,cokoliv, třeba se na něco chytí. Ale počítá se i pití v kaši (když má 2× třeba ze 150 ml vody, tak hnedle máš tři deci), jogurtu, jídle. Mně se daří mu přes den dát tak 350-400 ml slabého granul. čaje, ale taky jsme se k tomu dopracovali postupně.
pethul - my to měli také tak, po změneně mlíka chvilku pil a pak zas ne, po 3. změně jsem se na to vyflákla a teďka to jeho jedno noční mlíko má Bebu, nějak mám pocit, že je mu to stejně fuk.
Můžeš ještě zkusit kefír, jogurtový nápoj, Mlíčko s kaší od Nestlé, tekuté kaše Sunarka… (u nás teda nezbarlo nic, ale u jiných maminek, co vím, tak jo, třeba ty tekuté kaše). Jo pak jsou ještě od Hami ve skleničce Mléčná rýžea Mléčná rýže s banány, v tom je taky 50% mléka.
Jinak nic proti kravskému mléku, ale dávala bych ho k přímému pití nejdřív od roka. Jenže člověk v nouzi asi sáhne po lecčems ![]()