Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Před čtrnácti dny jsme začli s příkrmy. Jako první byla mrkvička, dávala jsem ji týden. Byla jsem šťastná, protože Ondráškovi to celkem chutnalo, sám otevíral pusinku před lžičkou. Ale po pěti dnech tohle skončilo, má zamčenou pusinu, nechce ji prostě otevřít. A pak se začne vztekat, bulet, musím rychle využít situace,kdy má na dvě vteřiny otevřenou papulku, a tak mu tam něco narvu. Ale je to čím dál horší. Zkoušela jsem přidávat bramboru, jablko, dnes samotnou brokolici......prostě nic. Dokonce jsem dnes přidala i trochu mého odstříkaného mléka, nic nic nic. Jen řev a zavřená pusa. Už jsem z toho docela nešťastná. Jak jste si poradily s odmítáním přírkmů? Já vím, že mám být trpělivá, ale když už to trvá třetí týden,tak je to docela síla. Děkuji za všechny rady.
Ahoj Nicki,
je to někdy fakt síla s těmi našimi drobečky
, zkus dávat opravdu jen malinko a třeba jen jeden druh (mrkvičku nebo brambůrku), a když už to odmítne, tak bych mu to dál nenutila.
A nebo zkus ovoce, myslím, že takový banán by mu mohl šmakovat
.
No prostě musíš vydržet, můj starší synáček takhle hezky baštil do 7.měsíce, pak pomalu přestával, až už od 8.měsíce nechtěl baštit nic, kromě jogurtů a ovoce (+jsem kojila) a to mu vydrželo do 11. a kousek, kdy už jsem mu začla přisolovat.
Je to fakt někdy náročný, s těmi našimi prďolky ![]()
Smokie
Smokie, já jsem včera zkusila už i mrkev+brambora+jablko,to jablko to ochutilo,chutnalo to i mně. Ale prostě ne a ne a ne. On neotevře pusinku. A když už mu to tam nějak narvu, tak to stejně vyplivne ![]()
Zkusím tedy dnes koupit banán,ale nevím nevím. Nebude to na něj ještě moc hustý? Zatím jsem mu dělala řídký pyré.
A ani tu rýžovou kaši nechce,to je celkem sladký. Ach jo,je to můj miláček,ale s tímhle mě pěkně zlobí ![]()
No jo, jsou to naše zlatíčka
. Já jsem ten banán mixovala, to se z toho utvoří takový řidší pyré, postupem času jsem ho „strouhala“ lžičkou.
A nebo zkus ještě týden, dva počkat, jen kojit (nebo UM) a pak to zase zkusit, ale fakt bych mu to nenutila, nejspíš se ještě víc zatvrdí
.
Smokie
Ještě dodám, zkus dávat jen jeden druh, max. dva, až si na to zvykne, zkus přidat další, třeba jen tu kašičku nebo jen banán, ale fakt bych asi ještě nějaký čas počkala.
S.
OK, zkusím to. On chce prostě jen moje mlíko. Jak jsem mu dnes odstříkala trošku do tý brokolice, tak přestal bulet,asi si myslel,že mu dám napít.Ale jak jsem schovala prso do podprdy,tak zas ten řev začal
No věřím,že se to naučí, každý člověk se jednou naučil jíst,že?
Tak děkuji za rady. Nicki
Ahoj.
Já jsem nekojící matka, ale myslím, že tady o mléko nejde. Začínala jsem po 4 měsíci a taky s problémy. Brokolici vůbec nejedl a nejí. Mrkvičku ze začátku baštil, teda pokud se to dá tak nazvat - občas nevěděl co se lžičkou, a za týden začalo martyrium. Nepomáhalo ani zředění mrkvičky trochou mlíčka. Zabralo až střídání mléka - krmila jsem z flaštičky a lžičky. Naše jezení bylo technicky dost náročné - 2 lžičky mrkve a cucnou mlíčka a 2 lžičky mrkve a cucnout mlíčka a tak dokola. Pak jsem ubírala mlíčka, až jsme zůstali jen u zeleninky.
Pevné nervy přeje Beruška
Ahoj, taky jsme měli podobný problém. Malá něchtěla nic jíst a já jí to pořád nutila a bylo to pořád horší a horší. Tak jsem jí to prostě nutit přestala a ona časem prostě sama začala jíst příkrmy sama. Mám pocit, že čím víc jsem jí nutila tím to bylo horší. Ale jestli ti to tak moc odmítá tak bych ho nenutila.
Ahoj, já jsem začala s příkrmy před 3 týdny (v 5 měsících). Nejdříve jen 3 dny mrkev, pak brambor, pak mrkev+brambor, brokolice. Ale zatím bez úspěchu. Vždy snědl tak max.5 lžiček a to se u toho ještě strašně křivil a skoro po každé lžičce se otřepal. Takže mi ho pak bylo už líto a dokrmila jsem ho mlíkem. Až včera jsem uspěla s dýní ze skleničky (v zimě totiž čerstvou neseženu), ta mu šmakovala moc, sám otevíral pusinku, chytal si lžičku a chtěl se skoro sám krmit
Snědl skoro celou skleničku. Je sladší než ostatní zelenina tak asi proto. No a dnes když jsem zkusila květák, tak zas to samé - max. 5 lžiček a to ještě se šíleným výrazem. Dýní ho cpát pořád nemůžu i když mu chutná. Tak musím doufat, že snad brzy najde chuť i na jinou zeleninu.
Doktorky sem se ptala kdy můžu začít s ovocem a říkala mi až po tom, co si zvykne na zeleninu. Tak si říkám abych se toho vůbec dočkala, protože zatím to vypadá nevalně ![]()
Ahoj do zeleniny kterou mi malej moc nechtěl což byla teda jen brokolice jsem mu dávala UM vždycky jsem mu to naředila aby to měl víc tekutý a hodně mlíkovaty a pak jsem mu každej den mlíčka ubíral ted 3 den už ho v tom měl jen malinko a moc nám to pomohlo, jinak teda prcek jí prakticky vše a s velikou chutí
tak ať prckovi chutná.
@Monca G moje malá to taky tak měla, kroutila vymýšlela plivala..ale cpala jsem to do ní tak dlouho než začala papat normálně…některý děti jsou takový že nechcou domácí zeleninu ale jenom kupované skleničky…já když koupím skleničku někam na cestu tak to plive a nechce to…a domácí mě sní už i 230g a máme 6 měsíců bez týdne
Tak jsem dnes vyzkoušela dát mu do mrkve UM a fakt to funguje
Díky moc, snědl toho celkem dost, ze začátku se ještě chvíli šklebil ale pak už pěkně papal a dokonce se u toho smál, tak si myslím, že mu to i šmakovalo. Budu postupně snižovat podíl UM v příkrmu a doufám, že za chvíli bude už papat jen samotnou zeleninku ![]()
To jsem ráda že to jde
(včera jsem psala nepřihlášená).Ono já mu ještě teď co jde naředit um tak to udělám aby to neměl husý, zamozřejmě že jsou jídla kde to nejde, tak to ředim vodou ![]()