Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
pokud bych neměla zdravotní problémy a dcera i zeťák by souhlasili, tak ano. I snachu.
Kdysi jsem přemýšlela (jen teoreticky), zda bych to dokázala udělat pro sestru, řekla jsem si,že 100% ANO,ale pak jsem začala pochybovat, jestli by bylo jednoduché se poté toho dítěte vzdát, ev. nemít pocit,že je částečně i moje a nekecat jí do výchovy. Ale i tak bych to udělala ![]()
ano, akorát je potřeba se potom držet zpátky, aby byla matkou opravdu dcera ikdyž dítě neodnosila. Měla by jsem strach, že se bude babička až moc angažovat, že se bude tak trochu považovat taky za matku. Je to ale fajn, když se najde někdo, kdo druhýmu pomůže. ![]()
Obdivuju te ![]()
Ale je to u nás vubec právně mozne??? Nebude to podle zakona tve dite?
O tom jsem také přemýšla, čistě hypoteticky pouze. Protože je mi 32 let a můj zatím jediný potomek je syn. Takže i kdybych náhodou měla druhé dítě dceru, která by se snažila otěhotnět v přibližně stejném věku, jako jsem byla poprvé těhotná já tj. v třiceti letech, tak mě bude téměř krásných 65 let.
V tomhle vidím výhodu mladých maminek a možná budoucích mladých babiček. ![]()
Ale odpověď na tvou otázku - ano,odnosila.
Příspěvek upraven 12.04.12 v 13:33
myslím, že pokud dcera nemá jinou možnost a souhlasí a nebrání Vám zdravotní problémy zasloužíte velký
![]()
@LLLL píše:
Obdivuju te
Ale je to u nás vubec právně mozne??? Nebude to podle zakona tve dite?
Rozhodnutí je obdivuhodné to bez debaty, ale taky by mně zajímala právní stránka věci. Já myslím, že to snad u nás zatím ani nejde. Nebo se pletu?
Určitě bych to udělala.
Mám dceru po IVF a druhé se nedaří. Zvažujeme dárkyni,protože já mám už málo vajíček. Vím jak to je těžké jak psychycky ( zvládnout neúspěchy)tak velké dávky hormůnů dokážou divy. Znám jednu paní co má dítě s tchánem po IVF její manžel má hodně špatné sperma a tak než dárce zachovají rod takhle . Mají chlapečka a vše je ok.
Ano,pro svou dceru bych to udělala.Už jsem takhle jednou taky uvažovala,že bych to udělala já pro svou sestru.Přišla o 3 miminka,u ní nebyl problém otěhotnět,ale dítě donosit.Ale nakonec to zvládla sama i když skoro celé těhu proležela v nemocnici.
Bez váhání. I snaše, sestře, švagrové. Prostě z blízké rodiny…
Jak psaly holky, záleží na tom, co na to tvoje dcera. Taky pak musíš zhodnotit všechny pro a proti ze své strany, co se zdravotního hlediska týče a nejen toho, ale i to, jak se popereš s vědomím, že dítko, které nosíš pod srdcem bude vychovávat tvoje dcera a ne ty. V těhotenství a v šestinedělí jsou hormony prevít a nebude to lehké. Devět měsíců je dlouhá doba a pouto, které si vytvoříš s nenarozeným miminkem může být silnější než ty.
Jinak si myslím, že je to od tebe opravdu moc hezké ![]()
Vím o paní (gynekoložka),které právě dítě donosila její sestra (a právě to mě dovedlo k tomu přemýšlet,zda bych tohle pro sestru udělala).
Takže po právní stránce by to snad i nějak jít mohlo. Mám pocit,že je snad i nějaká klinika ve Zlíně, která se na tohle „specializuje“ a pomáhá právně vyřešit (aspoň jsem o tom teda kdysi četla nějaký článek).
Pokud by mě to neohrozilo na zdraví, tak bez váhání.
Toto považuju za „náhradní mateřství“ snad bez rizika. Jen hrozí, že si babička vnouče přivlastní víc, než je zdrávo..
Pokud jsou ale vztahy v rodině normální, tak by snad problémy nebyly.
Ale já toto nikdy řešit nebudu, protože ač mám děti velmi mladá, tak být těhotná v pozdějším věku by pro mě byl ze zdravotních důvodů trochu hazard.
Snad se geny přenesou a moje dcera nebude mít problémy s otěhotněním.
Dnes jsme se o tom teprve začaly povídat,ona je pro ,ale myslím že by ji to trapilo že si to miminko nemůže odnosit sama takové ty hezké starosti a jiné stím spojené věci.Mluvila jsem i se svým doktorem a ten říkal že jsem po zdravotní stránce naprosto v pořádku,můžu rodit děti jak na běžícím pásu.
Dcera by měla své dítě a myslím že kdyby chtěla potom příjít do jiného stavu už by to nebyl takový problém.Asi to nejspíš znáte,psychika.
Také bych neváhala… jen bohužel u nás by asi byl problém… Sama se o dítě pokouším a nedaří se donosit…
Ale být vše v pořádku, rozhodně bych dceři pomohla, pokud by o to stála. ![]()