Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@mokuty píše:
Je mi uzko z toho, jak je planeta zamorena. tridime, ale to neni reseni, snazim se o precyklaci, tedy odpadu predchazet. Z dnesniho nakupu treba jediny odpad papirovy obal z toaletaku(recyklovaneho) jinak vse bud sklo, nebo v sitych saccich. Sbirame venku odpad, detito chudaci poslouchaji porat dokola, uz peskuji i babicku, ze nema kupovat stvu v petu, ale ve ske. Jenze porat mi to prijde malo. Rada bych delala vic. Zamyslim se nad kazdym nakupem plenky mame latkove, starsi deti vedu k ohleduplnosti k planete, ten nejmensi to bude videt u nich, ale stale mm strch ze je to mlo. Mozna nejaka materska demence, ikdyz timhle ziju uz od mala. Chce se mi kricet na cely svet, copak to nikdo nevidi?!
Taky ulitvm, hlavne u deti sladkosti jsou vzdycky v plastu a kazda hracka je zabalena v igelitu, ale k minimalismu je asi hned tak nedovedu.
Co delate pro precyklaci vy?
Nic. Třídím odpad, lítám přes celou vesnici do kontejneru, abych svým dětem nedávala špatný příklad a tam, kde je problém největší hážou odpad rovnou do moře. To je trošku demotivující. ![]()
@Lychee13 tridit odpad je jako zavrit oci, to je hrozne malo. dokud to vsichni nepochpi nemuzeme s tim hnout. Asi myslis mene vyspele zeme no snad mame natolik inteligence ze nebudeme ukazovat oni nemusi a ja jo, neber to spatne!!! Musime zacit u sebe kazdy sam!!! ![]()
Já se snažím plasty nekupovat a když už tak je třeba znova na něco pouziju (treba kelímky od jogurtu na sazenicky květin a zeleniny apod). Kolikrát je mi až uzko když vidím v krámu každou blbost nacpanou do tuny plastu. Taky latkuju, první týden byl syn na papírových plenkách a ta spotřeba byla neskutečná, jenom pleny byly dvojnásobek odpadu, který jinak doma vyprodukujeme. Nicméně je fajn že jsou lidi jako ty, kterým to není fuk, ale bohužel je stále větší množství lidi kteří to neřeší a kupujou hromady plastů a ani se třeba neobtěžují ho třídit (ne že by to třídění teda bylo spásné). Myslím že pár matek v domácnosti už to moc neovlivní, ale dělám aspoň pro ten pocit, že zrovna mě to není lhostejné.
@mokuty píše:
@Lychee13 tridit odpad je jako zavrit oci, to je hrozne malo. dokud to vsichni nepochpi nemuzeme s tim hnout. Asi myslis mene vyspele zeme no snad mame natolik inteligence ze nebudeme ukazovat oni nemusi a ja jo, neber to spatne!!! Musime zacit u sebe kazdy sam!!!
a přesto to bude víc, než u většiny lidí
nic ve zlým, ale pokud by mi někdo tvrdil, že třídění je hrozně málo atd., tak se na to vykváknu, neb mi to zavání trošku nátlakem a fanatismem...……..až budou všichni zodpovědně třídit, můžeme se bavit o tom, jak je to málo ![]()
@Kriss Tina prave ze ovlivni.jde to pomalu, ale kdyz ukazeme ze ty pampersky nechceme a ty jogurty si koupime radsi ve skle tak to nebudou vyraet. Ja tuhle stala u pokladny a predemnou chlap kolem55let. Dve rajcata v sacku, dve jablka v sacku, brambory v sitce a jedno jablko v sacku, to nepochopim. Na me koukal jak na povl, ze to mam vsechno v sacku ze zaclon. Prodavacky uz meznaji, nekdy vezmu tri mrkve i bez sacku, preci je hodim do tasky tak co. Vzdyckyreknou,:Vy sacek nechcete ze jo.
Jednouse mipodarilo uzit si festival bez jedinehokelimku, ochotne mi rocilido vlastniho,(limcu, byla jsemtehotna.
Jsme to prave mi na konci retezce co s tim muzou hnout!!!
@Keyllah to urcite ano, ale vytridenim ten odpad nezmizi, tak to myslim
Pouzije se treba u plastu jen 10%
Buď v klidu, já kupuju plasty i za tebe
každý den mám dva velké pytle, kupujeme i perlivou vodu v plastu…
já se zase hrozím dne, až si budu muset i na vše ovoce tahat s sebou z domu nějaké pytlíčky apod.
už tak mě štvou ty náhražky za brčka v některých kavárnách, hnus
@kail
Brcka mam nerez neustale u sebe, deti jsou z nich nadsene, jednou se napijes z brcka, vyhodi se a bude tu daleko dele nez ty a tve deti, to je preci silene ![]()
@mokuty tojo ale to by to musel dělat každý, proto říkám že pár matek to neovlivní, když pak pride milion dalších lidí, kterým je to jedno. Na festakach u nás už dávají takové pevné kelímky na zálohu, buď si je pak vezmu domu nebo je vratim do stánku a dostanu zpátky peníze. To je super pokrok, protože málokdo někde pohodi kelímek za 50kc
pamatuju ty doby, kdy se pivo točilo do takových těch měkkých jednorázových kelímků a po každé akci se jich všude valela tuna…
@mokuty No tak třídění odpadu je pro mě maximum, co jsem ochotná dělat, bohužel. ![]()
@mokuty píše:
@kail
Brcka mam nerez neustale u sebe, deti jsou z nich nadsene, jednou se napijes z brcka, vyhodi se a bude tu daleko dele nez ty a tve deti, to je preci silene
To hlupákovi, který se v každé takové diskuzi chlubí, že netřídí vůbec nic, nevysvětlíš
Zdravím Kaileee aka Doe_Jane
Já si teď nechávám šít ty látkové sáčky, jen přemýšlím kolik jich na ten nákup potřebujeme
min. dva na pečivo, dva/tři na ovoce, tři na zeleninu?
jen teda budu muset posílit trochu paměť, už teď nechávám igelitky doma nebo v autě a myslet na ty sáčky bude asi mazec ![]()
@mokuty píše:
@kail
Brcka mam nerez neustale u sebe, deti jsou z nich nadsene, jednou se napijes z brcka, vyhodi se a bude tu daleko dele nez ty a tve deti, to je preci silene
tak já chodím třeba do restaurací i proto, že se mi pak nechce doma nic umývat. Takže by mi vadilo, abych si nosila vlastní brčka. A tedy ty ekologický jsou kolikrát hnus, jak se rozmočí dřív, než se vůbec stihne člověk napít.
@lucenka Jo to je fakt. Koupila jsem synovi pití, dali mu do toho papírové brčko, což jsem nevěděla, a když se šel za 10 minut napít, tak brčko bylo rozpuštěné ve sklenici. ![]()
No ale tak zrovna brčko je něco, bez čeho se člověk v klidu obejde ![]()