Odplenkovaní - aktivní rodina

970
21.2.24 12:44

Odplenkovaní - aktivní rodina

Hezký den, syn 2,5 roku, doma bez plenky. Sem tam nehoda. Venku nehod více, je zapálený do hry a počura se. Sám si rekne 1/10.

Jak řešit výlety? Jsme hodně aktivní rodina, syn se pořád rád vozi v kočárku, jenže on si řekne většinou až tak sekundu před curanim a to je pozdě. Co auto? Jezdíme i X hodin. Dát plenu na ven? Neudělám mu v tom hokej? Zatím na výlety i do auta dáváme, ale nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30975
21.2.24 12:49

@Mamca_1234 mela jsem zásadu, že tam, kde si dítě může říct a já mohu reagovat, tak plenku nedám. Tudíž do kočárku jsem nedávala. Na delší výlety do autosedačky ano, na dálnici může trvat dele, než zastavím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
21.2.24 12:57

@Mamca_1234 Ještě je dost malý. Já myslím, že to je takové to přechodné období a musíš to vycítit sama. Osobně bych každopádně řešila venek až tehdy, když bude doma fakt 100 % bez nehod a zvládne se SÁM vysvléct (nebo ti říct) a dojít si na nočník. Pokud má nehody i doma, nemá za mě cenu to zkoušet hned i venku.

U nás byl vždy postup - nahatý doma, oblečený doma, nahatý venku, oblečený venku, noc. Na delší cesty do auta jsem je nechala vyčůrat předem, pokud by to bylo jo dlouhé, raději bych dělala čůrací pauzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36011
21.2.24 12:58

Do auta většinou dávám když nejedeme 10 minut. Ven jsem ze začátku dávala taky, zvlášť když byla zima a dcera to ještě úplně neovládala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
21.2.24 13:02

@JancaS84 takže to nemělo vliv na to, že v tom pak neměla jasno, jednou plínka ano podruhé ne? Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36011
21.2.24 13:08
@Mamca_1234 píše:
@JancaS84 takže to nemělo vliv na to, že v tom pak neměla jasno, jednou plínka ano podruhé ne? Děkuji!

Ne. Já ji tu plinku nekdy i z venku zapomenu sundat tak ji má i chvíli doma a pak ji jen řeknu že je už bez plinky a musí zase chodit sama. A v pohodě. Nehodu má málo kdy. Ona je na to hodně šikovná. Odplenkovala se úplně sama. Já jsem ji to ani neučila, viděla to u starších sourozenců tak začala jeden den chodit taky.
Za to u prostředního syna to byl horor. Co všechno jsme dělali aby začal konečně chodit. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
21.2.24 13:19

Sama jsem plenu na cesty davala, dokud se deti samy nezacaly branit (cca pred tretim rokem). Nemyslim, ze by je to matlo. Pote pak probehlo posledni vycurani pred cestou. My spis letame, takze autem dlouhe cesty neprobihaji, ale stavela bych treba kazde dve hodiny a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
21.2.24 13:28

Já na delší cesty plenu dávala, plus v zimě třeba pod oteplovaky, aby se nepocurali někde na bobech apod, to se mi nechtělo riskovat, ze jim nestihnu sundat všechny vrstvy zimního oblečení a nosit vše náhradní bylo komplikovanější, než dat plenu :D proste dokud se stávaly nehody a byla sem v situaci, kdy se nedalo hned zareagovat, tak sem tu plenu dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24351
21.2.24 13:41

Normálně jsem tu plenku na ven, do auta dala. Ideální je dát klidně tu co můžeš jen stáhnout, aby se mohl bezproblému kdekoliv vyčůrat. V autosedačce měl ještě dlouho i takovou tu nepropustnou podložku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
21.2.24 13:47

Bez ohledu na to, v jaké fazi „učení“ syn byl, vždy jsme na ven dávali plínku (a doma bez). Občas byla nehoda jak doma, tak venku. Obzvlášť v zimě, než jsme ho venku kolikrát svlíkli, tak to bylo napínavý, jak to dopadne :)
Hodně jsme jezdíli metrem, busem, tramvají, chodíli po návštěvách a tak jsem byla v klidu, že plínku má. Vždy jsme se ale ptali třeba před nástupem do busu, jestli chce čůrat, nebo ať to zkusí, ať si řekne až bude potřebovat apod., aby si nemyslel, že do plíny může.
Nikdy z toho neměl žádný zmatek nebo že by to začal flákat.
Pak nám to vycházelo hezky že už byly nehody minimální a bylo léto, takže pak už jsme chodili bez plínky, v té zimě mi to přišlo zbytečný riskování, kdyby se počůral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
21.2.24 15:48

Dcera měla teď 2 roky a konečně jsme taky začaly nočník.
Nejdříve doma nahá, musela jsem ji říkat ať se jde vyčůrat, pak po týdnu už začala chodit i sama, dokonce i kadit.
O víkendu jsem začala dávat kalhoty, tam je to horší, protože si je neumí sama vysvléct. Takže jedeme zase, že ji říkám, aby šla na nočník a pomůžu s kalhotami.
Nicméně od té doby co chodí na nočník, tak z venku přijde vždy úplně se suchou plenou, dokonce i při denním spánku ji má suchou.

V tvém případě bych dávala plenu, dokud doma nebude 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
21.2.24 17:33

@Mamca_1234 Já jsem měla děti odplenkované poměrně brzo (kolem roku s půl), kdy se w nimi ještě nedalo předem domluvit stylem: teď pojedeme dlouho tramvají, zajdi se s předstihem vyčurat, takže jsem při aktivitách plenky dávala podle potřeby: když jsem věděla, že je možnost dat rychle vyčurat, plenku jsem nedala, když jsem věděla, že potřebuju, aby mělo dítě pojistku, která nemusí vydržet dlouho (například delší cesta MHD), dala jsem učicí kalhotky, když jsme jeli 3 hodiny autem, dala jsem regulérní plenu. A odstraňovala postupně podle toho, jak se dítě vyvíjelo. Taky jsem si říkala, jestli je tím nebudu mást, ale kupodivu sní jedno ze tří zmatené nebylo, fungovalo nám to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.2.24 19:28
@Mamca_1234 píše:

Co to je za divny vseobecny nazor, ze dat plenu nejak znici trenink?

Vzdyt je to uplne naopak. Trenink ti nici kazde pocurani do kalhot.
Plena je jen o krok zpet, k necemu, co funguje. Nic se nedeje.

Pokud zohlednim zasady uceni, melo by se to delat naopak - tj. trenovat jen ve chvili, kdy tomu muzu dat plnou pozornost, tim upevnuju spravne chovani. A pokud nemuzu, netrenuju a dam plenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 19:58

Dcerka dostala v roce a třičtvrtě do letadla plenu, to už začínala být bez plenky a ve 2,5letech byla třičtvrtě roku odplenkovaná a dostala plinu na cestu do italie, jak se nám to hodilo, když v koloně ve Vídni potřebovala čůrat, řekla jsem jí, že může do pleny a pak už jsme ji sundali a dojela domů :-) zmatek v tom neměla, už hezký mluvila a chápala…

• Citovat
  • Upravit
4109
21.2.24 20:03

Já úplně nerozumím tomu, že je dítě bez pleny a sám si řekne 1/10? Takže 9/10 ho na záchod/nočník posadíš ty, když si myslíš, že je čas? Tak to přece můžeš dělat i venku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí