Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@chaela Na zimu a brzy na jaře, když bylo ještě chladno, jsem dětem dávala plínku. Přišli jsme domů a jak jsem převlékala děti, tak jsem plinku sundala.
@chaela píše:
Ahoj, mladsi syn bude mit za mesic dva roky. Doma už je 100 % bez nehod, plinku vůbec nemá, na nočník chodí sám, říká si, prostě pohoda, vůbec ho nemusím hlídat, jen vždycky vynesu nocnik, nic víc. Ale venku pořád nic. Myslela jsem, že to natrenujeme, než bude zima, ale ona jaksi přišla dřív, dnes byl ráno 1 stupeň..
Tak se chci zeptat, jak jste to dělali v zime? Moc se mi nechce mu pořád ven dávat plinku, ale zase nemám 10 náhradních teplých nepromokavych kalhot, aby si mohl zvesela curat do nich. Venku si nerekne, na otázku, jestli se mu chce, vždy odpoví ne, i když se třeba do pěti minut počurá. Občas se vyčurá když ho vyslecu a dám ke stromů, ale i po této akci je schopné se do 10 minut pocurat. Starší se to taky naučil napřed doma a pak až venku, ale mladší je doma spolehlivej už asi dva měsíce a venku pořád nic. Do jara čekat nebudu, ale nakupovat patero zimních kombinéz asi taky ne. Tréninkový kalhotky taky nejsou levná sranda. Tak co s tím?
Díky za rady.
Nějak pořád nemůžu pochopit tu honbu na čůráním, že to dítě to musí prostě TEĎ HNED umět. Proč proboha?? Na zimu prostě ven plínu, co je na tom?
@chaela Mně se oba kluci odplenkovali v únoru, v té době ještě nemluvili (15 a 17 měsíců), „říct“ si uměli, ale až těsně před potřebou. Na ven jsem jim dávala tréninkové kalhotky Bamboolik s dlouhou vkládačkou přeloženou napůl (což by pojmulo případnou nehodu, ale nebylo to tolik objemné, jako plena a lépe se sundávaly) a venku jsem je tehdy ještě hlídala já a čurali jsme na můj povel. Klukům to nevadilo, naopak se jim líbilo, bylo to zase něco nového a líbilo se jim třeba čurat do sněhu. No a tak nějak do dvou měsíců jsme odložili i ty tréninkovky, nehody byly minimální, u prvního syna si vybavuju dvě, u druhého čtyři. Ale to už bylo relativně teplo, na vašem místě bych je nechala asi celou zimu.
EDIT k poznámce Honba za čuráním - mně třeba kluci po odplenkování už plínu nechtěli. Jen na spaní, ale při pohybu už jim asi vadila a řvali. Ty tréninkovky celkem brali. Bamboolik jsou jen s PUL a vnitřky se mění, takže mi stačily dvoje, což je cenově v pohodě.
Na ven dáváme treninkové pampers kalhotky.. Jako není to úplně levné, ale jak často chodite v zimě ven? 2× denně? To máte cca 2 plenky za den. Nám balík vydrží asi měsíc a kupujeme pampers v akci. Malý umí curat venku na stojaka, ale svlékat ho když je zima, se mi nechce, mám strach z prochladnutí.
Mala bude mit 20m,odplenkovala se behem dne rychle,naucila se to pres leto,ale bylo to tim,ze behala jen v satech naha po zahrade..doma si v pohode rekne i s navlecenymi kalhotami,nehody mame minimalne,ale kadeni jsme za celou dobu nevychytali,na nocnik se vykadit za boha nechce,udela kvalitni hromadu do kalhot…na venek ji teda davat plenu musim,protoze ubrouskama pripadnou nehodu utirat vubec nemuzu,hned se osype..dalsi problem je,ze vypije behem dne i 1,5l vody/caje a cura i co 10min.,takze bychom nezvladli ani cestu autem..za odplenkovanim se nezenu,jen me mrzi,ze to doma hezky jde a pak ji na ven nasadim plinu,ktera ji zase plete..a sama vidim,ze je bez pliny spokojenejsi,ale bohuzel to chce pres zimu cas
taky nemam v planu kupovat patero nahradnich kalhot,takze poridim treninkove kalhotky a svlikat ji budu na pozadani a v situacich,kdy to pujde(ne na ctyrproudovce)..
@Lucie_Sx díky za podnetnou radu. Jak jsem psala, syn už dva měsíce je doma bez plenek, absolutně v pohodě, sám se vyslece, vycura a zase oblece. A venku jsou dny, kdy krasne cura ke stromu a nemusim ho vůbec prevlikat, ale jsou i dny, kdy si během půl hodiny počurá troje tepláky.
Dnes dopoledne venku bez nehody, odpoledne musíme do města a dám mu plinku, protože nechci mít pocuranej kočár. Ono se to lepší, ale velmi pomalu, střídají se super a hrozný dny, nic mezi tím
zatím mu na MHD, větší nákupy atd dávám plinku, ale on ji vůbec nechce a ani já mu ji nechci nutit, když bez ní umí, až na ten venek. Tak uvidím, snad mu to brzo docvakne.
@chaela píše:
@Lucie_Sx díky za podnetnou radu. Jak jsem psala, syn už dva měsíce je doma bez plenek, absolutně v pohodě, sám se vyslece, vycura a zase oblece. A venku jsou dny, kdy krasne cura ke stromu a nemusim ho vůbec prevlikat, ale jsou i dny, kdy si během půl hodiny počurá troje tepláky.
Dnes dopoledne venku bez nehody, odpoledne musíme do města a dám mu plinku, protože nechci mít pocuranej kočár. Ono se to lepší, ale velmi pomalu, střídají se super a hrozný dny, nic mezi tímzatím mu na MHD, větší nákupy atd dávám plinku, ale on ji vůbec nechce a ani já mu ji nechci nutit, když bez ní umí, až na ten venek. Tak uvidím, snad mu to brzo docvakne.
Já píšu, jak bych to udělala já. Dala plínu
. Nikdy jsem se nechtěla s čuráním nervovat
, takže moje děti měly plínku na ven i dlouho poté, co už to uměly parádně všude. Nemám ráda nehody
. Takže mi přijde, že si to děláš zbytečně složité. No a že ji nechce, kojenec taky nechce plínku. Dá se mu to vysvětlit.
@Lucie_Sx jasně, to je o přístupu. Já zase nechci dávat pli mi tečku, který to chápe a ví, o co jde, jen se venku s tím neobtěžuje. Pro mě by to bylo jednodušší, ale to i spaní s ním v posteli, dudel snad až do školy, čokoláda k obědu, x hodin strávených u televize… u dětí bohužel často platí, že ta jednodušší cesta není ta správná, tedy z mého pohledu. Ono snad každé dítě se naučí curat na záchod a je vcelku jedno, jaký přístup k tomu rodiče zaujmou.
@chaela píše:
Ahoj, mladsi syn bude mit za mesic dva roky. Doma už je 100 % bez nehod, plinku vůbec nemá, na nočník chodí sám, říká si, prostě pohoda, vůbec ho nemusím hlídat, jen vždycky vynesu nocnik, nic víc. Ale venku pořád nic. Myslela jsem, že to natrenujeme, než bude zima, ale ona jaksi přišla dřív, dnes byl ráno 1 stupeň..
Tak se chci zeptat, jak jste to dělali v zime? Moc se mi nechce mu pořád ven dávat plinku, ale zase nemám 10 náhradních teplých nepromokavych kalhot, aby si mohl zvesela curat do nich. Venku si nerekne, na otázku, jestli se mu chce, vždy odpoví ne, i když se třeba do pěti minut počurá. Občas se vyčurá když ho vyslecu a dám ke stromů, ale i po této akci je schopné se do 10 minut pocurat. Starší se to taky naučil napřed doma a pak až venku, ale mladší je doma spolehlivej už asi dva měsíce a venku pořád nic. Do jara čekat nebudu, ale nakupovat patero zimních kombinéz asi taky ne. Tréninkový kalhotky taky nejsou levná sranda. Tak co s tím?
Díky za rady.
Ahoj.
Pokud žijete v ČR, tak ta skutečná zima začne až v lednu, tzn. za víc než 3 měsíce. Jsem si jistá, že to té doby syn čůrání doladí.
Do té doby náhradní punčocháče, rifle, kalhoty či tepláky to jistí. ![]()
@chaela píše:Hele, upřímně - já jsem na podobná slova skoro až alergická. Hojně se to používá u psů - „ale on moc dobře ví, že..“ (= neví!!!) - u dětí je to stejné. Kdyby to chápal a věděl, tak to dělá. Tečka. Nedělá to - ještě na to není zralý. Máš přemrštěné požadavky. Takže buď budeš převlíkat, nebo překousneš to, že má plínu.
@Lucie_Sx jasně, to je o přístupu. Já zase nechci dávat pli mi tečku, který to chápe a ví, o co jde, jen se venku s tím neobtěžuje.
@chaela píše:
Pro mě by to bylo jednodušší, ale to i spaní s ním v posteli, dudel snad až do školy, čokoláda k obědu, x hodin strávených u televize… u dětí bohužel často platí, že ta jednodušší cesta není ta správná, tedy z mého pohledu. Ono snad každé dítě se naučí curat na záchod a je vcelku jedno, jaký přístup k tomu rodiče zaujmou.
Myslím, že mícháš jabka s hruškama.
Ty prostě nechceš mít dítě s plínkama, takže budeš radši x-krát převlíkat v mrazu a stresovat sebe i dítě. Někdo jiný se na to vykašle, bude pouze využívat příležitosti na čůrání a jinak bude dávat na ven plínu. Obě budete mít cca ve 2,5 letech dítě bez plín. Tak která cesta je jednodušší? A čím dítěti škodí ta „plínková“? Narozdíl od čokoládiček a tv? Nějak to nepobírám
.
@Lucie_Sx Hele to je jedno. Máme každá jinej názor. Já, narozdíl od tebe, ten opacny nezatracuju, pouze nepraktikuju, ale neřeším ty, co ano. Nebudu se tu neustále obhajovat a něco vysvětlovat. Přišla jsem si pro rady od někoho, kdo to dělá podobně. Ne pro neustále opakovani toho, že to dělám blbě. Můj ani tvůj postup není správný nebo špatný, prostě jen jiný.
@chaela na cesty plínku, neriskovala bych to,potom by jste vy sama z toho měla hlavu mimo, kdyby se někde počůral. A ne všude, se dá převléknout dítě. Nechte to na to jaro.
@Lucie_Sx Nic proti, ty si to dělej jak chceš, ale nevnucuj všem svůj názor jako jediný správný. Zakladatelka se ptala na možnosti, ne na to, jestli to dělá dobře a jestli jí to tady odsouhlasíme. Já si zas třeba myslím, že když už to dítě plínu nechce, tak ví proč. Třeba proto, že je mu to nepříjemné, nechce se rochnit ve vlastních exkrementech, ale ještě si to neumí zařídit samo vždy a všude. Mně se tahle snaha vždycky na mých dětech líbila a podporovala jsem ji, i když to pro mě dočasně znamenalo víc práce. Na plenách vidím spoustu negativ, ale to by bylo na další diskuzi. Ale nebudu své postupy vnucovat ostatním a shazovat je jen proto, že to chtějí dělat jinak. (Mimochodem, žádná cesta není jediná správná, ani lepší a horší. Každá má svá negativa a pozitiva a jde jen o to, co konkrétnímu člověku vyhovuje).
@chaela @Hoa Mai Ale já jiné postupy nezatracuju. Jen píšu, jak to dělám já. A taky píšu, že tazatelka má dvě možnosti - buď dát plínu, nebo převlíkat. Jako nic jiného zázračného nikdo prostě nevymyslí
.
@Hoa Mai píše:
"..Třeba proto, že je mu to nepříjemné, nechce se rochnit ve vlastních exkrementech, ale ještě si to neumí zařídit samo vždy a všude…
Jen jeden postřeh k tomuhle. Pokud to dítě plínku použije a vadí mu plná plína, tak přece není nic jednoduššího, než ji obratem vyměnit… akorát je to jednodušší, než měnit celé zimní pročůrané oblečení… takže žádné rochnění v exkrementech opravdu nenastane. A moje děti to opravdu chápaly, že třeba na dálnici nejde ihned zastavit na čůrání, nebo to, že plínka je „pro jistotu“, ať nejsou mokré - nechaly si to prostě vysvětlit, a stejně ta plína byla skoro vždy suchá. Vyhazovala jsem ji po několika použitích na ven jen proto, že už byla ošoupaná, ne že by ji použily. Většinou. Měly jsme ji prostě pro klid já i dítě a všichni spokojení. A o tom to je.
ahoj, moje Eliska ma 2 roky a 7 mesicu a furt plinku… planuju je vzit a proste vydrzet. Chci se jen zeptat, zda je lepsi vzit uplne… na noc, ven apod? nebo postupne? diky