Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jdu se s Vami poradit a malinko vypovídat.
Planujeme dovču v Zadaru. Jedeme nasim autem, ja řidič, spolujezdec máma a vzadu dve holky 9 a 5let.
Manzel odmita jet. Tak jsem vzala mamu.
Otazkou ale zustava, ze to musim odridit…
![]()
Mam z toho docela nahnano, konkretne z dalnice. Vzdy ridil muz.
Jako ridic jsem dobra, na zenskou velice slusne si myslim, ale tolik hodin a na dalnici…
Samozřejmě budeme stavet na odpocinek a kafe, jedeme tri auta spolecne. Jedeme Ceske budejovice-Zadar. Vse mam pripraveno, cestu znam.
Je tu nejaka zenska, co takhle jezdiva?
Ja si myslim, ze vjedu smer Linz a zjistim, ze to nic neni, nebo naopak..
Pokud bys skutečně byla dobrý řidič, nekladla by sis takové otázky.
Není na tom nic složitýho, pravidelně takhle jezdíme na noc a vždycky jsme to zvládli, bez gps teda ani ránu, ale dá se to
jinak si myslim, že dálnice je mnohem lepší, než jet takhle dlouho různejma „dírama“ tam se jen najede a už to odsejpá
Ano, jezdila jsem běžně 1100 km… Nejvíc v kuse 1400km. A bez problémů.
Všechny delší trasy řídím já. Baví mě to, nevyčerpává mě to, ani neunavuje… A nejradši jezdím přes noc.
Jako řidič jsi dobrá, ale bojíš se dálnice?
Sorry, ale to asi zas tak dobrý řidič nejsi. ![]()
Ahoj, prosímtě neříkej, že jezdíš „na ženskou dobře.“ Většinu dopravních nehod způsobí muži a obvykle v tom je agresivita, vybržďování, příliš rychlá jízda a nepozornost.
Samozřejmě, že to zvládneš. Znáš cestu a po dálnici se jede dobře. Dělej přestávky, jak často budeš potřebovat, nenech se rozptylovat, pij hodně perlivé vody, já si dávám na delších cestách i Red Bull, když jsem třeba v třetí čtvrtině, to je obvykle nejnáročnější.
Prostě jeď v klidu svým tempem, buď pozorná a bude to OK.
@Hibou píše:
Přesně tohle si myslím…
Dekuju mnohokrat. Jezdim hodne, ale ne po dalnici
![]()
Jedeme brzy rano, kolem pul pate. V noci jet nechci.
@Hibou píše:
Přesně, mě před žádnou delší cestou nenapadlo klást si takovéhle dotazy - tak buď vím, že jsem dobrý řidič a vím na co mám, nebo o sobě pochybuju a v tom případě na tak dlouhou trasu za volantem nemám co dělat. Pokora je namístě vždycky, ale řidič který si sám sebou není jistý, není bezpečný.
@Hibou není pravda. Jsem dobrý řidič a kladu si stejné otázky.
A moje odpověď zakladatelce. Měla bych nervy spíš z toho že usnu, než že bych se ztratila apod. Neprecenovala bych síly a nejezdila ve skupince. To se ti pak těžko určuje ta hranice kdy na to ještě máš a kdy ne. A takový ten cervik pochybnosti (jestli nečekají ostatní dlouho apod) hodně svádí…
@Mamka11 píše:
Dekuju mnohokrat. Jezdim hodne, ale ne po dalnici![]()
Myslím, že bys tu cestu měla přehodnotit …
Souhlasím s @Lily Evans ![]()
@Mamka11 píše:
Ahoj, jdu se s Vami poradit a malinko vypovídat.
Planujeme dovču v Zadaru. Jedeme nasim autem, ja řidič, spolujezdec máma a vzadu dve holky 9 a 5let.
Manzel odmita jet. Tak jsem vzala mamu.
Otazkou ale zustava, ze to musim odridit…![]()
Mam z toho docela nahnano, konkretne z dalnice. Vzdy ridil muz.
Jako ridic jsem dobra, na zenskou velice slusne si myslim, ale tolik hodin a na dalnici…
Samozřejmě budeme stavet na odpocinek a kafe, jedeme tri auta spolecne. Jedeme Ceske budejovice-Zadar. Vse mam pripraveno, cestu znam.
Je tu nejaka zenska, co takhle jezdiva?
Ja si myslim, ze vjedu smer Linz a zjistim, ze to nic neni, nebo naopak..
Opravdu jseš dobrý řidič, když tohle řešíš? To asi ne, dobrý řidič nemá pochybnosti. Skoro bych se bála s tebou pustit děti na místě manžela.
Já teda zvládám odřídit trasu Praha - Ostrava (i když jsme to už hodně dlouho nejeli), ale do zahraničí bych si takto netroufla. A mě se teda mnohem příjemněji jezdí po dálnicích než po ostatních typech silnic.
@Lily Evans já se třeba bojím před každou cestou. Nejen svých reakci, ale hlavně cizích. Spadne to ze mě hned, jak vyjedu z ulice. Takže ty obavy znám a řekla bych, že jsem dobrý řidič. Ostatně míra sebevědomí a opravdové umění řídit spolu teda korespondovat fakt nemusí.
Zakladatelko, pokud si nejsi jistá, dejte si jednu noc někde za polovinou, dálka to docela je. My se střídáme s mužem (jezdíme tedy přes noc) a sama bych si na jeden zátah netroufla. Ale každý jsme jiný.
@Mamka11 píše:
Dekuju mnohokrat. Jezdim hodne, ale ne po dalnici![]()
Jestli nejsi zvyklá jezdit po dálnici, tak o takové cestě ani nepřemýšlej. Musíš sledovat směr, ostatní auta, překonávat únavu - to všechno v pro tebe neznámém prostředí. Není to bezpečný pro tebe, tvoje spolujezdce ani pro ostatní účastníky. To není nic proti tobě, nechci rejpat, ale vím o čem mluvím. Taková cesta není jednoduchá ani pro zkušené řidiče.