Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako jet bez děti tak bych to dala, ale s dítětem za zády bych chtěla třeba po 600 km přespat a posledních 400 jet další den. Taky jde o to odkud jedes. 1000 z Prahy, 800 z Brna a nějakých 700 kdesi z Hodonína je taky rozdíl
za me radši jezdim přes den. Chlap dal kdysi 1200 v šíleným vedru co už ani klima nebrala a to jsme usinali všichni.
@hospodki jede z ČB, takže dost dálka,
já jezdím také denně, ale netroufla bych si na to
Jsem na tom asi poměrně podobně pokud jde o město a krátké trasy jako @Platanka, když v nějakém odbdobí jezdím častěji delší trasy, tak si zvyknu, uvolním se.
na delších trasách se střídáme po max 450 km, déle už mi to nepřipadá bezpečné. Jednou jsem jela z Polska v kuse asi 700km, ještě v noci a bylo to o ústa, v jeden moment jsem si uvědomila, že začínám usínat… nikdy víc! Muž vydrží déle, dojel v kuse z Benátek do Prahy.
Asi bych na místě zakladatelky buď přespala v Rakousku (jestli to teď s covidem vůbec jde?), vzala druhého řidiče nebo holt naložila rodinku na bus nebo vlak.
@Platanka píše:
Já se za dobrého řidiče nepovažuju, jsem opatrná, jezdím na jistotu, nikdy neporusuju predpisy, nikdy nedělám riskantní kousky typu „to stihnu“. Neumím parkovat, extrémně nerada predjizdim. Jsem zcela neagresivni, lepice na zadek pustím před sebe, i kdybych měla zastavit na zastávce MHD na blikacky (aby mě předjeli).Na druhou stranu, jezdím běžně v Praze, po okruhu a v tunelu i v malých místních jednosmerkach. Jezdím taky po okreskach i po dalnicich, ve dne, v noci, i když prší, párkrát jsem jela na ledovce, rozjezdenem sněhu, v mlze… Většinou známé trasy, ale s trochou snahy a s navigací dám i neznámé. Takže v kontextu téhle diskuse si začínám připadat jako řidič možná ne tak úplně marný
Nicméně, popsanou trasu bych nezvládla, ani bych to nezkoušela. Po hodině za volantem (a na dálnici obzvlášť) začínám být lehce unavená, po dvou hodinách už jsem unavená fest. Déle než ty dvě, možná tři hodiny v kuse (Praha - Strakonice, tuším) jsem snad nejela nikdy, po dvou hodinách v autě jsem jak ze ždímačky, úplně vyřízená. Potřebovala bych aspoň půl dne na regeneraci, nějaké kafe u benzinky by nemělo efekt. Dojela bych tak z Prahy k hranicím, dál ne.
Zakladatelko, zkus si udělat před cestou delší výlet, třeba Praha - Třinec, pak se sama sebe zeptej, jestli bys zvládla do sebe kopnout kafe a hned jet ještě třikrát (nebo kolikrát) tolik a uvidíš…
To tě vážně takhle odrovná 2-3 hodinová jízda? ![]()
@Mamka11 já bych se toho nebála. Ale teda jsem zvyklá jezdit běžně po dálnici. Té se jinak nebojím, naopak mi přijde lepší než okresky. Důležitý je dělat pravidelně pauzy, a kdyby na tebe šla únava, tak i obětovat den a někde se ubytovat a odpočinout si.
Nečetla jsem všechny příspěvky, jen bych Ti poradila jet na noc. My jeli takto několikrát, nikdy jsme nikde nečekali v kolonách, žádné vedro. Jezdíme večer okolo 19:00 a hlavně jindy než pátek/sobota z Prahy a ráno v 5 se koupeme na Pagu ![]()
@Mamka11 píše:
@Lucie_Sx Vis o tom, ze na dalnici se nejezdi 130 a vejs???![]()
Ehm… A kolik se tam prosím jezdí?
@lachtanice86 píše:
@Mamka11 maximalka je tech 130, tak daleko od pravdy nebyla
Maximálka 130 opravdu je. Ale pokud pojede pod 130, bude opravdu hodně vysírat řidiče. A to přesně na dlouhé cestě chceš.
@Emmie no tak jasný to sem ji psala aby věděla že 130 se jezdí, by me zajímalo kolik pojede
@lachtanice86 píše:
@Emmie no tak jasný to sem ji psala aby věděla že 130 se jezdí, by me zajímalo kolik pojede
Taky by mě to zajímalo…
Ještě bych jen dodala, ze i hodně záleží na autu. Máme silné a pohodlne, takže ani po nějakých 7-8 hodinách člověk nevylejza rozlamany. Adaptabilni tempomat, hlidani pruhu atp jet nějakým plechem tak je to taky rozdíl.
@Emmie my teda nikde na dálnici konstantně 130 nejezdíme a ještě auta předjíždíme. Každý den jezdím Brno - Slavkov a zpět a tam je problém se i na těch 130 dostat. Pokud pojede 120 podle rychloměru tak je to pohodová jízda a brzdit nikoho nebude.