Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když nejsi zvyklá jezdit po dálnici, tak si zaplať nějaké kondiční jízdy a přímo se zaměřte na dálnici. Mně z ní jímala hrůza, sama jsem si netroufla, tak jsem si zaplatila kondiční jízdy a natrénovali jsme a zjistila jsem, že mě to vlastně baví
. Instruktor mě upozornil na co si mám dávat hlavně pozor a moc mi to pomohlo.
Pokud nejsi na dlouhou jízdu zvyklá, tak bych cestu rozdělila a někde přespala, byť si tím člověk zkrátí čas u moře… Škoda, že manžel nechce jet. Přijde mi ideální, kdyby jste se poprvé v jízdě střídali a mohlo odpadnout spoustu stresu.
@Lucie_Sx píše:
A vis o tom, ze jo? U nas proti predpisum, treba v Nemecku v souladu s nimi.Az pojedes v levym pruhu 120, v pravym kamiony a za tebe se ve vterine pririti blikajici audina, tak si to reknem.
presne to nesnasim!!
Jezdim 130 na dalnici, jezdim dle predpisu. Jdu predjizdet kamiony (tri za sebou), v levym nic, predjedu tam, jedu tech 130 a najednou se pririti auto, vetsinou BMW nebo Audi a nalepi se mi na prdel, demonstrativne, takze ja radsi pridam, 150 predjedu ty kamiony, zaradim se doprava a ten borec to vezme a minimalne 160 drandi dal.. To je desny, nesnasim to! ![]()
@Kacatko1986 píše:
presne to nesnasim!!
Jezdim 130 na dalnici, jezdim dle predpisu. Jdu predjizdet kamiony (tri za sebou), v levym nic, predjedu tam, jedu tech 130 a najednou se pririti auto, vetsinou BMW nebo Audi a nalepi se mi na prdel, demonstrativne, takze ja radsi pridam, 150 predjedu ty kamiony, zaradim se doprava a ten borec to vezme a minimalne 160 drandi dal.. To je desny, nesnasim to!
Na lepiče za zadkem celkem dobře fungují ostřikovače ![]()
Chorvatsko na jeden zátah bez možnosti vystřídání se je podle mě masakr.
Ať chceš nebo ne, pozornost po 2 a více hodinách jízdy klesá, zvlášť na dálnici, kde je jízda monotónní. Přestávka a kafe pomůžou na chvíli, budou Tě rozptylovat děti, budeš nervózní, aby Ti ostatní neujeli. Nešla bych do toho, radši bych to pojala jako road trip a na nějakém hezkém místě na cestě zůstala aspoň jednu noc. A to říkám jako ženská, co má naježděno přes 150.000 km, dálnice i Kotěhůlky, ČR i zahraničí… řízení se nebojím, ale únava/ospalost za volantem se po čase prostě dostaví a k průšvihu stačí mikrospánek.
Tuhle trasu jsem jela na 1/3 s mamcou, když jsem měla čerstvě řidičák. Jely jsme přes noc (žádné horko, auta). K ránu, jak se udělalo hezky, najednou všude plno aut a horko.
Jinak silnice v zahraničí jsou krásné i výhled stojí za to. Ale náročné to je. Pro někoho víc pro někoho méně.. ja nedara řídím pokud se necítím na 100%.. Připrav si kafe, vodu, hroznový cukr.. Držím palce. V nejhorším, se prosíte někde na parkovišti, i když nevím jak přes den. ![]()
Jet tři auta je peklo, snad jsou to rozumní lidé. Osobně bych naplánovala dvě zastávky, kdy babička vezme děti na procházku a ty dáš šlofíka alespoň na 40 minut.
@lucenka píše:
Většinou jezdím 110 a nepřijde mi, že by s tím měl kdokoliv problém
jezdíš po dálnici 110? No tak snad s touhle rychlostí nelezeš do levého pruhu. I ta 130 je celkem pomalé tempo, natož 110, se nedivím, že se to pak tak táhne.
@lucenka píše:jezdíš po dálnici 110? No tak snad s touhle rychlostí nelezeš do levého pruhu. I ta 130 je celkem pomalé tempo, natož 110, se nedivím, že se to pak tak táhne.
Většinou jezdím 110 a nepřijde mi, že by s tím měl kdokoliv problém
@lucenka píše:
Dálnice má minimálně 2 pruhy, takže mají možnost mě předjeta většina lidí jezdí kolem těch 110.
to tedy fakt nejezdí
@lucenka píše:
Znám pravidla provozu, takže v levým jsem jenom při předjíždění (v ČR), nebo tam kde vím, že pravý pruh je v katastrofálním stavu (což bývají jen krátké úseky).
no, kdyby většina řidičů jela 110, dle tvých slov, tak v podstatě celou cestu jedu v levém pruhu a to oprávněně, protože v podstatě neustále předjíždím šneky. Doufám, že když už se vydáš do levého pruhu předjet jiného šneka, tak alespoň v tom levém pruhu na chvilku přidáš. Jinak věř, že prudíš všechny, co se za tebou musí táhnout. Si vždycky říkám, jak to, že se to tak táhne a zpomaluje, kdybychom tak nějak všichni jeli stejně, nemůže se to stát. A ono hle, prý 110 je dobrá rychlost na dálnici a jezdí tak hodně řidičů. No tak proto se to táhne.
Radši si zaplatím kupé ve vlaku a dojedu si tam hezky v lůžkovém voze ![]()
@Arboretka píše:
no, kdyby většina řidičů jela 110, dle tvých slov, tak v podstatě celou cestu jedu v levém pruhu a to oprávněně, protože v podstatě neustále předjíždím šneky. Doufám, že když už se vydáš do levého pruhu předjet jiného šneka, tak alespoň v tom levém pruhu na chvilku přidáš. Jinak věř, že prudíš všechny, co se za tebou musí táhnout. Si vždycky říkám, jak to, že se to tak táhne a zpomaluje, kdybychom tak nějak všichni jeli stejně, nemůže se to stát. A ono hle, prý 110 je dobrá rychlost na dálnici a jezdí tak hodně řidičů. No tak proto se to táhne.
Podivej se, i ridic jedouci 110 muze zcela v souladu s predpisy pouzit levy pruh, treba kdyz v kopci predjizdi kamiony jedouci 90. Tvoje odpoved je poradne netolerantni.
Ani nemyslim, ze by se to sekalo kvuli nim. Misty ubrat na 110 je porad plynula jizda.
Podle me se to seka kvuli strelcum, kteri se ze 160 povesi za zadek tomu pomalejsimu, ten zazmatkuje, vecpe se do skviry mezi kamiony a protoze tim vyznamne ztrati rychlost, tak kdyz znovuvjizdi do leveho, jede tech 90 co kamion a trva mu dele, nez se dostane zpatky na tech 110.
Kdo zacinal jeste ve stodvacitce, ten chape. Kdo zna uz jenom silna auta, mel by si to nechat aspon vysvetlit.
@Lucie_Sx píše:
Podivej se, i ridic jedouci 110 muze zcela v souladu s predpisy pouzit levy pruh, treba kdyz v kopci predjizdi kamiony jedouci 90. Tvoje odpoved je poradne netolerantni.
Ani nemyslim, ze by se to sekalo kvuli nim. Misty ubrat na 110 je porad plynula jizda.Podle me se to seka kvuli strelcum, kteri se ze 160 povesi za zadek tomu pomalejsimu, ten zazmatkuje, vecpe se do skviry mezi kamiony a protoze tim vyznamne ztrati rychlost, tak kdyz znovuvjizdi do leveho, jede tech 90 co kamion a trva mu dele, nez se dostane zpatky na tech 110.
Kdo zacinal jeste ve stodvacitce, ten chape. Kdo zna uz jenom silna auta, mel by si to nechat aspon vysvetlit.
Souhlas. Hlavne je dokazano a aplikovano, ze cim vetsi provoz, tim efektivnejsi je plynula jizda, i kdyby meli vsichni zpomalit.
Dneska jsem jela po dalnici a schvalne jsem si vsimala rychlosti a zpusobu jizdy a musim rict, ze teda cajk
vic nez 130 jely za tech 20 minut jen 2 auta (ja jela tech 130). Navic v dnesni dobe jezdej uz i pekny novy kamiony, ktere dosahuji slusne rychlosti, takze se moc nestava, ze by se dalnice zasekla na 5 minut, ze kamion o rychlosti 90 km/h predjizdi kamion o rychlosti 95 km/h. V levem pruhu jen jeden kamion, co predjizdel asi desetinapravovy jerab. Navic jsem nezpozorovala ani jedno auto, co jelo pouze v levem pruhu, vsichni se zarazovali. Proste disciplinovanost a musim rict, ze to neni ojedinely obrazek…
Ale jasne, v patek odpoledne na D1 pri vyjezdu z Prahy to taky vypada trochu jinak ![]()
Kdo se tu vytahuje, ze jezdi jak prasatko, ten uz je kral Klacek ![]()
Tak slecna zakladatelka uz hazi dotaz i na fb do chorvatske skupiny, akorat tam jaksi zapomnela dodat, ze neridila na dalnicich a ze jedou ve skupine..
A kdyz jsem ji tam slusne odpovedela, tak si me blokla
![]()
To me utvrzuje v tom, ze zrovna ona by jet nemela, kdyz se pta vsude mozne a je videt, ze uz je vypsychla takto dopredu…
Prosim anonym, nechci, aby vedela muj nick tu a spojila si ho s nickem na fb..
@Anonymní píše:
Tak slecna zakladatelka uz hazi dotaz i na fb do chorvatske skupiny, akorat tam jaksi zapomnela dodat, ze neridila na dalnicich a ze jedou ve skupine..
A kdyz jsem ji tam slusne odpovedela, tak si me blokla![]()
![]()
To me utvrzuje v tom, ze zrovna ona by jet nemela, kdyz se pta vsude mozne a je videt, ze uz je vypsychla takto dopredu…
Prosim anonym, nechci, aby vedela muj nick tu a spojila si ho s nickem na fb..
Ty brďo, to zajima klevetnici ve mne
a jak jsi ji poznala?
@FlorenceF Jenkins píše:
Ty brďo, to zajima klevetnici ve mnea jak jsi ji poznala?
Jednoduse
Uplne stejny dotaz se stejnymi detaily, az na to, ze tyhle dva vynechala… Ale jinak vse souhlasilo ![]()