Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky a co se pak dela s tim mlikem kdyz se vynda z mrazaku? nechat napred volne rozmrazit? nebo to dat rovnou do ohrivacky?
jak dlouho muze byt mliko normalne v lednici? a v tom mrazaku
V lednici 48 hodin já radši většinou to nechavala max 24. V mrazáku 3 měsíce a pak jsem to volně rozmražovala venku a davala ohřívat. Každý ti to řekne jinak takhle to mam z porodnice
V lednici 24hod. a v mražáku 3měsíce ke spotřebě-malá má atopický ekzém, takže to starší mlíčko jí leju do vody na koupání ![]()
Můžete mi prosím někdo poradit, odsála jsem si mléko, dala do lednice a ted na něj koukám, že je v něm nějaká jakoby usazenina, ale když ho proklepu je normálně celistvé, je to normální???
@pherenike1 Ta „usazenina“ je nahoře, ne?? To je smetana, je to v pořádku ![]()
Ahoj holky, potrebovala bych par, vysvetlivek z praxe' ohledne kojeni a odsavani.. Mam 4 tydeniho chlapecka a prvni 2 tydny jsme nemeli problem. Tento tyden uz to tak bohuzel neni. Kojim co chvili, zalezi jaky den maly ma. Nekdy kazde 3 hodiny, vcera temer co hodinu. Maly mi zacal dost zuzlat bradavky a vcera jsem mela v pravem prsu zatvrdlinu, mazala jsem hned pod sprchu, rozmasirovala, dala malemu napit z toho prsa a zbytek (pouhych 20ml
) odsala. V cem jsem bezradna je, jak spravne odsavat- tim myslim hlavne kdy (po kojeni z prsa ze ktereho jsem kojila? pouze z nekojeneho prsa? z obou? ) A jak mleko uskladnit (hned do lednice, nebo nechat v pokojove teplote, odstat' a pak do lednice)? Muze se do jedne lahvicky doplnovat v prubehu dne? Omlouvam se za tolik dotazu, ale nejak se v tom ztracim ![]()
@Ge Jde o to, proč chceš odsávat. Chceš zvýšit tvorbu mléka? Tak odsávej vždy po kojení to prso, ze kterého jsi kojila po dobu 10-15 minut. Asi bys měla kojit při jednom kojení z obou prsů, to mi bylo na zvýšení tvorby taky doporučeno a pak ještě obě prsa odsát, i kdyby to mělo být na prázdno. Odsáté mlíko můžeš dát hned do lednice a mlíka slívat můžeš, jen musí mít vždy stejnou teplotu.
Ahoj holky mam ruční odsávačku chicco a vůbec mi to nejde. přitom když to dělám prsty vymačkám dost. mléko mi dost Teče. Máte nektera zkušenosti? děkuji za rady
@terezz1 Doporucuju dvoufazovou odsavacku Medela. Nejprve pujcit, jestli to s ni pujde. Jsou zensky, co s odsavackou proste nikdy nic neodsajou, ale koji v pohode. Na me fungovala jedine ta Medela swing a pak jsem koupila Freestyle.
Ahoj, mám doma 6 denní miminko. Že začátku problém s kojením nebyl, ale když se mi prsa nalila tak se už nemohl přisát, takže už v porodnici jsem začala odsávat a podávala jsem mu mléko z flašky. Domu jsem si koupila ruční odsávačku a tak odsávám a dávám mu to rovnou z flašky a nekojim vůbec. Ještě chci dodat že prsa mám pořád nateklý že bradavka splívá prostě by se nepřichytil, a ještě že mam bradavky z kojení z porodnice stále rozkousané. Kloboučky jsem zkoušela, ale nejde nám to a už jsem z toho byla zoufalá. Takže se chci zeptat jestli to nevadí když jen odsávám a dávám mu to z flašky a nekojim. Díky za odpověď ![]()
@Teremii Nevadí to, nicméně je to pracné a budeš mít opravdu velké štěstí, pokud se ti tímto způsobem podaří laktaci udržet. Takže já bych zavolala domů dobrou LP a snažila se, aby se dítě přisálo. V 6 dnech je velká šance. Čím déle bude dostávat flašku, tím hůře to půjde. Zkazí si techniku a zleniví. Nalití prsa před kojením odstříkat, aby si to dítě mohlo chytit.
@Teremii Pokud kojit předtím šlo a teď nejde, jde o špatnou techniku. Stejně jako rozkousane bradavky. Zavolala bych laktacni poradkyni.
Tak to kojení předtím šlo protože je ještě neměla nalita prsa a teprve se mi to mléko rozjizdělo. Jsem po cs, takže to trvalo déle..
@Teremii to je individuální. Dcera měla taky problém se přistát a nakonec jsem skončila taky u odsávání a dávání z flašky. V mém případě ale na konci 3. měsíce prostě mléko nebylo, i když jsem poctivě odsávala, masírovala, brala homeopatika apod. Ale četla jsem, že jsou maminky, které si i jen odsáváním udržují laktaci.
Pokud chceš kojit, ještě bych to nevzdávala a malého přikládala, třeba se to zlomí. Tak hodně štěstí! ![]()