Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Kojila jsem několikrát za noc až do patnáctého měsíce, pak začala spát sama, takže to bylo bez řevu… Bez řevu to takhle brzo nepůjde ![]()
Moje zkušenost, neodstavovat uměle, ze dne na den se odstavilo dítě samo, bez pláče atd. Je to ale o dvou lidech, o Tobě a dítěti, takže si musíte najít společnou cestu, která bude vyhovovat vám oboum. Jen podotýkám, že syn si občas přijde cucnout, ale rozhodně nejde o kojení jako kojení.
No já v noci kojila do dvou let. Je fakt že spal u nás, takže jsem jen uspala a odešla. Lze to řešit postýlkou, ze které sundas boční ohrádku a přirazis k manželské posteli. A ve 2letech jsem si natrela prsa gencianovou violeti a řekla, že se mléko zkazilo. Tu noc už se nebudil a od té doby nechce. Takže kvůli tomu plakal vlastně jen jednou. Ale v 9.mesicich tohle nepochopí. Závislák Teda byl, taky mě používal jako dudlika.
Jo a jen dodám, že nad odstavováním přemýšlím proto, že mi přijde, že mám málo mléka, tak aby to bylo postupné. DÍKY ![]()
jestli nechces kojit, tak ho nech vyrvat a proste nedej. To co si napsala je vymluva. Prirozene odstaveni je postupne. To co dela tvoje ditko je proste normal vyoj. Jinak si myslim, ze protahnout intervaly kojeni v noci a naucit dite usinat bez prsu jde i bez odstavu a bez vyrvani, ale vse ma svuj cas
Přestala jsem kojit před 10 dny. Malá bude mít zítra ukončenej 8 měsíc. Kojila jsem v noci každou hodinu dva měsíce v kuse. Byla jsem z toho úplně vyřízená a vzhledem k tomu, že malá přes den normálně jí příkrmy tak jsem toužila přejít na UM. Nechtěla si vzít flašku, vyzkoušela jsem 4 druhy, tři druhy UM, šťávičky, vodu, čaj, nic nechtěla, jen to prso. Zkoušela jsem jí nabídnout flašku několikrát denně a bez úspěchu. Myslela jsem, že budu kojit snad do dvou let. No a jeden den jsme měli docela náročnej a já si večer uvědomila, že měla prso naposled v 11 dopoledne (samozřejmě, že přes den měla příkrmy) tak jsem usoudila, že nastal den D. Večer jsem jí dala kašičku jako vždy, vykoupala ji a s tlukoucím srdcem jí dala na dosah flašku s UM. Chňapla po ní a na jeden zátah to vypila a bez jediného zakňourání usnula.
Ale zase tak jednoduché to nebylo…za hodinku se vzbudila a chtěla prso. Vytáhla jsem ji jako vždy z postýlky, ale prso jsem jí nedala. Jen jsem ji chovala a utěšovala. Bylo to strašně smutné, zobáčkovala hlavičkou jak hledala prso a tichounce vzlykala. Myslela jsem, že mi to utrhne srdce, ale vydržela jsem. Nabídla jsem jí 60 ml UM, nevypila to, ale přicucla se k savičce a usnula. Od té doby do dneška je to úplně v pohodě. Budí se ve 23 a ve 3. Někdy ani to ne. Úplná paráda oproti kojení každou hodinu. Zjistila jsem, že jí vadilo když jsem jí flašku „cpala“, chtěla si ji vzít sama a prozkoumat co to je. ![]()
@Vend píše:
Bez řevu to asi nepůjde. A tak u Vás to potom přešlo z ničeho nic? Aby byla aspoň malá naděje, že to nebude tak drastické
No v patnácti měsících prospala celou noc, tím mi ukázala, že to jde a když pak chtěla další noci, tak jsem se k ní jen přitulila a hladila jsem jí. Tak asi tři noci kňourala - neřvala, jen dávala najevo nelibost, ale nic hrozného. Pak teda byla nemocná, to jsem kojila i v noci a to pak bylo to odnaučení horší, ale zase byly takový tři krizový noci a pak spala krásně.
Ahoj maminky, potřebovala bych radu. Dnes je to 5 den, co nekojím, malá to zvládla celkem dobře, ale jde mi spíš o to, kdy začne spát celou noc, jelikož se stále 2× za noc probudí a to vždy ve stejný čas, trošku pobrekává, tak jí vezmu do náruče a ona je do 2.min tuhá,_tak to probíhá když se probudí někdy kolem 2:30 hod. No a pak se probere někdy kolem páté ranní a to je řev a nemůže usnout, sice usne, dám jí napít, ale zase musím pochovat.
Vždy mi usínala samozřejmě u prsa, kojila jsem třeba i 6× za noc, tak si říkám, kdy nastane ten čas, že začne spát celou noc.
Uspávám tak, že jsi s ní jdu lehnout, ona se přitulí a usne, tak to probíhá i odpoledne, ale dnes večer i kdybych se sebevíc snažila a dělala nemožný, tak nechtěla spát, usnula mi až když jsem jí trošku povozila v kočárku. Tak si říkám, co bych měla proto udělat, aby už nastal ten čas, kdy i já se konečně vyspím celou noc.
Děkuji za rady ![]()
18mes. syn.
Pres den zacina prso vyzadovat stale casteji.(asi 5×) V noci kojim 5,6×.
Rada bych nocni kojeni zrusila.
Jednou jsem takove tendence mela, vydrzali. jsme tyden. Maly se budil stejne, akorat to uspavani bylo narocnejsi.
Nevim vubec kde zacit a jak… nechci zadne nevydarene pokusy.
Nevim, jestli ma smysl kojit pouze pres den a na noc, po vecernim koupani a pak az rano.. jestli neodstavit uplne. Rada bych ale jeste kljila.. ale nejak s rozumem.. jsem uz unavena a nevyspala.
Dekuji
Pokud se budí v noci často na kojení, zkus spát v jiné místnosti. Hlavně si ale ujasni, co chceš, jestli kojit batole s pravidly nebo úplně odstavit. A podle toho se zařid. Ty musíš být pevná a srovnana.
@katuska1984 ja uz v tomto veku kojila jen na noc
pres den jsem to uz davno omezovala od roka. Ve 2 letech jsem si orelepila prsa naplasti, ze mam bebi a ukazala to diteti. Pred spanim jsem rekla mam bebi, dobre, usnula bez toho. V noci jsem jednou zase rekla bebi, otocila se na druhou stranu a spala dal. A tim to skoncilo…
Takze bud to omezis postupne nebo naraz. Ale ja bych omezila nejdriv uplne den a pak az noc. Pije teda jeste hodne casto.
@katuska1984 a presne tak, Ty si to ujasni v hlave a toho se drz.
@katuska1984 Záleží na tobě. Obecně se říká, že je lepší postupný odstav, kdy rušíš cca 1 kojení za týden. A nabidnes místo kojení nějakou svačinu. Pokud to má dítě na uklidnění, tak se ho snažíš zabarvit jinak a nejlépe změnit stereotyp, aby si nevzpomnělo na prso.
Já třeba musela odstavit náhle a tam pomohlo uspávání a spaní s tátou. A když jsem si šla lehnout do ložnice, tak jsem malou uklidňovala v sedě a nesměla jsem si lehnout jako při kojení. A povídala jsem jí a zpívala.. Ve dne jsem měla připravené piškoty a když začala fnukat, tak jsem dávala hráčky atd.
Důležité je ale tvoje rozhodnutí a přesvědčení. A pokud už jednou prso nedáš, tak na tom trvej. Držím palce. ![]()
Já jsem vsechny děti kojila až do samoodstavu(17 měsíců až 33 měsíců) a nejmenší 21 měsíců chci taky tak, ale ta pravidla jsem nenásilně nastavovala už v roce. Žádné noční kojení, při tendenci budit se jsem hned mizela spát jinam. U nás žádný problém, dítko zavrnelo a spalo dal. Kojit jen doma, ráno, v poledne, večer. Víc jen při nemoci nebo mimořádném horku. Pokud možno u kojení neusinat, ale odpojovat ve stavu polobdelosti, aby dítko, kdyby se stalo neco mimoradneho, usnulo i beze mě.
Dětí mám hodně, u některých se mi to dařilo líp, u některých trochu hůře. Podle individuálního založení dítka a situace jsem ty zásady pro každé dítko trochu upravila. Kojení je pro mě dulezite, ale v noci chci spát ![]()
V roce jsem poslala manžela spat do pokojíku k prckovi. Už jsem byla na pokraji sil, a nejen já ale i manžel. Malý se budil co půl hodiny na kojení… dala jsem mu před spaním a ráno. Jednu noc byl kravál, ale manžel to zvládl, druhou noc to bylo lepší, třetí fajn a čtvrtou už prospal skoro celou. Teď má 16 měsíců, ráno vyskočí z postýlky a přijde ke mě do ložnice na kojení. Kojim už jen ráno
.
Dítě ještě nemám, ale jak budu čekat, zažádám si o prášky na zastavení laktace, to, že se dítě na matku vrhá, jakmile vidí její prsa nebo se sápe pod tričko je hnus.
Kojení je zbytečně přeceňované a zlatý Sunar, který sice leze do peněz, ale je to s ním pohodlné.